Rockhampton

De grootste stad in centraal Queensland

Rockhampton is - met een bevolking van bijna 80.000 inwoners - de grootste stad in Centraal Queensland. Het vormt het administratieve en handelscentrum van Capricorn Coast regio. Rockhampton ligt op oevers van de Fitzroy River, ongeveer 40 kilometer van de riviermonding. De Berserker Range ligt aan de oostkant van de stad en de Athelstane Range aan de westkant. Het gebied behoorde oorspronkelijk aan de Darumbal Aboriginals

In 1853 begon de Europese tijd van het gebied. De broers Charles en William Archer waren op zoek naar graasland voor hun vee. Ze gingen naar het gebied dat Ludwig Leichhardt en Thomas Mitchell tijdens hun expedities in 1844 en 1846 geschikt hadden bevonden als graasland. Vanaf 1855 begonnen zich meer mensen te vestigen in het gebied. Via de goed bevaarbare Fitzroy River konden goederen gemakkelijk aan- en afgevoerd worden. De nederzetting breidde zich aanvankelijk uit langs de rivieroevers. De Engelse naam voor het dorpje, dat was ontstaan, was 'Hampton'. Dat in combinatie met de grote rotspartij in de rivier zorgde in 1856 voor een nieuwe naam: 'Rockhampton'.

Zoals in zoveel andere Australische steden, bloeide de economie van Rockhampton op na de ontdekking van goud. De oude hutjes en tentjes werden langzaam vervangen door meer substantiële gebouwen. In het oude deel van Quay Street ziet u nog steeds deze historische gebouwen staan. Het belangrijkste gebouw hiervan is het zandstenen grens-kantoor (1900), het postkantoor (1892), het gerechts-gebouw (1888) en de St Joseph's Kathedraal (1892). In 1902 kreeg Rockhampton stadsrechten. Op 16 juni 1909 kreeg Rockhampton een tramlijn. In die tijd was dit - op Brisbane na - de enige stad met een tram. De stoomtrams reden verschillende routes door Rockhampton, in totaal lag er zo'n 10 km spoor. Het ongemak dat stoom-trams in een tropisch klimaat brengen leidde tot de ondergang in 1939; daarna kreeg Rockhampton een busdienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een Amerikaanse legerbasis gestationeerd aan de buitenkant van de stad. Daar bevonden zich meer dan 70.000 militairen. In 1971 werd een dam in de Fitzroy River in werking gesteld, waardoor een stuwmeer is ontstaan van meer dan 60 km lang. De dam dient vooral voor een betrouwbare watervoorziening voor de stad.

Rockhampton staat in Australië bekend als de "rundvlees-hoofdstad van Australië". Op de Bruce Highway - aan de in- en uitgang van de stad - wordt men door de standbeelden van 'Santa Gertrudis, Brahman, Braford en Droughtmaster bulls' hieraan herinnert. Twee grote slachthuizen zijn gevestigd in het gebied rond Rockhampton. De 'Gracemere Saleyards' - één van de grootste veemarkten van het land - ligt aan de westkant van de stad. Maar de stad heeft veel meer bedrijvigheid dan alleen de vleesverwerkende industrie. Er zijn tal van lokale fabrieken en dienstenleveranciers. Maar ook de detailhandel, zorg en transport bieden veel werkgelegenheid aan de inwoners.

Rockhampton is een belangrijk verkeersknooppunt in centraal Queensland. De stad vormt een knooppunt voor het trein tussen de kolenmijnen in het binnenland en de haven van Gladstone. U ziet hier regelmatig enorme kolentreinen rijden. Rockhampton heeft tevens een grote regionale luchthaven, met geregelde vluchten naar plaatsen in het noorden en zuiden van Queensland.

Toerisme speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling van de city en het gebied eromheen. De stad ligt op een strategische plek voor toeristen die langs de oostkust van Queensland reizen, halverwege de Fraser Coast en de Whitsunday Coast. Daarnaast ligt de badplaats Yeppoon op zo'n 30 minuten rijden van Rockhampton, en is Great Keppel Island vandaaruit makkelijk te bereiken. Populaire attracties net buiten de stad zijn onder andere het 'Rock Pool Waterpark' en de Riverbank Parklands.

In januari 2011 werd Rockhampton getroffen door een grote watersnood (overstroming). Gebouwen werden gesloten, straten stonden blank en de bewoners werden geëvacueerd. Ondertussen is de meeste schade hersteld.

Begin van de Tropen

Als u vanuit het zuiden komt, beginnen bij Rockhampton de tropen. Dit zorgt vaak voor extreme warmte in de zomer. De nabijgelegen bergen verergeren dit effect: de warmte en vochtigheid kunnen zich niet verplaatsen. 's Winters zijn de temperaturen milder. In Rockhampton schijnt de zon gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar. Hierom worden er het hele jaar toeristenactiviteiten georganiseerd.

Hoogtepunten van Rockhampton

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Rockhampton.

Archer Park Station

Het Archer Park stoomtrammuseum laat de ontwikkeling en de historie van het op rails gebaseerde openbaar vervoer van Rockhampton zien. Het is gevestigd in het 100 jaar oude Archer Park station.

Art Gallery of Rockhampton

De kunstgalerij van Rockhampton bevat hoofdzakelijk werk van Australische artiesten van de jaren 40 tot de jaren zeventig.

Botanic Gardens

De Rockhampton Botanic Gardens zijn opgericht in 1869 en liggen in het zuiden van Rockhampton. Allerlei soorten palmen, varens en andere planten zijn er te vinden. Sommige zijn zelfs meer dan 100 jaar oud.

Dreamtime Cultural Centre

Het Dreamtime Cultural Centre is het grootste culturele centrum in Australië. In het 12 hectare grootte park zijn inheemse planten, bomen en watervallen te vinden. De meest interessante delen van het centrum zijn het Torres Straight Islander Village, didgeridoo spelers, Djarn Djarn dansers en boemerang gooien.

Royal Flying Doctors Service

Rockhampton is een basis voor de Royal Flying Doctors Service en de reddingshelikopter die voor verschillende ziekenhuizen vliegt en helpt bij noodevacuaties in afgelegen gebieden in de regio. Het Rockhampton Base ziekenhuis ligt zo'n 4 km van het centrum, en is het belangrijkste ziekenhuis van centraal Queensland. Het kleinere Hillcrest Particuliere Ziekenhuis en het Particulier Ziekenhuis zijn vlakbij. De Australische Rode Kruis Bloed Service ligt tegenover het Base ziekenhuis.

Rockhampton Zoo

De dierentuin van Rockhampton ligt tussen de Botanic Gardens en het Murray meer. Allerlei dieren en vogels zijn er te vinden, zoals koala's, chimpansees, krokodillen, kangoeroes en de zeldzame Cassowary.