Broken Hill

Bezoek Broken Hill tijdens je rondreis Australië

Vakantie Broken Hill - Australië

Bezoek Broken Hill tijdens je rondreis Australië

Broken Hill ligt in het uiterste westen van New South Wales op de grens met South Australia (1200 km van Sydney, 500 km van Adelaide). De stad ligt erg geïsoleerd, de dichtstbijzijnde grote plaats ligt 500 km verderop. De stad ligt 220 meter boven zeeniveau. Het kan daar in de zomer meer dan 40 graden worden.

De belangrijkste bron van inkomsten was ooit de mijnbouw. De grondstof die hier gewonnen werd waren zink en lood. Het stadje werd gesticht door Charles Rasp in 1883 die tijdens zijn werk in deze omgeving dacht zilver gevonden te hebben. Hoewel het gesteente dat Rasp vond een hoeveelheid zilver bevatte, bleek het merendeel een menging van zink en lood te zijn. Hij gaf het stadje de naam Broken Hill, omdat in deze omgeving een aantal heuvels lagen die door een breuk van elkaar gescheiden werden. De vondst van zilver in de bodem lokte veel nieuwe gelukszoekers die op zoek gingen naar mogelijk nog meer zilver allemaal in dienst van Rasp. 

In 1884 werd opnieuw zilver gevonden en deze keer bleek het de 'ader' van grote omvang. Vanaf die tijd groeide Broken Hill zeer snel tot een stadje met ruim 21.000 inwoners. De winning van de grondstoffen werd professioneel aangepakt door de oprichting van 'The Broken Hill Proprietary Company' (BHP) dat tegenwoordig nog altijd bestaat als BHP Billiton.

Naast de mijnbouw is tegenwoordig het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Het stadje zelf doet al denken aan een museum met zijn historische gebouwen en lijkt het soms of de tijd heeft stil gestaan. Veel herinnert nog aan het begin van de mijnindustrie en is zowel boven- als ondergronds te beleven. Verder vindt u hier typisch Australische pubs, kunstgalerijen en een Afghaanse Moskee. Mocht u even willen relaxen, dan kunt u terecht in een aantal parken dat het stadje rijk is. Het Sturt Park is het grootste en hier kunt u lekker tot rust komen en genieten van een picknick.

Barrier Highway

De Barrier Highway vormt de hoofdweg tussen Sydney en Adelaide via Broken Hill (de National Route A32). Aan de oostzijde begint de Barrier Highway bij Nyngan waar deze zich afsplitst van de Mitchell Highway. De weg gaat dan naar het westen richting Cobar via Hermidale en Boppy Mountain. De weg gaat dan verder naar Wilcannia waar de Darling wordt gekruist. Verder naar het westen, iets na Broken Hill, gaat de weg de grens met South Australia over. Hierna gaat het in de richting van Adelaide. Bij Giles Corner, tussen Riverton en Tarlee, loopt de weg samen met de Main North Road. De weg gaat als A32 verder naar Gawler waar de weg zich samenvoegt met de Sturt Highway (National Route A20). Het gebied, dat door de 1007 km lange Barrier Highway doorkruist wordt, is afgelegen en nagenoeg onbewoond.

Hoogtepunten van Broken Hill

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Broken Hill:

  • Bezoek aan de mijnen
  • Afghaanse Moskee
  • Art Galleries
  • Royal Flying Doctors Base
  • Kinchega National Park

Bezoek aan de mijnen

Er kunnen een aantal oude mijnen bezocht worden zoals de Delprat's Mine en de Daydream Mine. Houdt rekening met de soms zeer hoge temperaturen die ondergronds kunnen voor komen. 

Afgaanse Moskee

De Moskee, tegenwoordig in gebruik als museum, stamt uit de tijd van de Afghaanse kamelendrijvers. Zij vestigden zich hier nadat zij er mede voor zorgden dat de Australische 'Outback' verder ontdekt kon worden. Hiervoor werden kamelen gebruikt en de Afghanen waren de beste kamelendrijvers. Nog altijd herinnert de trein "The Afghan" aan deze periode die de taak van de kamelen overgenomen heeft.

Art Galleries

In de galerijen worden schilderijen van allerlei kunstenaars tentoongesteld die zich in Broken Hill gevestigd hebben. Ook kunt u hier Aboriginal kunst bewonderen. De oudste galerij is de 'Broken Hill Art Gallery' uit 1904 waar kunstwerken van voornamelijk lokale kunstenaars te zien zijn. 

Royal Flying Doctors Base

Breng ook een bezoek aan de Royal Flying Doctors basis die hier gevestigd is waar u het reilen en zeilen van deze belangrijke organisatie leert kennen. 

Kinchega National Park

Buiten de stad, op behoorlijk grote afstand, zijn een aantal interessante nationale parken te vinden. Het Kinchega National Park, op 110 kilometer ten zuidoosten, is een woestijnpark rijk aan Aboriginal geschiedenis en daarnaast typische flora en fauna uit dit droge gebied die het barre klimaat hebben weten te overleven.