Riversleigh

Vindplaats van vele fossielen van grote ecologische en biologische waarde

Riversleigh ligt ongeveer 250 km ten noordwesten van Mount Isa en 75 km ten zuidoosten van het Lawn Hill National Park. Het gebied omvat 3108 km². Riversleigh werd in 1994 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst vanwege haar ecologische en biologische waarde. Het gebied bevat vele fossielen van tussen 15 en 25 miljoen jaar oud.

De vondsten uit Riversleigh geven een goed beeld van ecosystemen in dit deel van Australië gedurende het Laat- Oligoceen en Mioceen. In deze periode was het klimaat warm en vochtig en regenwouden domineerden het continent.

De eerste fossielen uit Riversleigh werden aan het begin van de twintigste eeuw gevonden, maar in de belangrijkste vondst was in 1983 toen in een paar blokken kalksteen duizenden botten werden ontdekt. Binnen enkele uren waren tientallen onbekende fossiele zoogdieren gevonden.

Riversleigh had in het Laat-Oligoceen en Mioceen een enorme diversiteit met onder meer meervallen, longvissen, slangen, ongeveer twintig soorten waterschildpadden, krokodillen (zowel aquatische als landbewonende vormen), roofvogels, loopvogels zoals Emuarius, buideldassen, roof-buideldieren, meerdere soorten koala's, wombats, diprotodonten, meer dan twintig soorten kangoeroes, meer dan dertig soorten andere klimbuideldieren, buidelmollen, vogelbekdieren en meer dan veertig vleermuissoorten. Tot de kangoeroes van Riversleigh behoort ook Ekaltadeta, een carnivoor met krachtige voorpoten en sterke kaken met scherpe tanden.

Hoogtepunten van Riversleigh

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Riversleigh.

  • Mount Isa
  • Lawn Hill National Park