Cairns

De belangrijkste stad van Tropical Queensland

Cairns, met ruim 80.000 inwoners, is de belangrijkste stad in Tropical Queensland (het noordelijke deel van Queensland). Cairns ligt op ongeveer 1720 km van Brisbane en 2500 km van Sydney. Ofschoon Cairns een echt toeristenplaatsje is geworden, bevinden de belangrijkste bezienswaardigheden zich buiten de stad. U kunt vanuit Cairns met boten naar het Great Barrier Reef gaan. Bij Cairns is de afstand naar het rif het kortst (1 à 1,5 uur varen). Snorkelend of vanuit de glassbottomboat kunt u genieten van de schitterende kleuren van de koraal-formaties en tropische vissen op het Great Barrier Reef.

Cairns wordt aan de landzijde ingesloten door hoge bergen. Deze bergen zijn met jungle begroeid en vormen een aantrekkelijk reisdoel voor een dagexcursie. Achter de bergen beginnen het Atherton Tableland, een agrarisch gebied met mooie bossen en rivieren. Bij Kuranda is de indrukwekkende Barron Gorge uitgesleten, die u gemakkelijk kunt zien vanuit de trein of vanuit de Skyrail (kabelbaan).

De stad zelf staat bekend om zijn uitbundige uitgaansleven met vele pubs‚ discotheken en restaurants. Eén van de drukste gedeeltes van de stad is de Esplanade. Deze lange boulevard biedt allerlei amusementscentra en winkels. Cairns zelf beschikt maar over een heel klein strandje. Iets ten noorden van Cairns liggen de badplaatsjes Trinity Beach, Kewarra Beach, Clifton Beach en Palm Cove. In tegenstelling tot de hotels in Cairns, liggen de hotels hier direct aan of bij het strand.

Cairns is vandaag de dag het regionale centrum voor het noordelijkste deel van Queensland. Veel toeristen eindigen of beginnen hier hun vakantie in Australië, omdat het een internationale luchthaven heeft en omdat de stad als ideale uitvalsbasis dient voor allerlei excursies‚ in de omgeving, zoals duiken of snorkelen op het Great Barrier Reef‚ een bezoek aan het Daintree National Park en een rit met de Skyrail of Scenic Railway naar Kuranda.

De maximumtemperatuur schommelt tussen de 25 en 31 °C, de minimumtemperatuur tussen de 17 en 23 °C. Het aantal maandelijkse zonuren varieert tussen de 210 en 310.

Geschiedenis van Cairns

Cairns is gesticht in 1876, om mijnwerkers onderdak te bieden die goud zochten in het Hodgkinson River goudveld en genoemd naar William Wellington Cairns (de toenmalige gouverneur van Queensland). De nederzetting raakte in verval toen een eenvoudigere route werd ontdekt vanaf Port Douglas. De toekomst van Cairns was echter veilig gesteld toen het een spoorverbinding door het Kuranda regenwoud kreeg en het een belangrijk punt werd in de export van suikerriet, goud, kostbare metalen en land-bouwproducten van de omliggende kust- en binnenlandse gebieden.

Cairns International Airport

Cairns International Airport wordt geëxploiteerd door de Cairns Port Authority en ligt 7 kilometer ten noorden van de stad, tussen het stadscentrum en de noordelijke stranden. Wat betreft het aantal nationale en internationale passagiersaantallen is het de zesde luchthaven van Australië. In het seizoen 2003-2004 werden drie miljoen passagiers vervoerd. De luchthaven heeft een aparte terminal voor binnenlandse en buitenlandse vluchten. De luchthaven is een belangrijke basis voor vluchten naar kleine airstrips op het Cape York Peninsula en bij de Golf of Carpentaria. Cairns Airport is ook een basis voor de Royal Flying Doctor Service.

Hoogtepunten van Cairns

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Cairns.

Esplanade

Sinds 1800 is de Esplanade de ontmoetingsplek voor de inwoners van Cairns. Het is een lange boulevard met winkels, hotels, cafés en restaurants en aan de andere kant het water van Trinity Bay met heel in de verte het Great Barrier Reef. U vindt er een zwembad, picknickplekken, speeltuintjes en skatebanen. Op de Esplanade hangt altijd een ontspannen sfeer waar zowel inwoners van Cairns als reizigers op afkomen om te zonnen, te joggen of te lunchen. Ook worden wordt er hier 's avonds verschillende barbecues en feesten gehouden. Om hier de volgende ochtend van bij te komen kun je een les aqua aerobics, pilates en zelfs yoga volgen!

Kuranda Scenic Railway

De Kuranda Scenic Railway is een spoorlijn die van Cairns naar het nabijgelegen bergdorp Kuranda loopt. De naam 'Kuranda Scenic Railway' wordt zowel gebruikt voor de spoorlijn zelf, als voor de toeristische trein die tweemaal per dag van Cairns naar Kuranda en weer terug rijdt. De spoorlijn kronkelt door de Macalister Range en wordt niet meer wordt gebruikt voor regelmatige diensten. Zij loopt door de plaatsen Stratford, Freshwater (stopt bij Freshwater Station) en Redlynch vóór het bereiken van Kuranda.

Het huidige bergstation bij Kuranda is gebouwd in 1915. In het dorp is een markt te vinden met diverse kunststalletjes en restaurants. In Kuranda bevinden zich ook een vogelpark, een vlindertuin en een koala-opvangcentrum. Om het dorp heen zijn ook talrijke wandelpaden en uitzichtpunten met uitzicht over de barrongorge. De toeristische trein stopt bij een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de Barron Falls. De trein rijdt ook langs enkele kleinere watervallen, waaronder Stoney Creek Falls.

De spoorweg werd voltooid in 1891, oorspronkelijk ten behoeve van de mijnbouw. Er zijn vele levens verloren gegaan bij het bouwen van tunnels en bruggen op de route. De eerste operatie van een toeristisch treintje van Cairns naar Kuranda was in 1936.

Skyrail Rainforest Cableway

Skyrail is een unieke regenwoudervaring: u wordt gaat met een gondelbaan, die slecht enkele meters boven de bomen zweven, naar het dorpje Kuranda, gelegen boven op de bergen en in het tropische regenwoud. U gaat langs en over het regenwoud van het Barron Gorge NP, waarbij u een magnifiek uitzicht heeft over de kust bij Cairns en de Barron Gorge. U ziet onderweg tropische vogels van dichtbij in de bomen en u ziet in de verte de Barron Falls. U stapt onderweg uit bij twee stations waar u van de natuur kunt genieten, midden in het regenwoud.

De kabelbaan loopt van Cairns naar het bergdorpje Kuranda bergen. Het dalstation bevindt zich net ten noorden van Cairns. Het bergstation ligt in het dorpje Kuranda (naast het spoorwegstation. De Skyrail is gebouwd in 1995 en heeft een lengte van 7,5 km. De kabelbaan heeft 114 gondels en er zijn vier Skyrail stations:

  • Kuranda (bergstation)
  • Barron River
  • Red Peak
  • Caravonica (dalstation)

Gondels verlaten het station op doorlopende basis. Voor een enkele reis moet u minimaal een uur uitrekken. Trek ook een paar uur uit voor je bezoek aan Kuranda. U kunt i.p.v. terug met de skyrail ook een combinatie doen met de Kuranda Scenic Railway, dus heen met de Skyrail en terug met de trein of omgekeerd.

Tjapukai Aboriginal Cultural Park

In 1987 werd door een groep Australiers in Kuranda het Aboriginal Dance Theater opgericht. De dansgroep was erg succesvol, maar Kuranda was voor veel mensen te afgelegen. Daarom werd een nieuw theater gebouwd naast het dalstation Caravonica van de Skyrail (net ten noorden van Cairns). Het theater is uitgegroeid tot een volledige toeristische attractie. In het park vindt u verschillende theaters, vier musea, een kunstgalerij en een traditioneel kamp waar u de geschiedenis van de aboriginals ontdekt. U maakt er kennis met de medicijnman, de muziek van de aboriginals en u kunt er leren boomerang werpen en speerwerpen. Tjapukai Aboriginal Park is overdag en 's avonds te bezoeken. Om het hele park te bekijken moet u minimaal 2 à 3 uur rekenen.