Cape York Peninsula

Een paradijs voor avonturiers!

Voor de avonturiers is het ongerepte schiereiland Cape York een paradijs! De wilde, oorspronkelijke natuur is alleen per 4wd terreinauto toegankelijk. Het schiereiland heeft een oppervlakte van ongeveer 137.000 km² (daarmee groter dan Griekenland of Engeland), maar heeft ongeveer 18.000 inwoners. In het zuiden is het schiereiland ongeveer 430 kilometer breed en strekt zich 660 kilometer naar het noorden uit. Het westen ligt het aan de Gulf of Carpentaria en het oosten ligt het de Koraalzee.

Het schiereiland is genoemd naar het noordelijkste punt, Cape York, dat tevens het noordelijkste punt van het Australische vasteland vormt. De kaap ligt 1.170 kilometer ten noorden van Cairns. Aan de punt van het schiereiland ligt Thursday Island - onderdeel van de Torres Strait Islands, en bewoont door de Torres Strait Aboriginals.

Als u het Cape York wilt bezoeken dient u te beschiken over een 4wd terreinauto. U kunt kamperen in het gebied met een 4wd camper en er zijn op een aantal plaatsen ook cabins en kleine hotelletjes (zoals in Bamaga, Weipo en Punsand). Wel dient u er rekening mee te houden dat u voor het bezoek aan bepaalde delen (waar Aboriginal communities zijn gevestigd) een permit nodig heeft.

Er zijn weinig tankstations langs de wegen op het schiereiland. Het beste vult u de brandstoftanks bij Bamaga, Weipa en Punsand. Houdt er rekening mee dat het brandstofverbruik van uw 4wd terreinauto op onverharde wegen veel hoger ligt.

Beste vertrekpunt is Cairns of Port Douglas, waarna u door het Daintree National Park (via Cape Tribulation en de Bloomfield Track) naar Cooktown rijdt, waarvandaan u noordwaarts gaat langs het Lakefield National Park naar Laura.

Aroriginal Communities

Er wonen ruim 6.000 Aborigines op het Cape York Peninsula en daarmee vormen ze 35 procent van de bevolking. De Aborigines hebben 20 procent van het land in bezit. Onderling vertonen deze Aborigines een grote social, culturele en taalkundige verscheidenheid. De meesten wonen in dorpen en 'communities' met zelfbestuur. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Aborigines ooit hier landbouw bedreven, maar dat de arbeidsinspanningen die deze levenswijze vereiste niet opwogen tegen de voordelen. Een nomadische levensstijl leverde veel meer tijd op voor ontspanning, het uitvoeren van rituelen en het aanknopen en onderhouden van banden met andere clans en leden van de eigen clan.

De Aborigines uit het centrale deel van de westkust bij Weipo - de Wiks - zijn waarschijnlijk het bekendst. Hun actieve deelname aan de landrechtenbeweging in de jaren '90 speelde een grote rol in het onderuithalen van het idee dat Australië Terra Nullius (een land zonder mensen) zou zijn. Dat idee maakte de landonteigening zo makkelijk.

Enkele jaren geleden werd de Cape York Land Council opgericht, die opkomt voor de eigendomsrechten van de plaatselijke Aborigines. Ook heeft deze organisatie een aantal nieuwe en baanbrekende landbeheerprojecten op touw gezet, in samenwerking met natuurbeschermers, boeren en mijnbouwbedrijven. Toch is de gezondheid van de Aborigines hier slecht en hun levensverwachting is de laagste van het land.

Hoogtepunten van Cape York Peninsula

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Cape York Peninsula.

Sommerset

Somerset is een historische stad en tegenwoordig een ruïne van het vroegere Somerset homestead, de plaats werd in 1863 door John Jardine (vader van Frank Jardine) gesticht en ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Bamaga op het schiereiland van Kaap York in Queensland, Australië. Het is een goede kampeerplaats en ideaal voor een daguitstapje, er is de mogelijkheid om er een barbecue te houden.