Capricorn Coast

Centraal in Queensland met een aangenaam (sub)tropisch klimaat

Centraal in Queensland ligt de Capricorn Coast, dat de overgangszone vormt van gematigd klimaat naar een tropisch klimaat. U ziet daarmee ook de natuur en het landschap veranderen. De kust loopt van Keppel Sands in het zuiden tot Byfield en Shoalwater Bay in noorden.

Bij Rockhampton komt u in de subtropische zone, het is ook hier waar het Great Barrier Reef begint. Voor de kust liggen enkele koraaleilanden, op sommige is een resort gebouwd zoals bij Heron Island, Brampton island, Lady Elliot Island en Great Keppel Island. Bij Rockhampton kunt u het Dreamtime Cultural Centre bezoeken, waar u leert over de leefwijze van de Aboriginals.

De regio heeft een aangenaam (sub)tropisch klimaat, met hete zomers en zachte winters. Ondanks dat het deels in de tropen ligt, heeft het in de regentijd niet de hoge temperaturen en extreme luchtvochtigheid van Noord Queensland.

Capricorn Highway

De Capricorn Highway (Route 66) is een hoofdweg in het centrale gedeelte van Queensland. Het verbindt Rockhampton met de Outback - het westen van Queensland. De highway is ongeveer 560 kilometer lang en komt samen met de Landsborough Highway in Barcaldine. De weg loopt parallel met de Steenbokskeerkring, waar de naam ook van afkomstig is. Andere steden die langs de weg liggen zijn Gracemere, Westwood, Duaringa, Dingo, Blackwater, Emerald, Bogantungan, Alpha en Jericho. De weg loopt nagenoeg in een oost-west richting en doorkruist een gebied dat bekend is als het Centrale Hoogland. Ten westen van Bogantungan loopt hij door de Great Dividing Ranges.

Hoogtepunten van Capricorn Coast

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Capricorn Coast.

Keppel Bay

Keppel Bay vormt het zuidelijkste punt van de Capricorn Coast. Keppel Bay is een brede maar ondiepe baai omringd met eilandjes. Het grootste en bekendste eiland hiervan is Great Keppel Island. Bij Keppel Bay mond de Fitzroy River uit in de oceaan. De Fitzroy is één van de grootste rivieren in centraal Queensland. Het stroomgebied beslaat ongeveer 150.000 km² en is het op één na grootste stroomgebied van Australië. De rivier wordt gevormd door samenkomst van de Mac-kenzie River en de Dawson River. Het stroomgebied loopt van de Carnarvon Ranges in het westen tot de rivier-monding bij Keppel Bay. De belangrijkste industrieën in het stroomgebied zijn kolenmijnen, veehouderijen en katoenplantages. In Keppel Bay en in de benedenloop van de Fitzroy River komen zeekrokodillen voor. Ook veel barramundi vis en fitzroy schildpadden leven in de baai en rivier.

Rockhampton ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Keppel Bay. Tijdens de 19e en 20e eeuw was deze stad de belangrijkste haven aan de rivier. De aanwezigheid van rotsformaties zorgde er echter voor dat de rivier niet gebruikt kon worden om verder landinwaarts te varen. Tegenwoordig worden de Keppel Bay en de Fitzroy River vrijwel alleen gebruik voor plezierjachten en kleine vissersboten.

Shoalwater Bay

Een groot deel van de noordelijke helft van de Capricorn Coast bestaat uit het Shoalwater Bay militaire trainings gebied, en is niet toegankelijk voor onbevoegden. Het militaire gebied begint iets ten noorden van Rockhampton. Hier worden regelmatig grootschalige grond- en luchtoperaties geoefend. Een afdeling van het Singaporaanse leger is er sinds 1995 ook gevestigd.