South Stradbroke Island

Het kleinste van de twee Stradbroke Islands

South Stradbroke Island ligt aan Moreton Bay, ca. 60 km zuidoostelijk van Brisbane. Met een lengte van 22 km en een maximale breedte van 2,5 km is het eiland het kleinste van de twee Stradbroke Islands. In tegenstelling tot North Stradbroke Island ligt het eiland dichter bij het vaste land. In het noorden wordt het eiland door het Jumpinpin Channel gescheiden van North Stradbroke Island. Tot 1896 maakte het eiland deel uit van Stradbroke Island. Door een zware storm in dat jaar ontstonden er twee eilanden.

Het eiland leeft van het toerisme, maar op een veel kleinere schaal dan de nabijgelegen Gold Coast. Het eiland is aantrekkelijk voor toeristen die van rust houden. Er zijn enkele rustige campings op het eiland. De stranden aan de oostelijke zijde van het eiland zijn een paradijs voor surfers.

South Stradbroke Island bestaat voornamelijk uit zand, duinen en subtropische bossen. Het eiland kent ook een typerende flora en fauna. De Golden Wallaby wordt op het eiland aangetroffen.

Moreton Bay

Moreton Bay is een grote baai aan de oostkust ter hoogte van Brisbane. Moreton Bay wordt gescheiden van de Stille Oceaan door Moreton eiland, North Stradbroke-eiland en South Stradbroke-eiland. De Brisbane rivier en een aantal kleinere rivieren monden uit in Moreton Bay. Moreton Bay is vrij ondiep en zandig, maar een vaargeul maakt scheepvaart naar de Port of Brisbane mogelijk.

Moreton eiland heeft een beschermde status als Nationaal Park. De baai zelf omvat St Helena Island National Park en Moreton Bay Marine Park. Het beschermde zeegebied werd in 1993 ingesteld en heeft een oppervlakte van 3400 km². De beschermde wetlands, slikken en vaarwegen behoren tot de ecologisch gezondste in de regio. Afhankelijk van het jaargetijde kan men hier tot 25 % van alle Australische vogelsoorten aantreffen. De baai is tevens het leefgebied van talloze andere diersoorten, waaronder dolfijnen, zeekoeien, haaien en schildpadden. Zeekoeien en schildpadden zijn bedreigde soorten aangezien ze kwetsbaar zijn voor aanvaring door boten. De baai is buitengewoon populair bij recreatievissers.

Hoogtepunten van South Sttradbroke Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van South Sttradbroke Island.

  • Subtropische bossen
  • Duinen
  • Strand