Nambour

Centrum van achterland Sunshine Coast

Nambour ligt in het achterland van de Sunshine Coast aan de voet van de Blackall Range. De stad ligt op ruim 100 kilometer ten noorden van Brisbane. Nambour heeft ca. 14.000 inwoners en is het centrum van het achterland van de Sunshine Coast. Nambour ontleend z'n naam aan het Aboriginal woord "Naamba", dat verwijst naar de rood bloeiende theeplant. Het gebied werd voor het eerst bewoond in 1870 door Matthew Carroll. Het stadje werd toen Petrie's Creek genoemd. Toen in 1891 de spoorverbinding met Brisbane werd voltooid werd Petrie's Creek hernoemd tot "Nambour", naar het Nambour Cattle Station'.

De belangrijkste industrie vormt de suikerindustrie. Om het stadje heen liggen grote suikerrietvelden en de Moreton Sugar Mill lag in het centrum. In 2003 werd deze suikerfabriek gesloten en de gehele toekomst van de suikerindustrie werd onzeker. Ondertussen zijn veel boeren overgestapt op tuinbouw van tropische vruchten, dat veel meer oplevert dan suiker. Er zijn de laatste jaren drie attractieparken bij Nambour ontstaan die een relatie hebben met de lokale land- en tuinbouw: de 'Big Pineapple', de 'Big Cow' en de 'Big Macadamia Nut'.

Hoogtepunten van Nambour

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nambour:

Big Pineapple

De Big Pineapple is een attractiepark aan de zuidelijke rand van Nambour. Het is een ananasplantage, waar u alles leert over deze tropische vrucht. Er is een cafètaria waar ananas in allerlei bereidingsoorten wordt aangeboden. Er zijn rondritten over de ananasplantage, souvenirwinkeltjes, restaurants en tentoonstellingen. De Big Pineapple is 16 meter hoog en werd in 1971 voor het publiek geopend. De toegang is gratis. Een concurrerende Big Pineapple bevindt zich bij een niet meer gebruikt tankstation in Gympie, 100 kilometer noordwaarts.