Home Hill

Klein slaperig plaatsje

Home Hill is een klein plaatsje, dat ongeveer 98 kilometer ten zuiden van Townsville en 1.269 kilometer ten noorden van Brisbane ligt. Home Hill is een slaperig plaatsje met ca. 3.000 inwoners. Bij Home Hill ligt een grote suikerfabriek. Naast mango en verschillende soorten groente wordt er in de omgeving voornamelijk suikerriet verbouwd. De legende gaat dat het dorpje in eerste instantie Holme Hill genoemd zou worden, maar omdat degene die het bord zou maken de naam niet in schrift kreeg is het Home Hill geworden.

Meest kenmerkende bouwwerk bij Home hill is de Burdekin Bridge. Deze brug werd gebouwd in tussen 1948 en 1957 overspant de Burdekin River. Met zijn 1.097 meter lengte is het één van de langste meervoudige overspanningsbruggen in Australië.

Hoogtepunten van Home Hill

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Home Hill.

Burdekin Bridge

In eerste instantie dacht men dat deze brug niet op de huidige locatie gebouwd kon worden. Er was geen stevige rotsformatie waarop de brug gebouwd kon worden. In 1946, brachten twee hooggeplaatste overheids-ingenieurs een bezoek aan India om een aantal bruggen op zandformaties te onderzoeken. Dezelfde techniek werd later ook bij de bouw van de Burdekin Bridge toegepast. Het is de enige brug in Australië die niet op een stevige fundering is gebouwd. De brug rust op 11 enorme, holle, betonnen caissons die in de rivierbedding zijn gezonken. De caissons hebben een breedte van 17 meter en variëren in wijdte van 5.5 tot 7.6 meter. De caissons zijn tot 30 meter in de rivierbedding gezonken.

De Burdekin Bridge verving een brug die zeer laag boven de rivierbedding lag, waardoor hij vaak onder water stond en uiteindelijk in een vloed werd weggevaagd. De overblijfselen van deze brug zijn nog steeds te zien bij laag water. Door de speciale constructie van de brug, waarbij stalen balken een trus vormen over het wegdek, wordt de brug regelmatig afgesloten om zogenaamde 'road trains', die beide weghelften innemen op de nauwe brug, over te laten steken.