Maryborough

Karakteristieke gebouwen en veel cultureel erfgoed

Maryborough ligt aan de Fraser Coast - ongeveer 30 km zuidwestelijk van Hervey Bay en ca. 300 kilometer ten noorden van Brisbane. Als u de Bruce Highway verlaat komt u eerst door Maryborough voordat u Hervey Bay bereikt. Maryborough heeft een historische centrum, dat onstaan is langs Mary River.

Maryborough werd ontdekt in 1847 en werd in 1861 een gemeente. In 1905 kreeg Maryborough stadsrechten. Tijdens de negentiende eeuw was de stad een belangrijke haven naar het vaste land voor immigranten van over de hele wereld die zich in Queensland wilden vestigen. De stad heeft door de jaren heen veel industrieën gekend, er werd ondermeer goud, wol, hout en suiker geproduceerd. De stad en de rivier zijn in 1847 vernoemd naar Lady Mary Lennox (1790 - 1847), de vrouw van Sir Charles Augustus Fitzroy, de gouverneur van New South Wales. Lady Mary is kort na deze vernoeming overleden bij een ongeluk met haar koets.

De enige uitbraak van de pest in Australië was in 1905 in Maryborough. In die tijd was Maryborough de grootste haven van Queensland – een logistiek centrum voor wol, hout, vlees en andere handelsproducten. Een vrachtschip uit Hongkong waarop de plaag heerste meerde aan in Maryborough. Rond dat moment nam een werknemer van de scheepswerf, Richard O'Connell, wat stof mee zodat zijn kinderen erop konden slapen. Uiteindelijk stierven vijf van zijn zeven kinderen, twee verpleegsters en een buurvrouw aan de ziekte. Gelukkig zijn er daarna geen andere gevallen meer geconstateerd. Wel bracht het voorval een golf van angst, paniek en hysterie op gang. Een grote menigte keek toe hoe het huis van de O'Connells tot de grond toe afgebrand werd door gezondheidsambtenaren. Bij het stadhuis werd een herdenkingsfontein geplaatst om de overleden verpleegsters te herdenken.

In de omgeving van Maryborough leven allerlei zeldzame en beschermde diersoorten, zoals de Red Crested Black Cockatoo.

In Maryborough wonen ca. 26.000 mensen. In de omgeving liggen veel boerderijen die toeleveren aan tal van voedselverwerkende industrieën in en rond de stad. Daarnaast vormen de visserij en de houtindustrie een belangrijke inkomstenbron. Het hier gevestigde Hyne & Son is één van de grootste producenten van houten producten in Australië. Ook EDI Rail (vml. Walkers Limited), dat alle rails en locomotieven produceert voor de spoorwegen van Queensland, is in Maryborough gevestigd.

Toerisme is tegenwoordig ook een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Maryborough bestaat uit karakteristieke gebouwen en veel cultureel erfgoed. De stad heeft veel beschermde gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw, waaronder het postkantoor en het Customs House.