Norfolk Island

Tips voor uw rondreis Norfolk Island!

Vakantie Norfolk Island - Australië

Tips voor uw rondreis Norfolk Island!

Norfolk Island is een groene vlek midden in de Stille Oceaan en het enige overzeese gebiedsdeel van Australië met zelf-bestuur. Norfolk Island ligt ongeveer 1700 km ten noord-oosten van Sydney en 1000 km ten noordwesten van Auckland.

Het eiland meet maar 8 bij 5 kilometer en is van vulkanische oorsprong. Het eiland is 36 km² groot en het hoogste punt is de Mount Bates (319 m). De kustlijn bestaat grotendeels uit hoge kliffen en alleen een klein deel, nabij het historische hoofdstadje Kingston, is vlak.

Kingston werd ooit door gevangenen gebouwd en is een bezienswaardigheid op zich, vooral de oude begraafplaats is bijzonder. Veel oude gebouwen die de tijd overleefd hebben zijn ingericht als museum. Burnt Pine - het economische centrum van het eiland - is de enige andere plaats op het eiland. Hier zijn onder andere een postkantoor en een bank te vinden.

Captain Cook zag het eiland voor het eerst in 1774 en noemde het Norfolk Island, ter ere van de hertogin van Norfolk. Norfolk was één van de eerste Europese vestigingsplaatsen in het zuid-westen van de Stille Oceaan. Op 6 maart 1788 (minder dan 2 maanden nadat in New South Wales een strafkolonie was gesticht) arriveerden luitenant Philip Gidley King en 22 anderen (inclusief 15 convicts ) in het huidige Kingston. Het leven op Norfolk was moeilijk. De grond was vruchtbaar, maar het terugdringen van het regenwoud was moeilijk en de oogst werd aangevallen door ratten en pape-gaaien. Ondanks deze moeilijkheden groeide de bevolking tot 1100. De nederzetting slaagde er echter niet in zichzelf te onderhouden en het bleek lastig en kostbaar de nederzetting in stand te houden.

Vanaf 1806 werden de bewoners geleidelijk aan overgebracht naar Van Diemensland (Tasmanië). In 1814 was de nederzetting geheel verlaten en werden alle gebouwen vernietigd om ongeautoriseerde bewoning van het eiland te ontmoedigen. Norfolk bleef 11 jaar lang onbewoond.

In 1825 werd een tweede strafkolonie gevestigd, zonder vrije migranten, waar de zwaarste criminelen (convicts) vanuit New South Wales en Van Diemensland naar toe gezonden werden. De omstandig-heden waren zwaar en onmenselijk, waar-door moord, muiterij en ontsnappingspogingen veel voorkwamen. De enige uitzondering was de periode tussen 1840 en 1844 toen de behandeling van gevangenen drastisch verbeterde onder het bewind van kapitein Alexander Maconochie, een verlichte gevangenishervormer. Tijdens de tweede vestigingsperiode bereikte de omvang van het aantal gevangenen een maximum van 2000. De mooie gebouwen in Kingston werden in die periode door gevangenen gebouwd. Aangezien de publieke opinie zich tegen de gevangeniskolonie keerde, werden rond 1855 alle gevangenen overgebracht naar Port Arthur en Nieuw-Norfolk in Van Diemensland (Tasmanië).

Ook voor sportliefhebbers biedt het eiland veel mogelijkheden. Paardrijden, golfen, diepzeeduiken, vissen en veel andere sporten behoren tot de mogelijkheden. Norfolk is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ga wandelen in het Norfolk Island National Park of breng een bezoek aan de Norfolk Island Botanic Garden.

Houdt u er rekening mee dat u in bezit bent van een re-entry visum voor Australië wanneer u een bezoek brengt aan Norfolk Island.

Afstammelingen van de Muiters van de Bounty

In 1856 kwamen op Norfolk Island de afstammelingen van de muiters van het schip de Bounty wonen omdat Pitcairn Island, waar zij oorspronkelijk woonden, te klein werd. Tegenwoordig heeft het eiland ongeveer 2000 inwoners waarvan 40% afstamt van de oorspronkelijke muiters.

Hoogtepunten van Norfolk Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Norfolk Island:

Norfolk Island National Park

Door het milde klimaat en de vruchtbare grond is het eiland begroeid met inheemse planten en bomen, waarvan er ongeveer 40 uniek zijn en nergens anders voorkomen. Veel van deze vegetatie kunt u vinden in het Norfolk Island National Park, op het noordelijke deel van het eiland, waar diverse uitgezette wandeltochten te maken zijn. In het park liggen twee heuvels, Mount Pitt en Mount Bates, vanwaar u fantastische uitzichten over het eiland hebt. Er komen drie zoogdieren voor, de geïntroduceerde Polynesische rat (Rattus exulans) en Zwarte rat (Rattus rattus) en de vleermuis Chalinolobus gouldii, die lokaal uitgestorven is.

Norfolk Island Botanic Gardens

De Norfolk Island Botanic Gardens werden in 1986 is opgericht door de regeringen van Australië en Norfolk om de flora van Norfolk aan het publiek te tonen. Oor-spronkelijk had Pat Moore 0,6 ha van de tuin in haar bezit en ze creëerde een tuin die in aanzien stond. In 1993 werd een stuk regenwoud van 4,9 hectare aangekocht en aan de botanische tuin toegevoegd. De botanische tuin maakt deel uit van Norfolk Island National Park and Botanic Garden.

Van alle planten in de botanische tuin, is de kamerden (Araucaria heterophylla) de bekendste. Deze plant wordt in Europa als kamerplant verkocht en komt van oorsprong alleen op Norfolk in het wild voor. Kawakawa (Macropiper excelsum) is een verwant van de peper (Piper nigrum) die net als de peper als specerij kan worden gebruikt. Abutilon julianae is een soortAbutilon waarvan van 1913 tot 1985 werd gedacht dat hij was uitgestorven, tot hij werd herontdekt. Hibiscus insularis is een soort Hibiscus die endemisch op het nabijgelegen Phillip Island. Er zijn nog vele andere plantensoorten te zien, waaronder een aantal soorten die alleen op Norfolk in het wild voorkomen.

Emily Bay

Een andere activiteit die de moeite waard is om hier te ondernemen, is een bezoek aan Emily Bay. Vanaf dit afgelegen strand, vertrekken kleine boten met glazen bodem voor een tocht door de baai waarbij u een fantastisch zicht heeft over de hier groeiende koralen.