Birdsville

Kleine stad aan de rand van de Simpson Desert

Birdsville is een kleine stad gelegen in het Channel County van Centraal-West-Queensland, Australië. Het ligt 1590 kilometer ten westen van de hoofdstad, Brisbane en 720 kilometer ten zuiden van de stad Mount Isa. Birdsville ligt aan de rand van de Simpson Desert en heeft een zeer droog klimaat. Birdsville telt ongeveer 140 inwoners (volkstelling 2016).

Birdsville stond bekend als Diamantina Crossing uit 1881. Er zijn een aantal verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. Een daarvan is dat de naam is afgeleid van de vele vogels die daar leefde. Een andere is dat een man genaamd Burt vestigde een winkel en noemde het Burtsville die verbasterd is tot Birdsville. Veel van de Europese ontdekkingsreizigers van Australië reisde door de wijk Birdsville. Monumenten aan de heldendaden van kapitein Charles Sturt, Burke & Wills, Cecil Madigan en anderen zijn verspreid over de stad.

Birdsville had een bevolking van meer dan 300 aan het begin van de twintigste eeuw. Het had drie hotels, een fabriek, tuinderijen, politie en douanefaciliteiten. Na Federatie in 1901, werd de tol afgeschaft en de stad kwam in verval tot ongeveer 50 mensen in de jaren 1950. Veehandel hield de regio in leven en in de afgelopen tijd is het toerisme toegetreden en is belangrijk voor de industrie in het gebied.

Birdsville en de Birdsville Track

Mocht u er voor kiezen naar South Australia te gaan, dan kunt u de Birdsville Track volgen. Deze weg is voor 4WD terreinauto's meestal goed begaanbaar gedurende het droge seizoen. Wel dient u de nodige reserve brandstof mee te brengen.

Voor het bereiden van de Birdsville Track adviseren we een zgn. longwheelbase (LWB) terreinauto met 4-wiel aandrijving (4WD, bijv. een Toyota Landcruiser). De conditie van de wegen kan sterk verschillen. Denk eraan dat niet elke autoverhuurder toestaat dat zijn huurauto's over de Birdsville Track rijden. Er zijn ook zeer weinig tankstations langs de route en de brandstof die u onderweg kunt tanken is erg duur. Als de weg net gegrade is (met een bulldozer vlak gemaakt), dan kost het berijden van de weg - zeker in het droge seizoen - weinig moeite. Maar soms is de weg uitgesleten door vrachtwagens en in slechte staat door regens, en dan is de Birdsville Track zelfs voor ervaren chauffeurs een uitdaging. U kunt de Birdsville Track berijden zonder speciale vergunning, als u tenminste de weg tussen Marree en Birdsville blijft volgen (voor bepaalde zijwegen heeft u wel een vergunning nodig).

Hoogtepunten van Birdsville

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Birdsville:

  • Simpson Desert
  • Verschillende monumenten