Newcastle

Vakantie Newcastle - Australië

Bezoek Newcastle tijdens je rondreis Australië

Newcastle is een industrie- en havenstad - 167 km ten noorden van Sydney - aan de monding van de Hunter River. De stad heeft ongeveer 300.000 inwoners, waarmee het de 8e stad van het land is. Het is de 2e haven van het land (gerekend naar tonnage doorvoer) en de belangrijkste kolenexport haven. Vroeger had Newcastle staalfabrieken en een florerende scheepsbouwindustrie, maar de laatste staalfabriek is in 1999 gesloten en de scheepsbouw concentreert zich alleen nog op de bouw van mijnenvegers.

Een van de eerste Europeanen die deze regio onderzocht was luitenant John Shortland in 1797. En in 1798 werd steenkool uit deze regio het eerste exportproduct van de kolonie. Een eerste nederzetting (Coal River genaamd) haalde het niet, maar de huidige stad werd gevormd in 1804, en werd na korte tijd King's Town te heten omgedoopt naar Newcastle. De stad diende eerst als strafkamp, met agricultuur als enige industrie.

In de periode 1830-1840 onstonden de eerste steenkoolmijnen bij Newcastle. In 1890 werd er een zink-smelter gebouwd bij Cockle Creek en in 1915 werd de BHP staalfabriek geopend. Vanaf die tijd wordt de industrie rondom Newcastle gedomineerd door zware industrie en steenkoolmijnen. De staalfabriek sloot in 1999, en in 2006 sluit ook de Sulphide Corporation zijn deuren - de periode van de zware industrie loopt nu ten einde.

Newcastle heeft een universiteit, de University of Newcastle; deze maakte eerst deel uit van de Universiteit van New South Wales. Newcastle heeft een bloeiende sportcultuur; deze draait voornamelijk om de Newcastle Knights, dat Rugby League speelt, maar ook andere sporten zijn populair. Ook wordt er een jaarlijks surfwedstrijd gehouden, het 'Surfest'.

Newcastle heeft één van de oudste theaters in Australië - het Victoria Theatre aan Perkins Street. Het is het oudste speciaal gebouwde theater in het land. De theaterwijk rondom het Victoria Theatre verdween tijdens de jaren 1940. Alhoewel in het oude centrum van de stad in de afgelopen jaren nieuwe appartementen en hotels zijn gebouwd, is dew commerciële retail meer en meer verschoven naar de voorsteden (vooral naar het westen, naar een gebied dat bekend staat als "Honeysuckle"). 

In de stad is een culturele renaissance gaande. Er is een levendige kunstscene in de stad, waaronder toonaangevende Art Galleries en een het Hunter Writers 'Centre. Het oude centrum - gelegen aan de oostelijke einde van Newcastle CBD - heeft nog steeds een aanzienlijk aantal historische gebouwen, gedomineerd door Christ Church Cathedral, de zetel van de Anglicaanse bisschop van Newcastle. Andere opmerkelijke gebouwen zijn ondermeer Fort Scratchley, the Ocean Baths, the old Customs House, the 1920s City Hall, the 1890s Longworth Institute (ooit beschouwd als het mooiste gebouw in de kolonie) en het in de jaren 1930 in art deco gebouwde University House (voorheen Nesca Huis, onlangs diende dit nog als decor in de de film 'Superman Returns').

Novocastrians

Net als de bij de Britse naamgenoot noemen de inwoners van Newcastle zichzelf "Novocastrians", een woord dat elders vaak niet wordt begrepen.

Hoogtepunten van Newcastle

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Newcastle.

Newcastle Art Gallery

De NewcastleArt Gallerybiedt ruimte aan één van de belangrijkste openbare kunstcollectiesvan Australiëbuiten Sydney. Er zijn uitgebreidecollectie werken vanhedendaagse en historischeAustralischebeeldend kunstenaars, zodat u een uitgebreid overzicht krijgt vanAustralische kunst.