Snowy Mountains

Bezoek de Snowy Mountains tijdens je rondreis Australië

Vakantie Snowy Mountains - Australië

Bezoek de Snowy Mountains tijdens je rondreis Australië

Ten zuidwesten van Canberra, op de grens van New South Wales en Victoria, liggen de Snowy Mountains. In dit gebied liggen de hoogste bergen van Australië, waar in de winter, gedurende de maanden juli – september, geskied kan worden.

De belangrijkste plaatsen in het gebied om de ski's onder te binden zijn Perisher Valley en Thredbo. Thredbo is een goed ontwikkeld ski-resort met veel faciliteiten en ook het meest mondain.

Ook in de zomermaanden zijn de Snowy Mountains zeker de moeite waard als u van wandelen en natuur houdt.

Het gebied ligt op ongeveer 370 km van Sydney en is te bereiken met de auto vanuit Cooma over de Snowy Mountains Highway en vervolgens neemt u de afslag richting Berridale en vandaar naar Jindabyne.

Eén van mooiste delen van het Snowy Mountain gebied is het Mount Kosciusko National Park waar ook de hoogste berg van Australië te vinden is, de 2228 meter hoge Mount Kosciusko. In de Snowy Mountains, en dan vooral in het Mount Kosciusko National Park, is het ook in de zomer heerlijk toeven en kunnen prima wandeltochten (Bushwalks) gemaakt worden. Paardrijden en mountainbiken zijn andere activiteiten om hier te doen. Eén van de toegangspoorten tot het Snowy Mountains gebied is de plaats Cooma, aan de voet van het berggebied.

Hoogtepunten van Snowy Mountains

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Snowy Mountains:

Mount Kosciusko National Park

Bij diverse metingen bleek dat de berg die oorspronkelijk "Mount Kosciuszko" werd genoemd ("ongeveer 7300 voet"), een stukje lager was (7266 voet) dan zijn buurman, Mount Townsend (7328 voet). Om ervoor te zorgen dat de hoogste piek van Australië Mount Kosciuszko zou blijven, heeft het New South Wales Lands Department de namen omgewis-seld. De berg die dus oorspronkelijk Mount Kosciuszko heette, heet nu Mount Townsend, en vice versa. Het schilderij van Eugene von Guerard dat in de National Gallery of Australia hangt met de titel 'Northeast view from the northern top of Mount Kosciusko' is dan ook eigenlijk vanaf de huidige Mount Townsend geschilderd.

De eerste beklimming in 1834 door Lhotsky werd verworpen, maar de beklimming door Strzelecki in 1840 is wel erkend. Deze Poolse ontdekkingsreiziger gaf de berg ook zijn naam, naar de Poolse vrijheidsstrijder Tadeusz Kosciuszko. De berg is waarschijnlijk al eerder bedwongen door de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Beklimmen van de top

Hoewel Mount Kosciuszko de hoogste berg van Australië is, is hij net als de meeste hoge pieken van het Australisch vasteland niet erg moeilijk te beklimmen. Er loopt een weggetje vanuit de Charlotte Pass, vanwaar het een tocht van 8 kilometer is naar de top. Iemand met een redelijke conditie zou in staat moeten zijn om de tocht af te leggen. Het wandelpad naar Mount Kosciusko was tot 1976 toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, maar is dat is daar nu niet meer toegestaan vanuit milieuoverwegingen. Het kan nog wel gebruikt worden door fietsers, tot aan de Rawson Pass - vanwaar de tocht te voet kan worden vervolgd.

De piek kan ook worden benaderd vanuit Thredbo, vanwaar het slechts 6,5 kilometer is. Ook dit is geen moeilijke tocht, en er is gedurende het hele jaar een stoeltjeslift beschikbaar. Vanaf de lift is er een verhoogde wandelroute naar de top om de natuur te beschermen. Beide routes komen samen bij Rawson Pass, vanwaar de laatste klim kan worden ondernomen. In Rawson Pass staat het hoogste publieke toilet van Australië (2100 m). Aangezien er vandaag de dag meer dan 100.000 mensen de berg ieder jaar bezoeken, wordt afvalverwerking een groeiend probleem. De top en het omliggende terrein is bedekt met sneeuw in de winter en lente (gewoonlijk van juni tot oktober). De weg vanuit Charlotte Pass en het pad vanuit Thredbo zijn gemarkeerd, en kunnen gebruikt worden door skiërs.

Murray River en de Snowy River

In de Snowy Mountains ontspringen een aantal rivieren, waaronder de Murray River, de langste rivier van Australië waar het hele jaar door water stroomt. Een andere rivier die hier ontspringt, is de Snowy River. De rivier neemt een belangrijke plaats in, in het verhaal van de dichter Banjo Paterson; 'The man from Snowy River'. Op deze rivieren kunt u raften, vissen en bij de rustige stukken zwemmen.

Thredbo

Thredbo is het bekendste skidorp in de Snowy Mountains. Het dorp ligt hoog in de bergen, in een vallei, vanwaaruit u (in de zomer) met een stoeltjeslift naar de top van de berg kunt gaan, waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. Het dorp bestaat uit een groot aantal hotels, pensions, restaurants en berghuizen, zoals u die ook in de Europese Alpen voorkomen. Veel internationale bezoekers verblijven in Thredbo als tussenstop op de route door het bergachtige binnenland van Sydney naar Melbourne. In de winter (jun-sep) is Thredbo een druk skiresort, waar meer dan jaarlijks meer dan 700.000 skiërs komen genieten van de sneeuw en de zon.

Jindabayne

Jindabyne vormt de toegangspoort tot de Snowy Mountains. Het dorpje kijkt uit over Lake Jindabyne (een stuwmeer), aan de oostflank van de Snowy Mountains. Het is een populaire vakantiebestemming, speciaal in de winter, vanwege de nabijheid van meerdere ski-oorden in het Mount Kosciuszko National Park.

Australian Alps Walking Track

De Australian Alps Walking Track slingert zich over 650 kilometer door het hoogland van Victoria, New South Wales en Australian Capital Territory. Start in de oude goudmijnstad Walhalla in Victoria en klim omhoog langs de veehouderhutten van de Bogong Plains, de sneeuwvelden van Mount Wills en Falls Creek en de woeste pieken van Viking-Razor-Howitt. Beklim Mount Kosciuszko, de hoogste piek van Australië, voordat u Namadgi National Park ingaat en eindigt in Tharwa, vlakbij Canberra. Onderweg kunt u vissen in Kosciuszko National Park en kanoën over de Snowy River en de stroomopwaartse uiteinden van de Murray River. Ga paardrijden in Snowy River National Park en bezoek de Yarrangobilly Caves in de buurt van Tumut. Ga met uw ski's de hellingen van Mount Hotham en Mount Selwyn af. U kunt in tien weken het gehele pad afwandelen of kortere stukken nemen, zoals het Baw Baw plateau, de Bogong High Plains en de Jagungal-wildernis.