Whitsunday Islands

De meest populaire eilandengroep van het Great Barrier Reef!

Whitsunday Islands is de meest populaire eilandengroep van het Great Barrier Reef. Met name het heerlijke klimaat en de schitterende natuur staan borg voor een aangenaam verblijf. Hier vindt u tal van eilandresorts, van middenklasse tot superdeluxe. U kunt ook dagcruises maken met snelle boten naar het buitenrif of zeilcruises maken tussen de eilanden. Airlie Beach, Shute Harbour en Repulse Bay zijn de badplaatsjes van waaruit u de eilanden en het rif kunt bereiken. De eilanden zijn een favoriete bestemming voor veel toeristen. U kunt hier zeilen, picknicken, vissen, snorkelen en duiken.

Whitsunday Islands vormen een eilandengroep tussen het Great Barrier Reef en de kust. De 73 eilanden zijn heuvelachtig en hebben een prachtige natuur. De meeste eilanden hebben mooie witte zandstranden, waar u goed kunt snorkelen. U ziet onderwater een grote verscheiden-heid aan tropische vissen. Met snelle boten wordt gevaren naar het Great Barrier Reef (buitenrif), waar goed kan worden gedoken. Het gebied is ook ideaal om te zeilen. U kunt een zeilcruise maken of een zeilboot charteren.

De Whitsundayeilanden zijn zo genoemd door James Cook in 1770, omdat hij dacht dat het op het moment dat hij er langs voer de christelijke feestdag "Whitsunday" (Pinksteren) was. Tegenwoordig is algemeen bekend dat hij op een andere datum langs de eilanden voer. In die tijd werd de internationale datumgrens nog niet gebruikt, die ten oosten van Australië loopt. Cook wist dus niet dat het eigenlijk al maandag was, waardoor de naam eigenlijk onjuist is.

Hoogtepunten van Whitsunday Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Whitsunday Islands.

Daydream Island

Daydream Island behoort tot de Whitsunday Archipel. Het eiland is 1 kilometer lang en ongeveer een halve kilometer breed. Dit eiland is te bereiken vanaf Hamilton Island of vanaf het vliegveld van Whitsunday Coast in Proserpine. Het eiland kent tevens een kleine maar dichtbegroeide jungle met tropische vegetatie bewoond door papegaaien en kleinere vogels.

Hamilton Island

Hamilton Island is het meest centraal gelegen eiland in de Whitsunday Archipel. Het eiland heeft een tropische uitstraling met koraalstranden. U kunt er snorkelen in het heldere warme water, waarbij u de meest kleurrijke vissen ziet. U kunt een cruise maken naar het nabijgelegen Whitehaven Beach of naar het meer afgelegen buitenrif van het Great Barrier Reef. Maar u kunt ook gaan zeilen, golfen, zeekajakken, etc - de lijst met activiteiten op Hamilton Island is werkelijk oneindig. Op Hamilton Island ligt een groot resort waar u voor een redelijk bedrag kunt verblijven. Het resort is dan ook erg populair. Voordeel is dat Hamilton Island makkelijk te bereiken is, het heeft een eigen luchthaven met directe vluchten naar Brisbane en Sydney.

Aan de westzijde van Hamilton Island ligt een klein dorpje rond een baai, waar u tijdens uw verblijf in de Whitsundays inkopen kunt doen (er is een supermarkt, bakker, etc..) en heerlijk kunt dineren in één van de vele restaurantjes. Hamilton Island heeft een gratis openbaar vervoersysteem. Bussen rijden om de 5 à 10 minuten een vaste route over het eiland. Maar op het eiland zijn ook veel wandelpaden aangelegd, waar u schitterende wandtochten kunt maken. Maar u kunt er ook voor kiezen om te relaxen op één van de vele parelwitte stranden.

Hamilton eiland ligt op dezelfde tropische breedtegraad als Honolulu (Hawaï) in het noorden en Mauritius in het zuiden. Het klimaat is gedurende het hele jaar warm en tropisch met een gemiddelde temperatuur van 27,4ºC. De maximum temperaturen (december, januari, februari) zijn rond de 30ºC met een maximum temperatuur (juni, juli, augustus) rond de 23ºC.

Hayman Island

Hayman Island) behoort tot de Whitsunday Archipel. Het is het meest noordelijk gelegen eiland van de Whitsundays en heeft een oppervlakte van 4 km². Op het eiland ligt een zeer luxe resort. Rondom het eiland liggen een tal van kleine baaien en koraalstranden. Op het eiland zijn wandelpaden aangelegd, vanwaar men tevens uitzichten heeft over de prachtige omgeving.

Long Island

Long Island is één van de meer toegankelijke eilanden van de Whitsunday Archipel. Het eiland ligt het dichtst bij Shute Harbour (op het vaste land), waarvandaan de shuttleboten vertrekken naar de eilanden. Long Island bestaat hoofdzakelijk uit nationaal park met tropisch regenwoud. Op het zijn een aantal wandelpaden aangelegd, er zijn geen wegen. Wel vindt u er prachtige stranden. Op het eiland liggen drie accommodaties. En op Long Island bestaat de mogelijkheid om te kamperen op bepaalde plekken bij het strand.

Whitsunday Island

Whitsunday Island is het grootste eiland van de Whitsunday Archipel. Het eiland is helemaal nationaal park, reden waarom er zijn geen accommodaties zijn op het eiland. Het eiland wordt door zeeschildpadden gebruikt om te nestelen en eieren te leggen. U dient in het nestelseizoen extra voorzichtig te zijn waar u loopt. Er kan op het eiland gekampeerd wor-den, er zijn op een aantal plekken kleine eenvoudige kampeerplaatsen ingericht met wc. Whitehaven Beach is absoluut de meest bezienswaardige plek op Whitsunday Island. Dit hagelwitte strand aan een turquoise gekleurde lagune ligt aan de oostkant van het eiland, aan een grote beschuute baai. Het gebied ziet er uit als een droomeiland in de Stille Zuidzee. U kunt goed snorkelen in de lagune, u ziet er veel gekleurde vissen. In de baai liggen vaak een aantal jachten voor anker. Whitehaven Beach is te bereiken per boot, per helicopter of per watervliegtuig. Maar als u op het eiland kampeert kunt u er ook gewoon heenlopen.

Vanuit Airlie Beach worden verschillende zeiltrips aangeboden naar de Whitsunday Islands, waarbij over het algemeen ook Whitehaven Beach wordt aangedaan.