Fraser Island

Het grootste zandeiland ter wereld!

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Het eiland is 122 km lang en 5 tot 25 km breed. Het heeft een oppervlakte van 1.600 km². Het landschap is zeer afwisselend; mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen en duinlandschap. Sinds 1992 staat het eiland op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Fraser Island wordt door de oorspronkelijke Aboriginal bewoners K'gari (paradijs) genoemd. Er is archeologisch bewijs van een bewoning van minstens 5.000 jaar, en misschien nog veel langer. Dit is zeer mogelijk omdat de Aboriginal bevolking al meer dan 50.000 jaar geleden voet op Australische bodem zette. Op veel plaatsen op het eiland zijn overblijfselen van Aboriginal bewoning gevonden.

In 1802 zette Matthew Flinders voet aan wal op Fraser Island, daarna nog een aantal ontdekkingsreizigers, ontsnapte gevangenen en schipbreukelingen. In 1836 woonde een aantal overlevenden van het op de klippen gelopen schip Stirling Castle een week of zes op Fraser Island voordat ze werden gered. Tijdens hun verblijf ontstond er een sfeer van vijandigheid en agressie tussen hen en de op het eiland wonende Aboriginal bevolking. Één van de overlevenden was de vrouw van de kapitein van het gezonken schip, Eliza Fraser. Naar haar is het eiland door de Europeanen genoemd.

Het zand dat Fraser Island heeft gevormd, en dat nog steeds doet, is afkomstig uit de plateaus in New South Wales. Al honderdduizenden jaren spoelen rivieren zand en ander fijn materiaal naar de zee waar de stroming het naar het noorden vervoerde. Drie rotsen van vulkanische oorsprong (Indian Head, Middle Rock en Waddy Point) fungeerden als afzettingsbasis en vergaarden het zand. Sinds het einde van de laatste ijstijd, tussen 10.000 en 20.000 jaar geleden, is het gebied door de stijging van de zeespiegel losgeraakt van het vasteland. De aanhoudende zuidoostelijke winden bliezen het zand op tot hoge duinen. Sommige duinen zoals Mt. Bowarrady hebben een hoogte van meer dan 240 meter bereikt en behoren tot de hoogste duinen ter wereld.

Op Fraser Island heeft zich het zogenaamde "coffee rock" gevormd. Coffee rock is eigenlijk gewoon zand dat samengeperst is en bij elkaar gehouden wordt door organische colloïden die in som-mige van de donkergekleurde meertjes en moerassen voorkomen. Het ziet eruit als donker koffiekleurig afgerond gesteente en komt her en der op Fraser Island voor, vooral langs de stranden.

Er bevindt zich een groot aantal zoetwatermeren. Sommige zijn meer dan 300.000 jaar oud en ouder dan ieder ander kustmeer in Australië. De meren zijn onder te verdelen in drie categorieën: "perched lakes", "barrage lakes" en "window lakes".
 

  • Perched lakes zijn meren die geheel boven de grondwaterspiegel liggen vanwege een ondoorlatende laag op of onder de bodem van het meer. Zij bevatten alleen regenwater. Hiervan zijn er 40 te vinden op Fraser Island, de helft van al dit soort meren op de wereld. Lake Bowarrady bijvoorbeeld ligt 120 meter boven zeeniveau. Ook Lake McKenzie is een perched lake.
  • Barrage lakes ontstaan doordat een barrière zorgt dat het water uit een natuurlijke bron niet weg kan en een meer vormt. Een voorbeeld hiervan is Lake Wabby, waarbij een zandverstuiving het water belet weg te stromen.
  • De laatste categorie, window lakes, komen voor daar waar de bodem onder de grondwaterspiegel zakt en het grondwater, gefilterd door het witte zand, aan de oppervlakte komt en een meer vormt. Een voorbeeld hiervan is Basin Lake en wederom Lake Wabby.

Het grootste deel van het eiland is begroeid met gras‚ struiken‚ eucalyptusbomen en acacia's. Een groot aantal plantensoorten groeit op het eiland, variërend van heide aan de kust tot subtropisch regenwoud landinwaarts. Fraser Island is de enige plaats ter wereld waar regenwoud hoger dan 200 meter boven zeeniveau op zandduinen groeit.

Het eiland is rijk aan diersoorten. Opvallend is het groot aantal vogels: meer dan 350 soorten zijn er al gevonden. Fraser Island wordt veel door trekvogels gebruikt als rustplaats op hun reis tussen Australië en Siberië. Er leven maar weinig zoogdieren op het eiland. De meest voorkomende zijn vleermuizen en dingo's. Een dingo is een roofdier (vergelijkbaar met een vos) die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn. De dingo's op Fraser Island zijn de meest raszuivere van Australië. Als u gaat kamperen op Fraser Island, dient u voorzichtig om te gaan met de dingo's. Ofschoon ze lijken op honden, zijn ze minder vriendelijk en betrouwbaar. Geadvisseerd wordt om voedsel op te bergen in uw auto en niet onbeheerd achter te laten. Het beste kunt u de dingo's op afstand houden. Bij aankomst op het eiland krijgt u informatie hoe u het beste met deze dieren om kunt gaan.

In de vele meren op Fraser Island komt niet al te veel leven voor vanwege de schoonheid, zuurtegraad en lage voedingswaarde van het water. Er zijn een paar kikkersoorten die zich aan deze condities hebben aangepast. De meren zijn zeer schoon en veilig om in te zwemmen.

Een bezoek aan Fraser Island mag zeker niet tijdens uw Australië rondreis ontbreken!

Rijden op Fraser Island

Fraser Island heeft geen verharde wegen, het is niet toegestaan om met een huurauto van bijv. Europcar, Hertz, Thrifty, Britz of Apollo op het eiland te rijden (zelfs niet met een 4wd). De wegen zijn onverhard en vanwege het mulle zand zijn de wegen alleen begaanbaar voor auto's met vierwielaandrijving. Het strand dient als snelweg. Bij Eurong dient het strand tevens als landingsbaan voor kleine vliegtuigen. Er liggen verschillende scheepswrakken langs de kust, het bekendste is de Maheno, dat op / in het strand ligt.

Ferry naar Fraser Island

Er zijn bij Hervey Bay twee plekken vanwaar u naar Fraser Island kunt varen. Vanaf Urangan Harbour (net oostelijk van het stadscentrum) kunt u met een passagiersboot verscheidene malen per dag naar Fraser Island varen. Urangan Harbour ligt nabij het stadscentrum van Hervey Bay, bij deze jachthaven en winkelcentrum liggen enkele luxe hotels en apartementencomplexen. Bij Urangan kunt een 4WD dagexcursie boeken (incl. Ferry) om het eiland te bezichtigen.

De andere plek is River Heads, 10 km zuidelijk van Hervey Bay, vanwaar u met een autoferry kunt oversteken naar Fraser Island. Deze oversteek duurt ongeveer een uur. Het is mogelijk om in Hervey Bay zelf een 4WD terreinauto met kampeeruitrusting te boeken, om hiermee zelf het eiland te verkennen. U dient dan dus ook de ferryovertocht bij River Heads te regelen. Zelf rijden op het eiland vergt echter wel veel van uw stuurmanskunst.

Kamperen op Fraser Island

Als u van plan bent op Fraser Island te gaan kamperen, neem dan voldoende eten en drinken mee. Op het eiland is weinig te verkrijgen en wat je er kunt krijgen is vrij duur.

Hoogtepunten van Fraser Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten voor een vakantie op Fraser Island:

Lake McKenzie

Een van de meest bijzondere stranden vindt u aan Lake McKenzie. Na een korte wandeling door het regenwoud ziet u het onwaarschijnlijk helderblauwe meer. Het water in dit meer bestaat alleen uit regenwater, geen grondwater, is niet gevoed door stroompjes en er is geen stroom naar de oceaan. Lake McKenzie wordt ook wel de 'window lake' genoemd. Het water is zo helder dat u zelfs de bodem tot 15 m diep kunt zien! Het meer wordt omringd door een schitterend strand van fijn wit zand waar u heerlijk kunt relaxen.

75 Mile Beach

Bij 75 Mile Beach ligt langs de oostkust van Fraser Island. Door gevaarlijke stromingen en veel tijgerhaaien is het niet de beste plek om te zwemmen. Echter, het strand is ontzettend mooi en heeft veel mooie plekken zoals Champagne Pool, Indian Head en Maheno scheepswrak. Het strand wordt ook gebruikt als snelweg en als start-en landingsbaan voor kleine vliegtuigen. Mocht u de kans hebben, maak dan een helicoptervlucht om het hele strand te zien vanuit de lucht.

Maheno Shipwreck

Het schip 'Maheno' was een van de belangrijkste passagiersschepen dat lange tijd op Tasmania voer. In 1935 werd de Maheno buiten gebruik genomen. Het werd met een sleepboot richting Japan gesleept, waar het zou worden gesloopt. Onderweg trof de bemanning echter slecht weer en er werd besloten het schip los te laten en aan te laten spoelen, zodat de sleper de storm zou overleven. Sindsdien ligt Maheno op Fraser Island, waar het een veel gefotografeerd object is.