Sunshine Coast

Prachtige kust met relaxte dorpjes

Op 100 km ten noorden van Brisbane ligt - in vergelijking met de Gold Coast - de veel rustigere Sunshine Coast. De Sunshine Coast heeft als geheel ongeveer 250.000 inwoners, half zoveel als de Gold Coast. De Sunshine Coast wordt gekenmerkt door prachtige stranden, uitgestrekte panorama's over de kust, en vruchtbare landbouwgrond in het achterland. De Sunshine Coast produceert een grote verscheidenheid aan tropische vruchten en noten.

De Sunshine Coast heeft geen opdringerige hoogbouw. De badplaatsen, zoals Coolum Beach, Caloundra en Noosa, doen veel meer denken aan Middellandse Zee dorpjes in Zuid-Frankrijk. Uiteraard vindt u hier prachtige stranden. Noosa heeft de mooiste stranden, de meest beschutte ligging en een gezellig sfeer – vooral 's-avonds als er straatmarkten zijn en de mensen over de boulevard en door de winkelstraat flaneren.

De Sunshine Coast heeft diverse attracties, zoals de bekende 'Australia Zoo', het zeepark 'UnderWater World', de 'Buderim Ginger Factory', de 'Big Pineapple' ananasplantage en het 'Majestic Theatre'. Het best bewaarde geheim van dit gebied is het subtropisch regenwoud van het Mary Cairncross Reserve. Maar ook een wandeling naar de top van de Glass House Mountains beloont u met de meest adembenemende vergezichten.

Aan de Sunshine Coast ligt een serie badplaatsen tussen Noosa Heads en Coulandra, een kuststrook van ca. 50 km. Andere plaatsen die tot de Sunshine Coast behoren zijn: Mooloolaba, Alexandra Headland, Maroochydore, Buderim en Nambour. Soms worden de plaatsen Gympie, ca. 30 minuten rijden ten noorden van Noosa Heads, en Caboolture, 30 minuten rijden ten zuiden van Caloundra, bij een ruimere definiëring ook tot de Sunshine Coast gerekend.

In het binnenland ziet u vanaf de Sunshine Coast de contouren van de Glasshouse Mountains oprijzen. Een belangrijke attractie in het achterland van de Sunshine Coast is de Australian Zoo.

Hoogtepunten van Sunshine Coast

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Sunshine Coast.

Australia Zoo

De Australia Zoo is een dierentuin in Beerwah, in het achterland van de Sunshine Coast. De Australia Zoo ligt vlakbij de Bruce Highway, ongeveer 25 km van Noosa en 100 km ten noorden van Brisbane. De dierentuin is opgericht door Bob en Lynn Irwin in 1970. Het echtpaar Irwin verhuisde omdat hun reptielen-verzameling te groot was geworden voor hun huis nabij Melbourne. Bij Beerwah begonnen ze een bescheiden wildpark voor wilde dieren. In de eerste jaren heette de dierentuin "the Beerwah Reptile Park", vervolgens "Queensland Reptile and Fauna Park".

In 1992 nam zoon Steve Irwin de dierentuin over van zijn vader en hernoemde het park "Australia Zoo". Sindsdien is het uitgegroeid tot de populairste toeristenbestemming in Queensland. Steve Irwin bleef Australia Zoo leiden tot zijn dood op 4 september 2006. Irwin verwierf wereldwijd bekendheid vanwege de televisieserie The Crocodile Hunter, uitgezonden door Animal Planet. Nu wordt het park gerund door zijn vrouw, Terri Irwin.

Sinds de dierentuin is opgericht in 1970 is het doel: "Conservation through exciting education" ("Natuurbehoud met behulp van spannende educatie"). De dierentuin werkt mee aan fokprogramma's van verschillende bedreigde diersoorten en heeft een dierenziekenhuis waar onder andere koala's worden opgevangen.

Steve Irwin is bekend geworden door het door hem gepresenteerde tv-programma "The Crocodile Hunter", dat in 137 landen werd uitgezonden. In de film "Dr. Doolittle 2" speelde hij een bijrol naast de bekende Amerikaanse acteur Eddie Murphy. Ook speelde hij een hoofdrol in de film "The Crocodile Hunter: Collision Course". Deze film won de "Best Family Feature Film Award" voor een komische film bij de prijsuitreiking van de Young Artist Award. Hij kende grote successen in populariteit in verschillende landen vanwege zijn gewaagde manier van 'jagen' op reptielen. Zijn Australische accent en zijn enthousiaste en energieke manier van vertellen droegen hier aan bij.

Karakteristiek voor de "Crocodile Hunter" was de schijnbaar roekeloze manier waarop Irwin de wildste en gevaarlijkste dieren tegemoet trad. Irwin kwam in opspraak omdat hij tijdens een van zijn shows in de dierentuin een krokodil voerde terwijl hij zijn één maand oude zoontje Robert vasthield. Deze gebeurtenis werd door de media uitgebreid vertoond. Later heeft hij zich nog oprecht verontschuldigd voor het feit, dat hij mensen bezorgd had gemaakt, maar hij gaf wel aan dat anderen zich niet moesten bemoeien met zijn stijl van kinderen opvoeden. Hij wilde dat zijn zoon ook een dierenliefhebber zou worden. Dit wilde hij bewerk-stelligen door hem van jongs af aan bij dieren aanwezig te laten zijn.

In Australië werd hij soms als een overenthousiaste gek afgeschilderd. Irwin zei dat hij heel goed wist wat hij deed omdat hij was opgegroeid met krokodillen en er dagelijks intensief mee werkte. Zo had zijn vader hem een python gegeven toen hij nog maar zes jaar oud was.