Southern Queensland

Het drukst bevolkte deel van Queensland

Southern Queensland vormt het drukst bevolkte deel van de deelstaat Queensland. Hier ligt Brisbane, de levendige metropool met z'n moderne hoogbouw in het centrum en z'n uitgestrekte buitenwijken. Ten oosten van de stad strekt zich Moreton Bay uit - geflankeerd door tal van zandeilanden. Op Moreton Island komen 's avonds dolfijnen aan het strand. Aan de zuidzijde van de Moreton Bay ligt North Stradbroke Island en South Stradbroke Island.

100 km ten zuiden van Brisbane ligt de Gold Coast. Hier ligt de belangrijkste badplaats van Australië, Surfers Paradise. De Gold Coast staat bekend om haar zonnige en sub-tropische klimaat, haar stranden, haar ruime aanbod van toeristische attracties en een opmerkelijke skyline. De Gold Coast is met met bij een half miljoen inwoners de op één na grootste stad van Queensland en de op zes na grootste van Australië. Maar er is ook rust en natuur. In de directe omgeving van de Gold Coast liggen een drietal nationale parken: Lamington National Park, Springbrook National Park en Tamborine National Park.

Als u bij Brisbane landinwaarts gaat, komt u in een agrarischgebied terecht. Het gebied grenst aan de zuidzijde aan New South Wales en aan de westzijde aan de Outback Queensland. Hier liggen de plaatsen Ipswich en Toowoomba. Het heuvelachtige gebied met her en der omhoogstekende rotspunten staat ook wel bekend als de Granite Belt.

Wijnbouw

Wijnbouw vindt alleen in het zuiden van Queensland plaats, in een relatief klein gebied dat bekend staat als the Granite Belt. Maar ook in de omgeving van Mount Tambourine, Ipswich, Toowoomba en South Burnett bij Kingaroy, worden steeds meer wijngaarden aangelegd.

Geschiedenis
Queensland was eind 1800 een wijnproducerend gebied van grote betekenis. De eerste wijngaard met in 1963 aangelegd en in 1890 werd in een document aangegeven dat er in dat jaar 750.000 liter wijn geproduceerd was. Een lokale wijnproducent wint in 1901 11 medailles voor de kwaliteit van zijn wijnen. Helaas verdween de interesse voor wijnproductie en stopte het gebied met de wijnproductie. Nu worden hier voornamelijk dessertwijnen gemaakt.

De wijnen
Vroeger werden er in Queensland tafeldruiven geteeld, maar tegenwoordig is het aan kwaliteitsdruiven voor de wijnproductie enorm toegenomen. De druivensoorten Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Semillon domineren in Queensland.

Hoogtepunten van Southern Queensland

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Southern Queensland.