Cloncurry

Mijnstadje in de Outback

Het plaatsje Cloncurry ligt 770 km ten westen van Townsville aan de Cloncurry River. Cloncurry is bereikbaar via Flinders Highway. In 1884 kreeg Cloncurry stadsrechten en in 1908 werd er een spoorlijn aangelegd.

In 1867 ontdekte schapenfokker Ernest Henry bij het plaatsje kopererts. Rond 1916 was Cloncurry de belangrijkste bron van koper in Australië. De mijnbouw nam een grote vlucht, maar ook de veehouderij is een belangrijke activiteit in de regio. Tot de opkomst van Mount Isa was Cloncurry de grootste nederzetting in noordwest Queensland. Cloncurry Shire heeft ruim 3800 inwoners; de stad zelf zo'n 2600.

De eerste vlucht van de Royal Flying Doctors Service vond plaats vanuit Cloncurry op 15 mei 1928 met een gehuurd vliegtuig van de toen nog kleine maatschappij Qantas. In de stad is een museum gevestigd over de Royal Flying Doctors.

Cloncurry heeft de reputatie van een van de warmste plaatsen van Australië. In 1889 werd hier een temperatuur van 51 graden Celcius gemeten, een waarde die in heel Australië nooit meer is overtroffen.

Hoogtepunten van Cloncurry

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Cloncurry:

  • Museum van Flying Doctors