Cooktown

De noordelijkste plaats aan de oostkust van Cape York Peninsula

Cooktown is de noordelijkste plaats aan de oostkust van Cape York Peninsula. Het plaatsje ligt aan de monding van de traag stromende Endeavour River. Er wonen ca. 1600 mensen. Cooktown vormt een perfecte uitvalsbasis om de tropische wildernis in de omgeving van het plaatsje te verkennen, zoals het Lakefield National Park en het Black Mountain National Park.

De plaats dankt zijn naam aan Captain James Cook‚ die hier in 1770 een aantal weken doorbracht omdat zijn schip gerepareerd moest worden. In het museum vindt u memorabilia‚ waaronder het oude anker van het schip. Het schip HMS Endevour was vastgelopen op een rif bij Cape Tribulation en raakte zwaar beschadigd. De rivier bij Cooktown bood een veilige haven om het schip aan de onderkant te kunnen repareren. James Cook en z'n bemanning verbleven hier 7 weken, ondermeer ook voedsel te vinden voor de verdere reis. Op tochten door het binnenland werden veel nieuwe plantensoorten gevonden en beschreven, en werd de kangoeroe voor het eerst door een Europeaan beschreven.

De eerst volgende expeditie naar dit gebied was rond 1820. 50 jaar later werd er goud ontdekt in de buurt van Cooktown. Dit zorgde voor een goudkoorts die vele mensen naar de Endeavour River bracht. Hier ontstond een nieuwe haven op de zuidelijke oever van de Endeavour. Cooktown was een feit. Sinds de expeditie van James Cook is er veel interesse ontstaan voor de grote diversiteit aan flora en fauna, die gevonden kan worden rond Cooktown.

In de taal van de lokale Guugu Yimithirr Aborigines heet de plaats 'Gangaar', wat 'plaats van de steenkristallen' betekend. Deze stenen worden door de Aborigines gebruikt tijdens ceremonies en worden verder door het land verhandeld.

Hoogtepunten van Cooktown

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Cooktown.

Black Mountain National Park

Het Black Mountain National Park ligt 45 km ten noordwesten van Cooktown. De Black Mountains herbergen tal van grotten met oeroude rotstekeningen van de aborigines. U kunt hier uitleg krijgen over de Aboriginal legendes en u kunt de rotstekeningen bewonderen. Het park is alleen bereikbaar per 4wd terreinauto.

Bloomfield Track

De Bloomfield Track - van Cape Tribulation naar het noorden - slingert door het regenwoud, op weg naar Cooktown. Onderweg kruist het de soms wilde Bloomfield River, oftewel Wujal Wujal volgens de Aborigines. Deze weg is eigenlijk meer een pad, een onverharde weg door dichte jungle met veel kuilen, dips (die soms onder water staan). Het is een echt 'Camel Trofee' gebied. De meeste autoverhuurders staan echter niet toe dat hun huurauto's (zelfs de 4wd's) hier rijden. In het hart van de regenperiode (feb-apr) is deze weg vaak gesloten.