Torres Strait Islands
Zeestraat tussen Cape York Peninsula en Papoea-Nieuw-Guinea
De Torres Strait is een zeestraat tussen het Cape York Peninsula en Papoea-Nieuw-Guinea. De straat is ongeveer 150 km breed en verbindt de Koraalzee in het oosten met de Arafurazee in het westen. De Torres Strait werd in 1606 ontdekt door de Spanjaard Luis Vaéz de Torres, die de zuidkust van Nieuw-Guinea van oost naar west volgde. Het zou echter tot James Cook in 1770 duren totdat er weer een Europeaan door de straat voer. Verscheidene Nederlandse ontdekkingsreizigers, zoals Abel Tasman, waren niet in staat geweest om vast te stellen of er in het gebied een straat was of dat Nieuw-Guinea en Australië met elkaar verbonden waren.
De Torres Strait Islands horen bij Australië. Ze liggen verspreid over een gebied van ongeveer 48.000 km². De eilanden zijn zeer divers‚ sommige hebben rotsachtige bergtoppen‚ anderen hebben een vulkanische oorsprong of zijn omringd door een kleurrijk koraalrif. Van de ongeveer 100 eilanden zijn er 17 bewoond, waaronder het hoofdeiland Thursday Island en Poruma.
De Torres Strait Islanders, de oorspronkelijke bewoners van de eilanden in de Torres Strait, zijn van Melanesische afkomst en bevolkten de eilanden ongeveer 5000 jaar geleden vanuit Papoea-Nieuw-Guinea. Op de eilanden in de Straat Torres wordt naast de bestuurlijke taal Engels onder andere ook Mabuiag, Meriam en de mengtaal Torres-creools gesproken (een Creoolse taal die verwant is aan het Tok Pisin van Papoea-Nieuw-Guinea en de Solomon eilanden). De Torres Strait Islanders zijn niet verwant aan de Australische Aborigines, maar aan de volkeren van Nieuw-Guinea, met wie ze verschillende culturele overeenkomsten vertonen.
Hoogtepunten van Torres Strait Islands
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Torres Strait Islands.
- Verschillende volkeren van Nieuw-Guinea