Gladstone

Drukke industriële havenstad

Gladstone is een drukke havenstad, met allerlei industrieën zoals: aluminiumverwerking, zware chemie en olieverwerking. De haven van Gladstone is - na Brisbane - de grootste haven van Queensland. De stad heeft een bevolking van ca. 30.000 mensen.

Voor de Europese kolonisatie was de Gladstone regio het leefgebied an de Baiali (of Byellee) en Goreng goreng Aboriginals. In mei 1770 voer James Cook in het donker langs de haven van Gladstone. Matthew Flinders echter zag als eerste de haven tijdens zijn ontdekkingsreis in augustus 1802. Hij noemde de haven Port Curtis, naar admiraal Roger Curtis, een man die Flinders jaren eerder assisteerde bij Kaap de Goede Hoop. John Oxley verkende de haven en het omringende land in november 1823. Hij was niet erg positief over de regio. Hij vond de haven moeilijk bereikbaar, het land te droog en het hout waardeloos voor bouwdoeleinden.

Niettemin werd er een kolonie opgericht bij Port Curtis, bedoeld om gevangenen te huisvesten. Kolonel George Barney's leidde de expeditie. Op 25 januari, 1847 kwam het schip de Lord Auckland aan, met aan boord 87 soldaten en gevangenen. Het schip liep vast op het zuidelijke puntje van Facing Island. De kolonisten verbleven zeven weken op het eiland voordat ze gered werden door het vrachtschip Thomas Lowry. Ze vestigden zich uiteindelijk aan de kust, op een plaats die nu bekend staat als Barney Point.

Op 30 januari werd Barney officieel de luitenant gouverneur van de nederzetting. Het duurde amper twee maanden voordat men het plan om het gebied te gebruiken voor gevangenen liet varen. Doordat een wijziging in de regering van Engeland, werden Barney en de overige kolonisten teruggeroepen. De interesse in de regio bleef echter. Tegen 1853, onderzocht Francis MacCabe het gebied om er een nieuw dorp te stichten. In die tijd kwamen ook veel gevangenen vrij. Deze ex-gevangenen vestigden zich onder andere in dit nieuwe dorp.

Het dorp werd vernoemd naar de Britse William Gladstone. Tot 1893 ontwikkelde Gladstone zich langzaam. Toen werd er een vleesverwerkingsbedrijf gevestigd bij Parsons Point. In 1963 werd Queensland Alumina Limited, een aluminium-verwerkingsbedrijf, opgericht op de plek van deze oude fabriek. Tegelijkertijd werden de havenfaciliteiten van Gladstone uitgebreid en de stad belandde in een periode van snelle industriële en economische ontwikkeling.

Gladstone heeft heeft een historisch centrum, met diverse historische gebouwen en een aantal fraaie straten. Er kan goed worden gewinkeld in Gladstone. Daarnaast beschikt Gladstone over allerlei parken en botanische tuinen waar gezwommen kan worden en waar gewandeld en gebarbecued kan worden. Belangrijkste attractie in Gladstone is de Gladstone Art Gallery & Museum, gevestigd in het oude gemeentehuis op de hoek van Goondoon Street en Bramston Street. Vanaf de Aucklan Point Lookout heeft u een goed uitzicht over de haven en de stad. Gladstone wordt door toeristen vaak aangedaan op doorreis naar het voor de kust gelegen Heron Island.

Hoogtepunten van Gladstone

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Gladstone.

Boyne Island

De fraaie zandstranden op Boyne Island en bij Tannum Sands zijn populair, waar u heerlijk kan relaxen.

Gladstone Art Gallery & Museum

de Gladstone Art Gallery & Museum, gevestigd in het oude gemeentehuis op de hoek van Goondoon Street en Bramston Street. Het museum heeft een kleine verzameling contemporaine Australische schilderijen en keramiek.

Gladstone Marina

Een lokale attractie is de Gladstone Marina (aan de oostkant van de stad - bij de oceaan), waar men kan relaxen en picknicken of BBQ-en.

Lake Awoonga

Lake Awoonga ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Gladstone. Dit recreatiepark is populair bij bezoekers uit heel Australië. Er zwemmen veel soorten vis maar er leven ook veel andere zoogdieren en vogels. Daarnaast is Lake Awoonga de belangrijkste drink-waterreservoir van Gladstone.

Millenium Esplanade

De Millennium Esplanade (aan de zuidoostzijd van de stad) is één van de attracties. Er zijn daar vele mogelijkheden om beschut te zitten, te wandelen en te BBQ-en aan het uitgestrekte strand.

Wilson Island

Wilson Island is een klein paradijselijk eiland met een resort erop. Het is de habitat voor zeeschildpadden en verschillende watervogelsoorten. U kunt hier goed snorkelen en duiken. Wilson Island ligt ongeveer 80 km ten noordoosten van Gladstone en is per boot te bereiken vanuit het op 15 km afstand gelegen Heron Island (2 uur varen vanaf Gladstone via Heron Island en 40 minuten varen vanaf Heron Island).