Outback Queensland

Het ruige, droge binnenland van Queensland

Het binnenland van Queensland strekt zich uit van de Great Dividing Range - de bergketen die langs de oostkust van Australië loopt tot aan de grens met de deelstaten South Australia en het Northern Territory. Aan de zuidzijde grenst het binnenland aan de deelstaat New South Wales.

Het landschap in het binnenland wordt naarmate u verder naar het westen rijdt steeds ruiger, droger en verlatener. U ziet er enorme boerderijen en op de wegen komt u vrachtwagens tegen met meerdere opleggers, de zgn. 'road trains'.

De Capricorn Highway is één van de weinige verharde wegen in het gebied, de meeste andere wegen zijn onverhard. In het zuiden, vanaf het plaatsje Birdsville kunt u de beroemde Birdsville Track rijden, een ruige 4WD route die voor menig bestuurder een uitdaging kan betekenen.

Omdat grote delen van het landschap tussen Gladstone en Mackay worden gedomineerd door suikerrietvelden, is het daarom geen slecht idee om bij Gladstone landinwaarts te gaan, naar het Carnavon National Park. Dit park ligt midden in de Great Dividing Range. U heeft toegang tot het natuurpark vanaf de Carnarvon Development Road (de hoofdweg tussen de plaatsjes Emerald en Roma).

U kunt dan vanaf het Carnarvon National Park verder noordwaarts rijden naar Emerald, waar in de omgeving letterlijk het smaragd voor het oprapen ligt. Daarna vervolgt u uw route dan weer noordoostwaarts, totdat u bij Mackay weer de kust heeft bereikt.

Capricorn Highway

De Capricorn Highway (Route 66) is een hoofdweg in het centrale gedeelte van Queensland. Het verbindt Rockhampton met de Outback - het westen van Queensland. De highway is ongeveer 560 kilometer lang en komt samen met de Landsborough Highway in Barcaldine. De weg loopt parallel met de Steenbokskeerkring, waar de naam ook van afkomstig is. Andere steden die langs de weg liggen zijn Gracemere, Westwood, Duaringa, Dingo, Blackwater, Emerald, Bogantungan, Alpha en Jericho. De weg loopt nagenoeg in een oost-west richting en doorkruist een gebied dat bekend is als het Centrale Hoogland. Ten westen van Bogantungan loopt hij door de Great Dividing Ranges.

Hoogtepunten van Outback Queensland

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Outback Queensland.

  • Birdsville
  • Carnarvon National Park
  • Emerald
  • Longreach
  • Roma
  • Texas