Daintree National Park

Unieke plek op de wereld!

Het Daintree National Park is een unieke plek op de wereld, omdat twee werelderfgoederen elkaar ontmoeten: het Daintree Rainforest en het Great Barrier Reef. Na Port Douglas krijgt de ongerepte natuur de overhand, eerst in het Daintree National Park, daarna bij Cape Tribulation en vervolgens langs het Bloomfield Track en bij het historische plaatsje Cooktown. Dit is het gebied uit de film "Crocodile Dundee". Vanuit Cairns bereikt u het Daintree regenwoud in minder dan twee uur rijden.

Tijdens een boottocht over de Daintree River wordt u begluurd door vele krokodillen die als ware heersers hun territorium bewaken. Nog spannender is een (nacht)wandeling door het dichte regenwoud‚ waar u een soort totaalbeeld van de rijkdom van de natuur krijgt. In deze wildernis ontdekt u misschien wel een miljoen tinten groen en komt u bizarre schimmels en dieren tegen waarvan u de naam niet eens kent.

Nergens op aarde zijn zoveel verschillende planten en diersoorten te vinden als hier. Daarom heeft Unesco Daintree Forest aan haar Werelderfgoedlijst toegevoegd. Op 1200 vierkante kilometer vind u 30 procent van alle soorten kikkers‚ buideldieren en reptielen‚ 65 procent van alle soorten vleermuizen en vlinders en 20 procent van alle vogelsoorten die Australië rijk is. Hier leven ook unieke dieren en vliegen de papegaaien u letterlijk om de oren.

Bijna 50 miljoen jaar geleden bestond heel Australie uit regenwoud, tegenwoordig is daar nog maar 0,3% van over. Het grootste deel van deze 0,3% bevind zich in het Daintree NP. In het Nationaal Park vindt u ruim 18.000 soorten flora en bomen van 2.500 jaar oud. Het tropisch regenwoud hier is het oudste ter wereld. Naast de enorme biodiversiteit was de ouderdom van het regenwoud reden om het park op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

De wegen zijn in het park grotendeels onverhard en u kunt daarom het beste het gebied bezoeken met een 4WD excursie of uw eigen 4wd terreinauto. Alleen de toegangsweg naar Cape Tribulation is verhard.

De meest ideale manier om deze omgeving te verkennen, is door enkele dagen te verblijven in een "rainforest lodge". Deze comfortabele eco-lodges zijn in overeenstemming met hun natuurlijke omgeving gebouwd en bieden u volop gelegenheid om u op elk uur van de dag te laten kennismaken met het dierenleven van het regenwoud. Uiteraard kunt u vanuit uw lodge wandeltochten en 4WD safari's maken of gewoon lekker luieren bij het zwembad of op één van de verlaten idyllische stranden.

Er zijn dagexcursies vanuit Cairns en de noordelijk gelegen badplaatsjes naar Daintree National Park en Cape Tribulation. Bij deze excursies steekt u met een pontje de Daintree River over, waar veel vogels en krokodillen te zien zijn. Een riviercruise is hier beslist aan te raden. Het gebied staat ook bekend om z'n hoge kauri bomen, z'n grotten met Aboriginal tekeningen en om z'n enorme termietenheuvels.

Hoogtepunten van Daintree National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Daintree National Park.

Bloomfield Track

De Bloomfield Track - van Cape Tribulation naar het noorden - slingert door het regenwoud, op weg naar Cooktown. Onderweg kruist het de soms wilde Bloomfield River, oftewel Wujal Wujal volgens de Aborigines. Deze weg is eigenlijk meer een pad, een onverharde weg door dichte jungle met veel kuilen, dips (die soms onder water staan). Het is een echt 'Camel Trofee' gebied. De meeste autoverhuurders staan echter niet toe dat hun huurauto's (zelfs de 4wd's) hier rijden. In het hart van de regenperiode (feb-apr) is deze weg vaak gesloten.

Cape Tribulation

Cape Tribulation is een landtong in het Daintree National Park, het ligt 110 km ten noorden van Cairns. Bij Cape Tribulation raakt het regenwoud de oceaan. Langs de turquoise lagune strekt zich een prachtig zandstrand uit, waardoor het één van de mooiste stranden is van Quuensland. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Kuku Yalanji.

Cape Tribulation (in het Nederlands vertaald: 'Kaap Tegenspoed') is zo genoemd door de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook op 10 juni 1770, nadat zijn schip vlakbij was vastgelopen op het rif. Captain Cook en z'n bemanning moesten hier een maand verblijven om het schip te repareren, alvorens ze weer verder konden zeilen.

Bij Cape Tribulation liggen een paar luxe "rainforest lodges". Er is een klein dorpje ontstaan voor de parkwachters, lodgestaff en de mensen die Cape Trib als dagexcursie bezoeken. Er zijn twee kleine supermarkten, twee geldautomaten en een afhaal restaurant. Het Great Barrier Reef bevindt zich ongeveer 19 kilometer uit de kust. Er zijn twee cruisemaatschappijen die vanaf het strand dagelijks vertrekken. Andere activiteiten die hier worden aangeboden zijn begeleide nachtwandelingen, 4-wheel-drive-tours, paardrijden, kajakken, jungle surfen en krokodillen tours.

Een verharde weg geeft vanuit het zuiden toegang tot het gebied via de veerboot over de Daintree River. Ten noorden van Cape Tribulation gaat de weg verder over de onverharde Bloomfield Track.

De meeste toeristen bezoeken het gebied tijdens het droge seizoen (mei-nov). In het regenseizoen (dec-apr) kan hier zeer veel water vallen, wel meer dan 6 meter per jaar. Tijdens het regenseizoen zwemmen er vaak zeekwallen (yellyfish) in de zee en zelfs in de kreekjes. Daarnaast zwemmen er in de kreekjes en rivieren ook regelmatig krokodillen.