Gulf Area

Het binnenland van North Queensland

Het binnenland van North Queensland biedt een heel afwisselend landschap. Een groot deel is echte outback, een dorre en met spaarzaam grasland begroeid vlakte die hooguit licht glooiend is. Maar naarmate u meer noordelijk gaat, dichter bij de Gulf of Carpentaria, wordt het landschap groener. Er vindt veel mijnbouw en veeteelt plaats in het gebied. De belangrijkste plaatsen zijn Charters Towers, Mount Isa en Cloncurry. Wegen zijn er sporadisch en meestal onverhard. Dit is het ideale gebied om met een 4WD te verkennen.

Het gebied grenst aan de westzijde aan Arnhemland en aan de oostzijde aan het Cape York Peninsula. Zuidelijk van het Cape York Peninsula - maar al een behoorlijke afstand landinwaarts ligt het Undarra Volcanic National Park, dat net als de Atherton Tablelands is ingedeeld bij de regio Tropical Queensland.

Barkly Highway

De Barkly Highway is een Australische weg in het noorden van het land die deel uitmaakt van de National Highway. De weg is 765 kilometer lang en loopt van het stadje Cloncurry in Queensland tot aan de Stuart Highway in het Northern Territory, 25 kilometer ten noorden van Tennant Creek. De weg is genoemd naar het Barkly Tableland, een plateau in het Noordelijk Territorium dat ten noorden van de weg ligt. In Cloncurry sluit de Barkly Highway aan met de Flinders Highway. Op de T-splitsing met de Stuart Highway, een plaats gekend als Three Ways, staat de John Flynn Memorial. De weg droeg voorheen over zijn gehele lengte het nummer 66, en tussen Cloncurry en Mount Isa ook het nummer 83. Recentelijk is het gedeelte in Queensland omgenummerd tot National Route A2. Dit gedeelte van de weg - met een gemiddelde breedte van 8 meter - dateert van 1940 en is tot op heden de enige geasfalteerde verbinding tussen het Northern Territory en Queensland. In het regenseizoen kan de weg overstroomd raken.

De Barkly Highway wordt voornamelijk gebruikt voor commercieel vervoer: de mijnindustrie in en rond Mount Isa en Cloncurry is heel belangrijk, een aanzienlijk deel van het veevervoer tussen noordelijk en noordoostelijk Australië gaat via deze weg, en de zuivelindustrie in noordoostelijk Queensland transporteert haar producten naar het Noordelijk Territorium deels langs de Barkly Highway. Een tweede belangrijke groep weggebruikers zijn toeristen.

Hoogtepunten van Gulf Area

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Gulf Area.

Gulf of Carpentaria

De Gulf of Carpentaria is een grote, ondiepe zee, aan drie zijden omsloten door het vasteland van Australië. In het noorden gaat de Golf over in de Arafurazee, de natuurlijke waterscheiding tussen Australië en Nieuw-Guinea. Geologisch gezien is de Golf nog maar jong - ten tijde van de laatste ijstijd was de Golf nog land.

Het meeste land dat langs de Gulf ligt is vlak en laaggelegen. Ten westen van de Gulf ligt Arnhemland en de Top End regio van het Northern Territory. In het oosten ligt het Cape York Peninsula, in het zuiden de Gulf Country regio, beide in Queensland. Het gebied is in 1606 door de Nederlandse schipper Willem Jansz als eerste in kaart gebracht. In 1623 vernoemde Jan Carstensz de golf naar gouverneur van Batavia: Pieter de Carpentier. In 1802 en 1803 werd de golf in kaart gebracht en verder onderzocht door Matthew Flinders.

Het klimaat is heet en vochtig met twee seizoenen per jaar. Het droge seizoen loopt van april tot november, en wordt gekenmerkt door zeer droge zuidoostelijke tot oostelijke wind. Het natte seizoen loopt van december tot maart. De meeste regen valt in deze periode, waarbij de laaggelegen gebieden overstroomd raken.

Er wonen weinig mensen in het gebied rond de Gulf. Het land - dat voornamelijk met gras en dorre bush is begroeid - wordt vooral gebruikt voor veeteelt. Ook zijn er grote gebieden gereserveerd voor Aboriginal communities. Er zijn weinig verharde wegen, als het gebied wilt verkennen adviseren we u dit te doen met een 4wd terreinauto.