Albury

Flinke stad geleden aan de noordelijke oever van de Murray River

Albury is een stad met ca. 46.500 inwoners. Samen met de nabijgelegen stad Wodonga heeft het stadsgebied bijna 100.000 inwoners. Albury ligt aan de noordelijke oever van de Murray River die hier de grenslijn vormt tussen de staat New South Wales en Victoria. Het stadsdeel Albury is van de dubbelstad het meest bijzonder.

Bij Albury kruist de Hume Highway (de hoofdweg tussen Sydney en Melbourne) de Murray River. Vanwege het drukke verkeer, de quarantaine checks en de beperkte capaciteit van de grote lange brug treden hier regelmatig verkeersopstoppingen op.

Uiver

Albury werd in 1934 wereldwijd bekend doordat het KLM vliegtuig Uiver, dat deelnam aan de Melbourne race, door slecht weer een noodlanding moest maken op de paardenrenbaan van Albury. Het plaatselijke radiostation had de automobilisten van Albury opgeroepen om de renbaan met hun koplichten te verlichten. De volgende morgen werd het vliegtuig door de lokale bevolking met man en macht naar een minder drassige plek gesjouwd voordat het naar de finish in Melbourne kon vertrekken.

Hoogtepunten van Albury

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Albury:

  • Wijngaarden bij Rutherglen
  • Dagtocht naar de Snowy Mountains
  • Oevers van de Murray River

Wijngaarden bij Rutherglen

Rutherglen is een schilderachtige stadje dat dateert uit de goldrush dagen en is het centrum van één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Victoria. Er zijn een groot aantal wijngaarden waar u wijn kunt proeven en kopen.

Dagtocht naar de Snowy Mountains

Vanuit Albury kunt u uitstapjes maken naar de Snowy Mountains, zowel naar het deel in New South Wales (o.m. Thredbo) als in Victoria (zoals Mount Buffalo). Vooral in het skiseizoen is het vaak moeilijk om in de Snowy Mountains accommodatie te vinden en biedt Albury een goede uitvalsbasis voor een bezoek.

Oevers van de Murray River

Bij Albury gaat de Upper Murray River (het wildstromende gedeelte dat door de Snowy Mountains stroomt) over in de Lower Murray River. De Lower Murray River is een veel bredere en rustiger stromende rivier die geleidelijk aan z'n weg zoekt naar zee in de deelstaat South Australia (1.500 km westelijker). De oevers van de rivier nodigen uit voor wandelingen en om foto's te maken. Rond Albury ziet u veel bomen in het water staan (verdronken wouden), zoals u dat ook in Louisiana (in de USA) kunt zien.