Brisbane

De hoofdstad van Queensland!

Brisbane, de hoofdstad van Queensland, heeft het hele jaar een aangenaam subtropisch klimaat. Mede daardoor groeit de stad snel in omvang. Brisbane heeft momenteel ca. 1,7 miljoen inwoners en is daarmee de derde stad van Australië (na Sydney en Melbourne).

Het stadscentrum van Brisbane bestaat ondertussen uit moderne hoogbouw, afgewisseld door oudere gebouwen in Victoriaanse stijl. De buitenwijken daarentegen zijn zeer uitgestrekt en bestaan hoofdzakelijk uit laagbouw, met veel bungalows met zwembaden. Het leven in en rond Brisbane voelt aan zoals in Florida (USA).

De stad ligt langs de Brisbane River, zo'n 20 kilometer landinwaarts vanaf Moreton Bay. Langs de Brisbane rivier liggen mooie parken en boulevards. Het waterfront heeft een aantal jaren terug een metamorfose ondergaan, waardoor de stad heel aangenaam aanvoelt. Brisbane is vooral bij jonge toeristen populair, vanwege de twee grote uitgaansgebieden in de stad. In deze gebieden zijn veel clubs, bars, eet- en uitgaansgelegenheden. Brisbane heeft ook een grote universiteit.

In Brisbane vindt u twee grote musea, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De Art Gallery en het Queensland Museum vertellen u meer over het verleden en laten u kennis maken met kunst gemaakt door Aboriginals. Daarnaast ziet u in de stad een aantal historische gebouwen, zoals City Hall en de Cathedral of St Stephan. Het is leuk om een boottocht te maken op de rivier, bijvoorbeeld naar het Lone Pine Koala Sanctuary. Maar er zijn ook interessante excursies buiten de stad, zoals naar Mount Coottha en naar Moreton Island (zie Moreton Bay).

Geschiedenis van Brisbane

Brisbane ging in 1824 als strafkolonie van start en is vernoemd naar Sir Thomas Brisbane, toenmalig gouverneur van de deelstaat New South Wales. Toen Queensland in 1859 tot aparte deelstaat werd uitgeroepen werd Brisbane tot hoofdstad gekozen. Tot de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de stad zich langzaam. Tijdens WOII was het geallieerde hoofdkwartier van Generaal Douglas MacArthur in Brisbane gevestigd en speelde de stad een centrale rol in de strijd in het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan. In 1982 organiseerde Brisbane de Gemenebestspelen en in 1988 vond de Wereldtentoonstelling in Brisbane plaats. Vanaf die periode heeft de stad een snelle groei doorgemaakt en is zij uitgegroeid tot de huidige metropool.

Uitgaansgelegenheden in Brisbane:

  • Customs House: Op het universiteitsterrein vindt u Custom House. Hier kunt u binnen en buiten dineren met uitzicht op de rivier en Story Bridge. Eten in deze gezellige ontspannen sfeer is populair bij toeristen, bedrijven en locals. Gasten zijn verzekerd van uitstekend eten, fantastisch uitzicht en vriendelijk personeel. De keuken is internationaal met wisselend seizoensmenu. The University of Queensland
  • Berkley's: Berkley's is gelegen in het hart van Sydney's Central District. In dit stijlvolle, moderne en elegante restaurant kunt u heerlijk dineren. Berkley's bied een á la carte restaurant, lounge, bar en wijnkelder. De keuken bevat Europese, Aziatische en mediterrane invloeden. Het restaurant is 7 dagen per week geopend voor ontbijt, lunch en diner. Rendezvous Hotel Brisbane, 255 Ann Street
  • Lure Lounge: De Lure Lounge is een mix van een modern interieur, verleidelijke ambiance en gevaarlijke cocktails. Begin of eindig uw avondje stappen hier. U vindt hier rustige plekken, een glanzende bar, een lounge en er worden diverse soorten muziek gedraaid. 28 McDougall Street, Milton
  • Zenbar: In 1996 opende de Zenbar haar deuren. Tegenwoordig word Zen gezien als een van de meest stijlvolle bars in Brisbane. U kunt hier heerlijk in de zon genieten van een kop koffie, een biertje of een exotische cocktail, zowel binnen als buiten. Post Office Square, 215 Adelaide Street.

Hoogtepunten van Brisbane

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Brisbane.

Queensland Art Gallery

In het Queensland Art Gallery vindt u ca. 11000 Australische en internationale schilderijen, beeldhouwwerken en kunst voorwerpen. Favorieten in het musea zijn schilderijen van B. Fletcher en R.G. Rivers. Toegang en rondleidingen zijn gratis.

Queensland Museum

In dit museum kunt u kennis maken met de geschiedenis, het cultureel erfgoed, de wetenschap en de verandering van Queensland. Een populaire bestemming voor schoolgroepen, het museum biedt ook leuke vakantie-activiteiten en een gevarieerd programma voor de jeugd. Toegang is gratis.

South Bank

South Bank is één van de leukste gedeeltes van de stad. Gelegen aan een oever van de Brisbane river, is dit de ideale plaats om lekker bij te komen. U vindt er een scala aan winkeltjes en terrasjes met uitzicht op het park en de rivier. Op zaterdagavond vinden er diverse openlucht-concerten plaats. De South Bank ligt direct tegenover het stadscentrum en is te voet te bereiken, maar er zijn ook watertaxi's op de rivier. Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan South Banks Parklands‚ een lagune met een echt zandstrand midden in de stad. In het park is veel te doen, zo kunt u wandelen door het regenwoud, een hapje eten in een van de restaurants en cafés, in het weekend naar de markt gaan en genieten van straatartiesten.

Afstammelingen van de Aboriginals houden hun tradities in ere tijdens zang- en dansvoorstellingen bij de Riverlife Mirrabooka. In het South Bank Wildlife Sanctuary vindt u een overzicht van alle flora en fauna van Australie. Hier kunt u koala's aaien en een levensgrote slang om uw nek hangen.

Lone Pine Koala Sanctuary

Belangrijkste attractie in Brisbane is het Lone Pine Koala Sanctuary. Hier kunt u alles leren over koala's, u kunt ze zelfs vasthouden. Het Lone Pine Koala Sanctuary ligt aan de rand van het stadcentrum langs de Brisbane River, en is bereikbaar per boot vanuit het stadscentrum.

Mount Coottha

Vanaf Mount Coottha heeft u een geweldig uitzicht over de stad Brisbane. Mount Cootha ligt in het westen van de stad, een hoge heuvel die overal bovenuit steekt. U kunt met de auto naar de top van Mount Coottha rijden, waar een restaurant met terras ligt, dat een geweldig uitzicht biedt over de stad.

Botanical Gardens

De Botanical Gardens van Brisbane liggen aan de rand van het stadscentrum. De tuinen werden geopend in 1976. U vindt er meer dan 5000 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden die typisch voorkomen in Queensland.

Cathedral of St. Stephan

De Cathedral of St. Stephan is ontworpen door Benjamin Backhouse. In 1874 is dit prachtige gebouw met symmetrische torenspitsen voltooid.

City Hall

In de neoklassieke City Hall komt al vanaf 1930 de gemeen-teraad bijeen. De toren (92 m) is gebouwd in Italiaanse renaissancestijl en biedt een geweldig uitzicht over de stad.

University of Queensland

De University of Queensland is opgericht in 1909 en is de oudste universiteit van de deelstaat. Het is één van de topuniversiteiten van Australië. De centrale campus is gelegen in de wijk St. Lucia. Door een fusie in 1990 met het Queensland Agricultural College ontstond UQ Gatton. In 1999 opende de universiteit een campus in Ipswich. De Universiteit van Queensland heeft ruim 37.000 studenten uit meer dan 120 landen.

Brisbane River

De Brisbane River slingert zich een weg dwars door de stad, voordat hij uitmondt in Moreton Bay. De rivier is afgedamd bij de Wivenhoe Dam, waardoor Lake Wivenhoe is ontstaan. Dit meer vormt de belangrijkste voorraad drinkwater voor de stad Brisbane.

Overstromingen in Queensland 2010-2011

Sinds begin december 2010 werd Australië getroffen door een aantal overstromingen in de deelstaat Queensland. Naast Queensland dreigden half januari 2011 ook de deelstaten Victoria en Tasmanië door overstromingen getroffen te worden. De overstromingen waren het gevolg van de tropische cycloon Tasha, gecombineerd met het La Niña-effect dat het sterkste was in de regio sinds 1973. Hierdoor viel er zeer veel neerslag. De overstromingen hebben geleid tot evacuaties en hebben 22 plaatsen en ongeveer 200.000 mensen getroffen. Het midden en zuiden van Queensland zijn het zwaarst getroffen waaronder de plaatsen Brisbane, Rockhampton, Emerald, Bundaberg, Dalby en Toowoomba. Er zijn 33 doden gevallen, van 15 mensen wordt aangenomen dat ze overleden zijn en 78 personen worden vermist. Op 12 januari 2011 werden in de stad Brisbane, de hoofdstad van Queensland, de bewoners van ongeveer 6.000 woningen geëvacueerd.

Brisbane Forest Park

Ten noordwesten van het centrum van Brisbane vind je het Forest Park. Geniet hier van afgelegen kloven, uitgestrekte bossen en van het uitzicht op Moreton Bay. U vindt hier meer dan 800 soorten planten, waarvan veel zeldzame en bedreigde. Bij het informatie centrum zijn diverse wandelkaarten te koop, die u de mooiste plekjes in het regenwoud laten zien. Ook is er de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. In het park vindt u diverse campings waar u kunt overnachten. Hiervoor dient u wel een vergunning aan te vragen.