Atherton Tablelands

Prachtige hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns

Atherton Tablelands is een hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns. De hoogte van Atherton Tablelands bedraagt tussen de 600 en 900 meter en het maakt deel uit van de Great Dividing Range, die parallel aan de Australische oostkust loopt. De belangrijkste rivier in het gebied is de Barron river, met een stuwdam waarachter Lake Tinaroo ligt.

Het gebied bestaat uit grasland, afgewisseld met stukken tropisch regenwoud. Atherton Tablelands staan bekend om de veelzijdige natuur met kristalheldere kratermeren‚ vruchtbare heuvels‚ ongerept regenwoud en woeste watervallen. Eens was dit een plek met vulkanische activiteit‚ maar nu vormt het een rustig thuis voor vele dieren‚ waaronder pademelons‚ buidel-dassen‚ possums en het vogelbekdier. De belangrijkste plaatsen zijn: Atherton, Yunga-burra, Mareeba, Malanda en Millaa Millaa. De temperatuur is in de bergen meestal lager dan aan de kust, wat voor veel mensen aangenaam aanvoelt.

De streek rond Malanda is een centrum van melkveehouderij. De melk die hier wordt geproduceerd, wordt door heel Australië geleverd.

Hoogtepunten van Atherton Tablelands

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Atherton Tablelands:

Barron Gorge

De Barron River snijdt door Atherton Tablelands, en heeft in de loop der jaren de schitterende Barron Gorge uitgesleten. De rivier is stroomopwaarts afgedamd en vormt op deze wijze het Lake Tinaroo, de hoofdwatervoorziening van de regio. De Barron Falls, een waterval van 230 meter hoog, bevindt zich nabij Kuranda. Het grootste deel van het water wordt gebruikt voor elektriciteitsopwekking in de Barron Gorge-waterkrachtcentrale. Onder de centrale wordt met rubbervlotten op de rivier gevaren - het White Water Raften. De Aboriginal naam voor de rivier was Bibhoora.

Curtain Fig Tree

In Yungaburra staat de Curtain Fig Tree, één van de belangrijkste bezienswaardigheden op de tablelands. Hier is een door een wurgvijg omgroeide boom omgevallen op een andere boom. De 15 meter lange luchtwortels van de wurgvijg zien er uit als een gordijn.

Millaa Millaa Falls

Bij de Millaa Millaa Falls kunt u heerlijk genieten en tot rust kunt komen onder het genot van de klaterende watervallen. Ook vindt u hier in het regenwoud veel wildlife.