Kuranda

Klein bergdorpje in de Atherton Tablelands

Kuranda is een bergdorp met ca. 650 inwoners, dat op een hoogte van 330 meter ligt in de Atherton Tablelands. Cairns ligt op 10 kilometer afstand (over de weg 25 km), bereikbaar via de Kuranda Range. Het dorp wordt omgeven door regenwoud. Het regenwoud om Kuranda was gedurende 10.000 jaar de woonomgeving van het Aboriginal Djabugay volk. Europeanen begonnen het gebied te verkennen in de 19e eeuw. Kuranda werd voor het eerst bewoond in 1885 en Thomas Behan begon in 1888 met het verkennen van het omringende gebied. In 1887 werd begonnen met de aanleg van de, nu beroemde, spoorlijn van Cairns naar Herberton. De spoorlijn bereikte Kuranda in 1891. Het huidige station is gebouwd in 1915.

In het gebied werd lange tijd koffie verbouwd, maar hout vormde in de begintijd de belangrijkste industrie. Nu is de kap van tropische bomen verboden in het gebied. De omgeving van Kuranda behoort vrijwel in z'n geheel tot het Wet Tropics World Heritage gebied.

In 1960 is valakbij Kuranda - in de Barron River - de Barron Gorge waterkrachtcentrale gebouwd. Gedurende de 1960s en 1970s was Kuranda een populair hippiedorp, maar ondertussen is het bloeiende toeristenbestemming. Elke week arriveren duizenden toeristen in het dorp, door gebruik te maken van de Kuranda Scenic Railway, de Kuranda Skyrail kabelbaan of via de weg over de Kuranda Range.

In het dorp is een markt te vinden met diverse kunst stalletjes en restaurants. Kuranda is een belangrijk centrum in de opaal en didgeridoo industrie. Hier was oorspronkelijk het Tjapukai danstheater, dat opgericht was door de New Yorkers Judy en Don Freeman. Het theater bevindt zich nu bij het Skyrail-grondstation bij Caravonica. In Kuranda bevinden zich onder andere ook een vogelpark, een vlindertuin en een koalaopvangcentrum. Om het dorp heen zijn ook talrijke wandelpaden en uitzichtpunten, op onder andere de Barron rivier.

Aangezien Kuranda in de tropen ligt zijn er slechts kleine verschillen in de temperatuur. De seizoenen bestaan eigenlijk slechts uit een droog seizoen en een regenseizoen. De lucht is niet zo vochtig als in de nabijgelegen kuststeden aangezien het hoog in het achterland ligt.

Hoogtepunten van Kuranda

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kuranda:

Kuranda Scenic Railway

De Kuranda Scenic Railway is een spoorlijn die van Cairns naar het nabijgelegen bergdorp Kuranda loopt. De naam 'Kuranda Scenic Railway' wordt zowel gebruikt voor de spoorlijn zelf, als voor de toeristische trein die tweemaal per dag van Cairns naar Kuranda en weer terug rijdt. De spoorlijn kronkelt door de Macalister Range en wordt niet meer wordt gebruikt voor regelmatige diensten. Zij loopt door de plaatsen Stratford, Freshwater (stopt bij Freshwater Station) en Redlynch vóór het bereiken van Kuranda.

Het huidige bergstation bij Kuranda is gebouwd in 1915. In het dorp is een markt te vinden met diverse kunststalletjes en restaurants. In Kuranda bevinden zich ook een vogelpark, een vlindertuin en een koala-opvangcentrum. Om het dorp heen zijn ook talrijke wandelpaden en uitzichtpunten met uitzicht over de barrongorge. De toeristische trein stopt bij een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de Barron Falls. De trein rijdt ook langs enkele kleinere watervallen, waaronder Stoney Creek Falls.

De spoorweg werd voltooid in 1891, oorspronkelijk ten behoeve van de mijnbouw. Er zijn vele levens verloren gegaan bij het bouwen van tunnels en bruggen op de route. De eerste operatie van een toeristisch treintje van Cairns naar Kuranda was in 1936.

Skyrail Rainforest Cableway

Skyrail is een unieke regenwoudervaring: u wordt gaat met een gondelbaan, die slecht enkele meters boven de bomen zweven, naar het dorpje Kuranda, gelegen boven op de bergen en in het tropische regenwoud. U gaat langs en over het regenwoud van het Barron Gorge NP, waarbij u een magnifiek uitzicht heeft over de kust bij Cairns en de Barron Gorge. U ziet onderweg tropische vogels van dichtbij in de bomen en u ziet in de verte de Barron Falls. U stapt onderweg uit bij twee stations waar u van de natuur kunt genieten, midden in het regenwoud.

De kabelbaan loopt van Cairns naar het bergdorpje Kuranda bergen. Het dalstation bevindt zich net ten noorden van Cairns. Het bergstation ligt in het dorpje Kuranda (naast het spoorwegstation. De Skyrail is gebouwd in 1995 en heeft een lengte van 7,5 km. De kabelbaan heeft 114 gondels en er zijn vier Skyrail stations:

  • Kuranda (bergstation)
  • Barron River
  • Red Peak
  • Caravonica (dalstation)

Gondels verlaten het station op doorlopende basis. Voor een enkele reis moet u minimaal een uur uitrekken. Trek ook een paar uur uit voor je bezoek aan Kuranda. U kunt i.p.v. terug met de skyrail ook een combinatie doen met de Kuranda Scenic Railway, dus heen met de Skyrail en terug met de trein of omgekeerd.