Emerald

Regionaal centrum in een mijnregio

Op de route van Carnarvon Gorge naar Mackay komt u langs Emerald, waar in de buurt smaragd wordt gevonden (bij Anakie, Sapphire en Rubyvale). Emerald zelf is slechts een regionaal centrum voor de bevolking in de omgeving, met wat winkels, banken en een treinstation. Even ten oosten van Emerald liggen enorme kolenmijnen. U ziet dan ook onderweg langs de Capricorn Highway enorm lange treinen, die de kolen naar de kust brengen.

Smaragd

Smaragd is een variëteit van beril en geldt als de edelste steen uit de berylgroep. De kleurgevende stof is chroom, soms vanadium. Smaragd ontstaat door een combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteenten. Afzettingen komen daarom voor in pegmatietgangen of in de omgeving daarvan. De winning van kristallen vindt bijna uitsluitend plaats uit het moedergesteente, waar de smaragd gegroeid is in kleine gangen of op de wanden van holten. Alluviale afzettingen kunnen nauwelijks ontstaan, omdat het soortelijk gewicht van smaragd vergelijkbaar is met dat van kwarts.

Smaragden zijn zeer bros en gevoelig voor stoten, druk en hitte. Bij temperaturen boven de 700 graden celsius verliezen ze hun kleur. Smaragden zijn niet gevoelig voor zuren. Ze worden gewoonlijk verwerkt als solitaire siersteen of samen met diamanten en worden meestal in een gouden vatting gezet. Vaak is smaragd troebel door insluitsels. Deze gelden niet als fouten, zolang er niet te veel zijn, maar worden beschouwd als bewijs van echtheid ten opzichte van synthetische stenen en andere imitaties. De vakman noemt ze Jardin (Frans voor 'tuin').

Hoogtepunten van Emerald

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Emerald.

Anakie

Het dorpje Anakie ligt net ten zuiden van de Capricorn Highway, 44 km ten westen van Emerald. In Anakie bevindt zich het eerste en oudste attractiepark van Australië, het Fairy Park. Nabij Anakie liggen de Willows Gemfields, vindplaats van de beste kwaliteit smaragd in de regio. Langs de 10km lange toegangsweg naar de Willows Gemfields vanaf de Capricorn Highway ziet u overal kuilen, stille getuigen van graafwerk door smaragdzoekers. Om te mogen graven dient u een vergunning aan te vragen in het dorpje. Gemakkelijker is het om een paar 'buckets' vol te kopen bij één van de mjnen, en deze dan zelf te gaan zeven en wassen. Bij het dorpje Willows ligt ook een camping.

Sapphire & Rubyvale

De dorpjes Sapphire en Rubyvale vormen het hart van de Gemfields regio, het gebied waar smaragd wordt gevonden. U kunt hier tours boeken, waarbij uw gids u laat zien waar en hoe u deze halfedelstenen kunt vinden. Maar u kunt uiteraard ook zelf gaan graven en zeven. Het makkelijkste is om bij één van de mijnen een 'bucket' te kopen, en deze zelf op uw gemak te wassen en zeven. Meestal heeft u een aantal smargdsteentjes gevonden na een ochtendje zoeken.