Townsville

Grote havenstad in Tropical Queensland

De havenstad Townsville ligt ongeveer 1.370 km ten noorden van Brisbane en 350 kilometer ten zuiden van Cairns. De stad heeft ca. 165.500 inwoners, het is daarmee de grootste stad in Tropical Queensland. Voor de kust van Townsville strekt zich het Great Barrier Reef uit.

De stad is vernoemd naar Robert Towns die opdracht gaf ter plekke een scheepswerf te bouwen. De industriehaven ligt ten noordwesten van de monding van de Ross River die gedeeltelijk door de stad stroomt. De jachthaven ligt daar weer pal naast. De stad heeft ook een eigen luchthaven.

De haven van Townsville speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. De Amerikaanse oorlogsvloot gebruikte het als haar belangrijkste marinehaven in de strijd tegen de Japanners. De haven vormt tegenwoordig voor Townsville de voornaamste bron van inkomsten.

Vanuit de haven worden mineralen uit Mount Isa en Cloncurry verscheept, maar ook rundvlees, wol, suiker en hout worden vanuit hier geëxporteerd. Daarnaast beschikt de stad ook over een behoorlijke industrie. Zo worden er drie verschillende metalen grootschalig verwerkt: zink, koper en nikkel.

In Townsville zijn nog een groot aantal historische gebouwen bewaard gebleven. Het heeft een gezellig centrum met winkels en restaurants. De grootste attractie van de stad is het Great Barrier Reef Wonderland, waar veel onderzoek wordt gedaan naar het leven op het rif. Een ander toeristische attractie is 'The Strand', een mooi strand dat zich aan de noordoostzijde van de stad uitstrekt langs de kust. Het stadsbeeld van Townsville wordt in grote mate bepaald door Signal Hill, die meteen naast het centrum omhoogsteekt. Het oude centrum ligt eigenlijk een beetje tegen de berg aan gebouwd.

Rondom Townsville bepalen daarentegen de suikerrietvelden het landschap. Meteen voor de kust van Townsville ligt Magnetic Island. Magnetic Island is heuvelachtig, heeft mooie strandjes en is overwegend begroeid met eucalyptus bomen, waardoor het er heerlijk ruikt. Het is één van de beste plekken om koala's in het wild te spotten. Andere eilanden voor de kust in de omgeving van Townsville zijn Hinchinbrook Island en Orpheus Island.

Flinders Highway

Bij Townsville begint de Flinders Highway, de belangrijkste verbinding tussen de outback en de oostkust. U kunt hier dan ook regelmatig enorme "Road Trains" zien rijden.

Hoogtepunten van Townsville

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Townsville.

Great Barrier Reef Wonderland

De grootste attractie van de stad is het Great Barrier Reef Wonderland, waar veel onderzoek wordt gedaan naar het leven op het rif. Naast het grote onderzoekscentrum en museum kunt u het enorme aquarium en IMAX-theater bezoeken. Meer dan 2000 kilometer lang en 80 kilometer breed strekt het Great Barrier Reef zich uit langs de kust van Queensland. Dit grootste koraalrif ter wereld is een natuurwonder met bizarre vormen en kleurrijke vissen. In het gebied liggen maar liefst 900 eilanden‚ voor het merendeel onbewoond.

Magnetic Island

Een andere grote attractie ligt voor de kust, namelijk Magnetic Island. Vanuit Townsville varen er vrijwel elk uur zowel passagiers- als auto-ferries naar het eiland.

Orpheus Island

Orpheus Island is een tropisch eiland dat ter hoogte van Ingham (80 kilometer ten noorden van Townsville) 24 km uit de kust ligt. Het ligt aan de rand van het Great Barrier Reef. Het eiland is voor het grootste deel een nationaal park. Het lijkt qua natuur veel op Hinchinbrook en Dunk Island, maar ligt veel afgelegener (er is geen ferry- service). De heuvels op het eiland zijn met regenwoud begroeid, aan de omtrek vindt u paradijselijke stranden. Het eiland is omringd door prachtige koraalriffen (met zgn. "soft corals"), en dat maakt het eiland tot een paradijs voor duikers. Ongerepte stranden‚ weelderig regenwoud en kleurrijke riffen zorgen voor een 'bounty eiland'ervaring. Er zijn op het eiland een aantal wandelpaden aangelegd, die steeds weer naar parelwitte stranden leiden‚ waar u heerlijk kunt relaxen met het geluid van wuivende palmbomen op de achtergrond.

Signal Hill

Het stadsbeeld van Townsville wordt in grote mate bepaald door Signal Hill, die meteen naast het centrum omhoogsteekt. Het oude centrum ligt eigenlijk een beetje tegen de berg aan gebouwd. Bovenop Signal Hill staat een hoge antenne en is een uitkijkpunt.

The Strand

Aan de noordoostzijde van de stad strekt zich langs de kust een fraai strand uit, dat een toeristische attractie op zich vormt. Bij 'The Strand' vindt u tal van cafés, beachbarretjes en restaurants en heeft u een prachtig uitzicht over de oceaan en de eilanden voor de kust.