Hervey Bay

Havenstadje en badplaatsje

Hervey Bay is een havenstadje en badplaatsje met ruim 55.000 inwoners. Hervey Bay ligt ongeveer 3,5 uur rijden ten noorden van Brisbane en 30 minuten ten noordoosten van Maryborough. De stad beschikt over een eigen vliegveld, met directe vluchten naar Brisbane en Sydney.

De baai werd oorspronkelijk "Hervey's Bay" genoemd door James Cook, toen hij er op 21 mei 1770 langs voer. De baai is genoemd naar marine officier Augustus Hervey.

Tot voor kort bestond Hervey Bay alleen nog maar uit een strook kleine dorpjes die langs de kust lagen. In 1976 telde de bevolking nog maar 8.000 inwoners. De laatste jaren is de bevolking echter onstuimig gegroeid, met name door veel gepensioneerde Australiers die hier zijn gaan wonen (zij vinden Gold Coast te druk en te duur vinden).

Hervey Bay heeft een warm subtropisch klimaat zonder extremen. In de zomer ligt maximum temperatuur overdag gemiddeld op zo'n 30 graden Celsius, met een minimum temperatuur van zo'n 21 graden Celsius. In de winter is de gemiddelde temperatuur overdag maximum zo'n 22 graden Celsius. Aangezien het klimaat subtropisch is valt het gros van de jaarlijkse regenval tijdens de zomer. Het regenseizoen loopt van december tot februari.

De stad ligt vlakbij Fraser Island,'s werelds grootste zand eiland, en Lady Elliot Island, een prestigieus vakantie eiland op het Groot Barrièrerif. The lokale economie drijft op het toerisme. De belangrijkste toeristentrekkers zijn cruises om walvissen te kijken en dagtochten naar Fraser Island en Lady Elliot Island. Er komen meer dan 600.000 toeristen per jaar.

Hoogtepunten van Hervey Bay

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Hervey Bay.

Fraser Island

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Het landschap is zeer afwisselend; mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen en duinlandschap. Sinds 1992 staat het eiland op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezoek aan Fraser Island

Er zijn bij Hervey Bay twee plekken vanwaar u naar Fraser Island kunt varen. Vanaf Urangan Harbour (net oostelijk van het stadscentrum) kunt u met een passagiersboot verscheidene malen per dag naar Fraser Island varen. Urangan Harbour ligt nabij het stadscentrum van Hervey Bay, bij deze jachthaven en winkelcentrum liggen enkele luxe hotels en apartementencomplexen. Bij Urangan kunt een 4WD dagexcursie boeken (incl. Ferry) om het eiland te bezichtigen.

De andere plek is River Heads, 10 km zuidelijk van Hervey Bay, vanwaar u met een autoferry kunt oversteken naar Fraser Island. Deze oversteek duurt ongeveer een uur. Het is mogelijk om in Hervey Bay zelf een 4WD terreinauto met kampeeruitrusting te boeken, om hiermee zelf het eiland te verkennen. U dient dan dus ook de ferryovertocht bij River Heads te regelen. Zelf rijden op het eiland vergt echter wel veel van uw stuurmanskunst.

Als u van plan bent op Fraser Island te gaan kamperen, neem dan voldoende eten en drinken mee. Op het eiland is weinig te verkrijgen en wat je er kan krijgen is vrij duur.