New South Wales
Metropool Sydney & prachtige natuurgebieden
New South Wales (NSW) is één van de belangrijkste deelstaten van Australië. Het is niet de grootste deelstaat, maar wel die met de meeste inwoners. Omdat de stad Sydney in New South Wales ligt, is het ook de staat waar de meeste buitenlandse toeristen voor het eerst aankomen in Australië. New South Wales ligt aan de zuidoostkant van Australië. De belangrijkste steden, naast Sydney, zijn Albury, Broken Hill, Byron Bay, Coffs Harbour, Dubbo, Newcastle, Port Macquarie en Wollongong. In New South Wales vindt u prachtige natuurgebieden, zoals de Blue Mountains National Park, Barrington Tops National Park, het Royal National Park en de Snowy Mountains National Park. New South Wales heeft een eigen deelstaatregering, deze zetelt in Sydney.
De geschiedenis van New South Wales
New South Wales vormde de oudste kolonie van de voormalige Australische kolonies van het Verenigd Koninkrijk. De kolonie is gesticht in 1788 en omvatte oorspronkelijk een veel groter landgebied van het Australische vasteland.
Gedurende de negentiende eeuw werden er grote gebieden afgescheiden om de Britse kolonies Van Diemen's Land (Tasmanië) (1825), Victoria (1851), Queensland (1859) en South Australia (1836) (dat in die tijd ook het Northern Territory omvatte) te vormen.
Ligging van New South Wales
New South Wales ligt aan de oostkust van het Australië, ten noorden van Victoria en ten zuiden van Queensland. In het westen grenst New South Wales aan South Australia. De kust grenst aan de Tasmanzee. New South Wales kan worden onderverdeeld in vier delen:
- Een smalle kuststrook, met een klimaat waarvan de temperatuur varieert van gematigd aan de uiterste zuidkust tot subtropisch aan de grens van Queensland.
- De bergachtige gebieden van de Great Dividing Ranges en de hooglanden die eromheen liggen, zoals de Zuidelijke Hooglanden, Centraal Tablelands en de regio's van New England. Ook al zijn de bergwanden niet heel steil, toch komen vele bergtoppen boven de 1000 meter uit, waarvan Mount Kosciuszko als hoogste piek 2229 meter bereikt.
- De agrarische vlaktes, die een groot deel van de oppervlakte van de staat uitmaken. Deze gebieden zijn veel minder dichtbevolkt dan de kust. Dit deel is inclusief de regio Riverina.
- De outback - droge, woestijnachtige vlaktes - in het verre noordwesten van de staat, die ongeschikt zijn voor nederzettingen van enige grootte.
New South Wales kent twee federale enclaves: Australian Capital Territory (Canberra) en het Jervis Bay Territorium. Ook de eilanden Norfolk Island en Lord Howe Island behoren tot New South Wales.
Recensie vakantie Australië
Recensie van Koen
"We hebben een prachtige reis gemaakt naar Australië! Dankzij Pacific Island Travel werden we volledig ontzorgt. Dat hadden we wel nodig met 3 binnenlandse vluchten, een camperreis en terugvliegen vanaf een ander vliegveld. Yara heeft ons daarbij fantastische tips gegeven. Zo zijn we op haar aanraden naar Lord Howe gegaan, een paradijs op aarde! We hadden er nog nooit van gehoord, maar het was absoluut elke euro waard!
Helaas is onze vakantie abrupt eerder geëindigd vanwege de coronacrisis. Ook daarin heeft Pacific Island Travel ons goed geholpen om veilig en snel terug naar Nederland te komen."
Wijnbouw in New South Wales
New South Wales produceert 25% van Australië’s wijnproductie. New South Wales speelt, ondanks de grootte, niet zo’n dominerende rol in de wijnproductie. Slechts 16.000 hectare zijn wijngaarden (in heel Australië is dat 110.623 hectare). Dit komt met name door het klimaat, de geografie en deels ook de geschiedenis. Australië’s eerste wijnstok werd hier geplant, en de eerste geëxporteerde wijnen stammen ook uit dit gebied.
De wijnindustrie verhuisde van de kuststreek meer landinwaarts en ontwikkelde zich o.a. in de Hunter Valley. Aangezien New South Wales geen goudkoorts beleefde (zoals Victoria) of grote stromen Europese immigranten ontving met een Europese wijncultuur (zoals South Australia) kwam de ontwikkeling nooit echt op gang. Pas na de invoering van een effectief kunstbewateringsysteem in 1914 en twee immigratiegolven van Italianen na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, raakte de ontwikkeling van de wijnindustrie in een stroomversnelling.
Terwijl het toerisme zich langs de kust ontwikkelde, heeft de wijnindustrie zich landinwaarts uitgebreid. Sinds 1990 heeft het zich tot een echte beroepsgroep ontwikkeld.
Dat het überhaupt gelukt is om een succesvolle wijnindustrie op te bouwen in dit gebied is een uitstekend bewijs van de enorme professionaliteit en het aanpassingsvermogen van de Australische wijnmakers, zowel vanuit technisch als landbouwoogpunt. Er heerst namelijk een zeer onregelmatig klimaat tussen de lokale gebieden, met sterk uiteenlopende temperaturen en neerslag in relatief korte perioden.
New South Wales is de geboorteplaats van de Australische wijnindustrie. Rond 1790 werden voor het eerst druivenstokken geplant in de nabijheid van Sydney die later, rond 1820 verder verspreid werden naar de Hunter Valley. Vandaag de dag is New South Wales nog steeds sterk groeiend, met wijnen die geproduceerd worden in dertien regio¹s. Van de Hastings Rivier in het noorden, tot Tumbarumba in het zuiden en Murray Darling in het westen. New South Wales heeft een diversiteit aan klimaten, ideaal voor het produceren van kwaliteitswijnen, dessertwijnen en versterkte wijnen.