Gympie

Historisch goudstadje

Gympie ligt aan de Fraser Coast - ongeveer 160 kilometer ten noorden van Brisbane, net ten noorden van de Mary River. Oorspronkelijk was het gebied rond Gympie bedoeld om vee op te laten grazen, totdat James Nash in 1867 goud in het gebied ontdekte. Op dat moment verkeerde Queensland in een economische depressie en redde deze ontdekking het van de ondergang. Het goudzoeken vormt nog steeds een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners, maar daarnaast zijn landbouw, veeteelt en toerisme ook belangrijk. Op het heuvelachtige landschap rond Gympie groeien ananassen, macadamia noten en andere gewassen.

De naam Gympie stamt van de Aboriginal naam voor een boom (de Gympie-gympie boom). Deze boom heeft grote ronde bladeren die dezelfde eigenschappen hebben als die van brandnetels. De vertaling voor Gympie is ruwweg "duivel". Gympie heeft nog een echte dorpsuitstraling. Mary Street vormt het centrum, hier vindt u het postkantoor, banken, winkels en allerlei barretjes en cafés. In Gympie wordt jaarlijks een groot muziekevenement georganiseerd, hier komen duizenden fans en muzikanten op af.

Gympie ligt in een vallei en wordt omgeven door een prachtig landschap van uitgestrekte bossen. In deze vallei liggen ook de dorpen Dagun, Amamoor, Kandanga en Imbil. Met de "The Valley Rattler" - een oude stoomtrein - kan het landschap rond Gympie bekeken worden. De treintocht begint aan de zuidkant van Gympie, waar het oude treinstation van Gympie ligt. Dit station is het originele station van het spoor dat door Gympie liep tijdens de goudkoorts van 1900. De treinreis gaat door de Mary Valley, waar hij de Mary River volgt. Deze rit is een spectaculaire reis door de hele vallei.

Gympie is bereikbaar via Bruce Highway. Maar u kunt Gympie ook bereiken per trein (Tilt Train) en bus.