Blue Mountains

Natuurgebied op slechts twee uur rijden van Sydney

Op ongeveer 2 uur rijden (80 km) ten westen van Sydney liggen de Blue Mountains. De Blue Mountains maken deel uit van de Great Dividing Range, de bergketen die langs de hele oostkust van Australië van noord naar zuid loopt. Dit fantastische natuurgebied, dat in 1959 uitgeroepen is tot nationaal park, staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst. In dit gebied vindt u diepe ravijnen en steile rotswanden, watervallen, regenwouden en veel eucalyptusbossen. De naam dankt de Blue Mountains aan de eucalyptusbossen, waarvan de bomen een olieachtige substantie afscheiden die in het zonlicht de lucht een blauwe schijn geven. U hebt een magnifiek uitzicht over de omgeving wanneer u op één van de vele uitkijkpunten in de Blue Mountains staat en kunt u deze blauwe waas zelf waarnemen.

De Blue Mountains zijn geen bergen zoals de naam doet vermoeden, maar ravijnen en rotsformaties die ruim 250 miljoen jaar geleden ontstaan zijn onder invloed van wind en regen. Door de invloed hiervan werden de ravijnen en rotsformaties in het zandsteen uitgesleten. Een mooi voorbeeld van de erosie is de rotsformatie 'The Three Sisters'. The Three Sisters bestaan uit drie naast elkaar gelegen rotsformaties die doen denken aan menselijke gestaltes. 

Tegenwoordig zijn de Blue Mountains een populaire vakantiebestemming voor zowel de Australiërs als de buitenlandse toeristen. Vooral de 'Sydneysiders', zoals de inwoners van Sydney ook wel heten, komen hier massaal heen in de zomer om verkoeling te zoeken in de hete zomer. De reden is dat de Blue Mountains een aangename temperatuur hebben in vergelijking met de stad en het kustgebied. Het plaatsje Katoomba vormt het middelpunt van het toerisme, maar heeft desondanks haar eigen charmes weten te behouden.

Vanuit Katoomba zijn verschillende trips naar de hoogtepunten van het gebied te boeken. De highlights die u zeker niet mag missen zijn 'Echo Point' vanwaar u een fantastisch uitzicht hebt op de 'Three Sisters', Mount Solitary, de Ruined Castle rotsformatie en de uitgestrekte Jamison Valley.

Wilt u echt genieten van de Blue Mountains, trek hier dan een paar dagen voor uit en wandel door dit magnifieke gebied. Geniet van de rust en de natuur. Er zijn veel goedgemarkeerde wandeltochten uitgezet die langs alle hoogtepunten in dit gebied lopen. Veel tochten kunt u ook op een mountainbike maken wanneer u liever niet wandelt. Andere activiteiten die u hier kunt doen zijn: paardrijden, kanoën, bergbeklimmen en abseilen. Informatie over activiteiten en accommodaties kunt u krijgen in het Blue Mountains Information Centre in Katoomba.

Hoogtepunten van de Blue Mountains

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van de Blue Mountains:

 • Blue Mountains National Park
 • Katoomba (met o.a. Echo Point, de Three Sisters en Scenic World)
 • Blackheat (met o.a. de Fairfax Heritage Track en het Blackheat Heritage Centre)
 • Jenolan Caves (stelsel van druipsteengrotten)

Accommodaties bij Blue Mountains

Fairmont Resort

Fairmont Resort

Fairmont Resort is een geliefd resort dat uitzicht heeft op de Jamison Valley. Klik hier voor meer informatie.

Parklands Country Garden & Lodges

Parklands Country Garden & Lodges

Parklands Country Garden & Lodges is een aantrekkelijk resort waar gewandeld en gefietst kan worden. Klik hier voor meer informatie.

Old Leura Dairy | Blue Mountains

Old Leura Dairy

Origineel verblijf in de Blue Mountains in een oude zuivelfabriek.

Blue Mountains National Park

Het Blue Mountains National Park heeft een oppervlakte van 247.021 hectare. Het vormt één van de best toegankelijke parken van Australië. In de diverse microklimaten van het gebied gedijen hier een grote verscheidenheid aan plantensoorten waaronder 92 verschillende soorten eucalyptusbomen. De Blue Mountains bestaan uit uitgestrekte, deels onbegaanbare, gebieden met kliffen tot 300 meter hoog. Het landschap wordt gekenmerkt door schaduwrijke kloven, vochtige valleien en watervallen.

De rotsformatie 'The Three Sisters' (te zien vanaf Echo Point) is de meest populaire attractie van het gebied. De rotsformatie dankt zijn naam aan een legende van de Aboriginals. Volgens overlevering zijn hier drie zussen (Meehni, Wimlah en Gunnedoo) versteend. Vanaf Valley Point kan men ook Mt. Solitary en de rotsformatie zien die bekend staat als Ruined Castle. Een korte wandeling vanaf Echo Point leidt naar The Giant Stairway, een steile trap van 860, in de rotsen uitgehakte, treden die toegang verschaft tot een aantal wandelroutes door de vallei. 

Er zijn tal van wandelroutes, langs rotsen en kliffen, watervallen en door valleien, van licht tot zwaar. Deze routes variëren in lengte van 1 uur tot meerdaagse tochten. Sommige van deze wandelingen zijn zeer zwaar en worden niet aangeraden voor beginners. Degene die deze wandelingen toch maken worden beloond met grote gebieden subtropisch regenwoud en een aantal bijzondere watervallen.

Katoomba

Katoomba is de hoofdplaats van de Blue Mountains. Het ligt op 1017 meter hoogte aan de Great Western Highway, 110 km ten westen van Sydney en 39 km ten zuidwesten van Lithgow. De plaats staat bekend om zijn bijzondere panorama's, zoals bij Echo Point, en de vele wandelmogelijkheden in de Blue Mountains.

Ka-toom-ba betekent "glanzend vallend water" en dankt zijn naam aan een waterval die in de Jamison Valley uitkomt. Vroeger stond de plaats bekend als William's Chimney en Collet's Swamp. In 1874 werd de plaats The Crushers genoemd naar de naam van een treinstation van een nabijgelegen mijn. De naam Katoomba werd aangenomen in 1877 en de plaats werd officieel een dorp in 1889.

Katoomba en het nabijgelegen Medlow Bath waren eind negentiende eeuw ontworpen als toeristenplaatsen met vele Grand hotels. Daarnaast werd er ook kolen gewonnen, maar in het begin van twintigste eeuw waren de aderen leeg en beide stadjes werden resorts. Tegen de jaren zestig van de twintigste eeuw begon het toerisme in Katoomba af te nemen en verschillende Grand hotels werden verbouwd voor andere doeleinden, zoals ziekenhuizen. Sommige gasthuizen vielen ten prooi aan brandstichting. De huizen waren echter zeer goedkoop, waardoor er een aanwas ontstond aan jonge gezinnen die zich er vestigden. Vele van hen leven nog steeds in Katoomba.

Tegen de jaren tachtig begon het toerisme weer aan te trekken en vele gasthuizen werden weer teruggebracht in oude staat. Echter, tegen de jaren negentig begon het toerisme weer terug te lopen. Huizenprijzen zijn behoorlijk gestegen, maar zijn nog steeds opmerkelijk lager dan bijvoorbeeld in Sydney.

De omgeving en de art-deco gestijlde winkels en huizen trekken een alternatieve en excentrieke subcultuur aan. Vele dichters, kunstenaars, milieu-activisten en vele andere figuren wonen in Katoomba. De plaats houdt dan ook elk jaar het Winter Solsitice Festival waarbij lokaal talent, kunst en handwerk centraal staan. Het festival werd voor het eerst in 1994 gehouden.

Schrijfster en historicus Eleanor Dark (1901-1985), die bekend staat om haar historische roman "A Timeless Land", heeft van 1923 tot haar dood in Katoomba gewerkt en gewoond. Haar huis is nu een schrijverscentrum.

Door de rust en natuurschone omgeving is het plaatsje ook een aantrekkelijk alternatief geworden voor mensen uit Sydney. Naast het aantrekken van verschillende kunstzinnige culturen wordt Katoomba ook gebruikt als inspiratie voor kunst en muziek. De Australische artiest Peter Kingston bijvoorbeeld (staat bekend om zijn langdurige campagne voor het behoud van Sydney's Luna park) heeft vele werken geproduceerd die zijn geïnspireerd op Katoomba en omgeving waaronder de schets "Brave and Cruel" die een donker figuur laat zien die Leura Trainstation verlaat.

Tegenwoordig is toerisme (dankzij de spectaculaire bergomgeving) de belangrijkste inkomstenbron voor Katoomba. Een populaire attractie is Scenic World, een toeristisch complex in het zuidwesten van de plaats. Vanuit het complex loopt de steilste spoorlijn ter wereld, de Katoomba Scenic Railway, met een stijgingshoek van 52 graden. Deze werd origineel gebouwd voor het vervoer van kolen en olie vanuit de mijnen in Jamison Valley. Daarnaast kan men een rit maken met de Scenic Skyway Cable Car die een uitzicht biedt over de Katoomba Falls en Orphan Rock. In 2004 werd de originele kabelbaan vervangen door een nieuwe. In 1983 begon de bouw van een achtbaan die de Orphan Rocker zou gaan heten. De baan is voltooid, maar de attractie is nooit geopend. 

Katoomba heeft vele hotels en gasthuizen waarvan de oudste en meest bekende het Carrington Hotel is. Het is opgericht in 1891 en staat op het hoogste punt in de plaats. Het nabijgelegen dorp Leura heeft ook vele hotels en spa's.

Blackheath

Blackheath is een van de bergplaatsen in de Blue Mountains. Het ligt op 1065 meter hoogte aan de Great Western Highway, 120 kilometer ten westen van Sydney. In het verleden was Blackheath het punt in de Blue Mountains waar de verstedelijking vanaf Sydney stopte en het onbegaanbare begon. Tegenwoordig is Blackheath een kleine toeristenplaats waar veel kunstenaars en antiquairs zich hebben gevestigd.

De plaats staat bekend om zijn bijzondere panorama's en de vele wandelmogelijkheden in de Blue Mountains. De Fairfax Heritage Track leidt naar Govetts Leap en Evans Lookout. Tevens is het Blackheath Heritage Centre hier gevestigd. Het centrum is de belangrijkste historisch, flora en fauna en Aborignal informatiebron in de regio over nationaal park Blue Mountains.

De historische Grand Canyon wandelroute is een andere populaire wandelroute. Een laaggelegen gebied vol kreken, tot 30 meter diep, waarvan geologen van uitgaan dat deze ontstaan zijn doordat water door het zachte steen, Burra-Moko zandsteen, van de bergen kon doordringen

In Blackheath (1065 meter) zijn de temperaturen in de zomer in de 20 graden, uitlopend naar de 30. 's Nachts komt de temperatuur niet hoger dan 10 graden evenals in de winter. 's Nachts kan het in de winter zelfs licht vriezen. Jaarlijks valt er ongeveer 1200 mm regen. Daarbij staat er regelmatig veel wind.

Jenolan Caves

De Jenolan Caves ("Jenolan-grotten") zijn een serie van grotten in de Blue Mountains die op 175 kilometer liggen ten westen van Sydney. Ze zijn de bekendste druipsteengrotten van het land en de oudste ontdekte open grotten ter wereld. Ze bevatten geen fossielen die van grote interesse zijn, maar de stalactietformaties zijn er soms puur wit en uitzonderlijk mooi. Veel delen van de grot zijn makkelijk toegankelijk voor toeristen.

Jenolan Caves trekken meer dan 250,000 bezoekers per jaar waarmee het één van de populairste toeristische locaties is in NSW. Negen van de "duistere grotten " in het gebied zijn open voor geregelde rondleidingen met gids en vele anderen voor speciale tochten. Grote delen van het uitgebreide grottensysteem zijn echter alleen toegankelijk voor ervaren onderzoekers, vooral de delen langs het ondergrondse riviersysteem.

 • Lucas Cave: ontdekt in 1860 en de populairste grot. De grot is vernoemd naar de lokale politicus John Lucas die zich inspande voor het behoud van de grotten in 1860. De grot bevat verschillende grote kamers waaronder de Cathedral, meer dan 50 meter hoog. Deze kamer wordt van tijd tot tijd daadwerkelijk gebruikt voor huwelijksceremonies.
 • River Cave: ontdekt in 1903. De meest extensieve showgrot van Jenolan. Bevat een paar van de beroemdste kenmerken waaronder de Minaret, de Grand Column en de Queen's Canopy. Tot 1923, toen een betonnen brug werd gebouwd, moest de rivier met een boot worden overgestoken.
 • Chifley Cave: ontdekt in 1880, waarna vrijwel direct elektrisch licht werd geïnstalleerd. Was tot 1952 bekend als de Left Imperial Cave. Twee van de kamers in deze grot zijn bedekt met gekleurde verlichting. De Chifley Cave is vermoedelijk de eerste van de grotten die met elektrisch licht werd verlicht.
 • Imperial Cave: ontdekt in 1879. Dit is de makkelijkst toegankelijke grot voor toeristen. Een van de weinige grotten in het complex dat tekenen van fossielen vertoond, evenals botten van de Tasmaanse duivel.
 • Orient Cave: ontdekt in 1904. Deze grot werd niet geopend voor publiek tot aan 1917. De grot bevat een paar van de grootste formaties van het complex en werd in 1968 met stoom gereinigd om deze formaties te behouden. Tot 1954 was de grot enkel te bereiken via de River Cave.
 • Ribbon Cave: ontdekt tegelijk met de Orient Cave. Oorspronkelijk onderdeel van dezelfde tour die ook de Orient Cave bezocht, maar nu onderdeel van een aparte tour. Is maar 60 meter lang, maar rijkelijk gedecoreerd.
 • Pool of Cerberus Cave: ontdekt in 1903 en oorspronkelijk bekend als de Skeleton Cave vanwege de aanwezigheid van een wallabieskelet vlakbij de ingang. Deze grot is een onderarm van de River Cave. De belangrijkste formaties hier zijn het Bath of Venus en een deel van het ondergrondse riviersysteem.
 • Jubilee Cave: ontdekt in 1893. De Jubilee Cave is de langste grot en neemt dan ook de meeste tijd in beslag bij een tour. Verder ligt de grot een beetje afgezonderd van de andere.
 • Temple of Baal Cave: ontdekt in 1904. The Temple of Baal Cave bestaat uit slechts twee kamers waarvan een wordt gedomineerd door de 9 meter hoge sjaalformatie genaamd de Angel's Wing. De grot is ook beroemd door een formatie bekend als Helictieten. De grot kreeg zijn naam toen een verkenner binnen twee "altaren" zag.
 • Nettle Cave: deze grot ligt tussen de Grand Arch en de Devils Coach House. De grot dankt zijn naam aan de brandnetels die er groeien. In december 2006 werd de grot opnieuw geopend voor het publiek als voor een audiotour.

De grotten (met uitzondering van de Nettle Cave) zijn ontstaan uit een "hub" gevormd door de Grand Arch, een natuurlijke tunnel.

Naast bovengenoemde grotten zijn er nog een paar grotten die enkel toegankelijk zijn voor speciale tours:

 • Elder Cave: ontdekt in 1848. De Elder Cave was de eerste grot van de Jenolan die werd gevonden en geopend voor toeristen. Later werd besloten dat het te lastig was om de grot aan te passen voor massatoerisme en de tours werden stopgezet. In de jaren 90 werd de grot heropend voor speciale tours.
 • Aladdin Cave: werd voor het eerst verkend in de hoop een korter pad naar de Jubilee Cave te vinden.
 • Jersey Cave: een uitbreiding van de Elder Cave. Een van de kenmerken in deze grot is een fossiel van een buidelwolfskelet.
 • Arch Cave: Deze grot ligt boven de Nettle Cave en een deel ervan is te zien vanuit de Devils Coach House. De ingang naar deze grot is de basis van de Carlotta Arch.