North Stradbroke Island

Klein eiland gelegen aan Moreton Bay

North Stradbroke Island ligt aan Moreton Bay, ca. 50 km zuidoostelijk van Brisbane. Het eiland is 38 km lang en 11 km breed. Er zijn drie nederzettingen op het eiland, waarvan Dunwich de grootste is.

Dunwich werd in 1827 gesticht en startte als buitenpost voor gevangenen. De ondiepe wateren van Moreton Bay maakten transport van goederen naar de Brisbane River moeilijk. Schepen die goederen veelal vanuit Sydney aanvoerden, laadden hun goederen af te Dunwich. Vanaf Dunwich werden de goederen op platbodemschepen naar het vaste land getransporteerd. In die tijd was Dunwich niet meer dan een goederenoverslagplaats, waarbij gevangenen werden ingezet voor het laden en afladen van goederen.

Tegenwoordig is Dunwich nog steeds een kleine nederzetting, waar de veerboten vanaf het vaste land aanleggen. Het 'Moreton Bay Research Station and Study Centre' van de Universiteit van Queensland is gevestigd in Dunwich.

Moreton Bay

Moreton Bay is een grote baai aan de oostkust ter hoogte van Brisbane. Moreton Bay wordt gescheiden van de Stille Oceaan door Moreton eiland, North Stradbroke-eiland en South Stradbroke-eiland. De Brisbane rivier en een aantal kleinere rivieren monden uit in Moreton Bay. Moreton Bay is vrij ondiep en zandig, maar een vaargeul maakt scheepvaart naar de Port of Brisbane mogelijk.

Moreton eiland heeft een beschermde status als Nationaal Park. De baai zelf omvat St Helena Island National Park en Moreton Bay Marine Park. Het beschermde zeegebied werd in 1993 ingesteld en heeft een oppervlakte van 3.400 km². De beschermde wetlands, slikken en vaarwegen behoren tot de ecologisch gezondste in de regio. Afhankelijk van het jaargetijde kan men hier tot 25 % van alle Australische vogelsoorten aantreffen. De baai is tevens het leefgebied van talloze andere diersoorten, waaronder dolfijnen, zeekoeien, haaien en schildpadden. Zeekoeien en schildpadden zijn bedreigde soorten aangezien ze kwetsbaar zijn voor aanvaring door boten. De baai is buitengewoon populair bij recreatievissers.

Hoogtepunten van Norh Stradbroke Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Norh Stradbroke Island.

Point Lookout

Point Lookout - gelegen aan de oceaankant van het eiland - is de grootste toeristentrekpleister. De oostkant van het eiland heeft prachtig mooie zandstranden.

Armity Point

Het kleine Amity Point - aan de meest noordelijke punt van het eiland - is populair bij sportvissers. Een veerdienst zorgt voor een regelmatige verbinding tussen Cleveland (op het vaste land) en Dunwich aan de baaizijde van het eiland.