Australian Capital Territory
Canberra, hoofdstad van Australië
Canberra, de hoofdstad van Australië, is eigenlijk een stadstaat en ligt midden in de staat New South Wales. Het Australia Capital Territory (ACT) zoals het staatje heet, is 'gecreëerd' in 1911. Tien jaar eerder, in 1901, werden de toenmalige koloniale delen van Australië in officiële staten ingedeeld.
Geschiedenis van Canberra
Er kwam nu meer structuur in de lappendeken die het land tot dan toe was, met rivaliteit en onderlinge concurrentie alom. Deze rivaliteit bestond ook tussen de steden Sydney en Melbourne, die beiden hoofdstad van de nieuwe federale staat Australië wilden zijn. Melbourne werd voorlopig gekozen als plaats waar de regering zetelde totdat men het eens zou worden over een neutrale stad.
De keuze voor Melbourne was een persoonlijke keus van Edmund Barton, de eerste premier. In 1909 kocht men een stuk land aan van de staat New South Wales dat tussen Sydney en Melbourne in lag, te midden van prachtige natuur. Twee jaar later werd een wereldwijde wedstrijd uitgeschreven waarbij architecten een ontwerp van een stad konden indienen.
Uiteindelijk werd het ontwerp van de Amerikaan Walter Burley Griffin gekozen. De naam van de nieuwe stad zou Canberra worden, afkomstig uit de Aboriginal taal met de betekenis 'ontmoetingsplaats'. De vestiging van het parlement liet uiteindelijk nog bijna 30 jaar op zich wachten.
Uit de strakke lijnen en vormgeving is goed te zien dat Canberra 'ontstaan' is op de tekentafel. De stad herbergt inmiddels ruim 400.000 inwoners, waaronder veel politici, ambtenaren en kunstenaars. Het centrum van de stad wordt omgeven door veel parken en midden in de stad ligt het 11 km lange 'Lake Burley Griffin'. De beide oevers worden verbonden door de 'Commonwealth Bridge' en de 'Kings Avenue Bridge'.
Bezienswaardigheden van Canberra
Wanneer u zich in de stad bevindt, breng dan zeker een bezoek aan Capital Hill, waar het Parliament House staat. Het gebouw is gedecoreerd met meer dan drieduizend kunstvoorwerpen. Wanneer u van Capital Hill over de Commonwealth Bridge naar de andere kant van het meer gaat, komt u via de Parkes Way en de Anzac Parade bij het Australian War Memorial. Op de route naar het War Memorial heeft u vanaf de brug goed zicht op de Captain Cook Memorial Water Jet, een fontein van maar liefst 140 meter hoog. De Anzac Parade is als het ware een denkbeeldige as die Capital Hill en het War Memorial met elkaar verbindt. Vanaf de 842 meter hoge Mount Ainslie Lookout kunt u dit goed zien.
Verder bevinden zich in en om Canberra tal van bezienswaardigheden, zoals musea, galeries en monumenten. Houdt u van schilderijen, kunst van zowel westerse als Aboriginal kunstenaars, dan moet u zeker een bezoek brengen aan de National Gallery of Australia. In het National Film and Sound Archive worden op een interactieve manier Australische film- en geluidsmaterialen vertoond.
Omgeving van Canberra
De omgeving van Canberra nodigt uit om wandelingen te maken in de diverse parken die zich hier bevinden. Eén daarvan is bijvoorbeeld een klim naar de top van Black Mountain, waar vandaan u een goed uitzicht heeft over de stad. Op de top staat een telecommunicatie mast die hoog boven de berg uittorent. In de toren zijn een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de telecommunicatie en een restaurant gevestigd.
Openbaar vervoer in Canberra
Het vervoer in en naar Canberra is goed geregeld. Er bevindt zich een regionale luchthaven bij de stad, met meerdere vluchten per dag naar Sydney en Melbourne. Daarnaast is er ook een treinverbinding met Sydney. Bovendien beschikt Canberra over een lokaal busnetwerk dat alle wijken met het centrum verbindt.
Jervis Bay Territory
Het Jervis Bay Territory is een onderdeel van het Australisch Hoofdstedelijk Territorium aan de zuidkust van New South Wales. Het is ongeveer 74 km2 groot en bevindt zich op het schiereiland Behwere, ingeklemd tussen de Wreck Bay, het St. Georges Basin, de Tasmanzee en de Jervis Bay. Er wonen ongeveer 760 mensen, zij zijn bijna allemaal werkzaam op de marinebasis. In 1915 werd het territorium aangekocht door de Australische regering van NSW om het federale bestuur in Canberra een toegang tot de zee te verschaffen. Dit was nodig om te voldoen aan de Australische grondwet die voorschrijft dat een deelstaatshoofdstad toegang tot zee moet hebben. Ongeveer 90% van het territorium behoort toe aan de aboriginalgemeenschap van Wreck Bay. Het Booderee National Park (tot 1995 bekend als Jervis Bay NP) ligt in dit gebied.
Wijnbouw in Canberra
Canberra is naast de hoofdstad van Australië ook een wijnregio. In Canberra werd in de 19e eeuw, historisch gezien, al wijn geproduceerd. In 1908 werd de productie gestopt. Gelukkig vond er in de jaren zeventig een comeback plaats. Het is moeilijk om het gebied als wijndistrict te definiëren. Er bevinden zich in dit gebied ongeveer 20 wijnproducenten, de meeste wijngaarden bevinden zich echter buiten de gebiedsgrenzen, verspreid over de staat NSW.
Klimaat
Het gebied komt in de statistieken naar voren als een wat koeler klimaat, in de werkelijkheid is het echter klimaat mild te noemen. Gezien de kwaliteit van de wijn zorgt het klimaar voor een goede rijping van de druiven. Gedurende de zomer is het in Canberra warm en droog, terwijl het najaar koel is. In de oogstperiode valt er vaak regen. Vorst zorgt met name in het voorjaar voor problemen, net als de zomermaanden als deze iets te droog zijn. De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de 20 graden Celcius. De oogst vindt plaats van medio maart tot eind april.
Grond
De grond bestaat voornamelijk uit vettige aarde over zandsteen. De poreuze dieperliggende laag, maakt kunstmatige irrigatie noodzakelijk.
Druiven
De dominerende witte druivensoorten zijn de Chardonnay en Riesling. Ook groeit er een bescheiden hoeveelheid Traminer en Sauvignon Blanc. Rood is er hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon, naast wat Merlot en Cabernet Franc, die beide in blends worden gebruikt. In rood geeft de Pinot Noir druif in de koele oogstjaren het beste resultaat. De Shiraz is een veelbelovende soort van recentere datum die op bescheiden schaal beplant wordt.
Hoogtepunten van Australian Capital Territory
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Australian Capital Territory.
Australian War Memorial
Het War Memorial is een in Byzantijnse stijl opgetrokken gebouw en een mengeling van museum, kunstgalerij en gedenkteken voor gesneuvelde soldaten.
National Gallery of Australia
De National Gallery of Australia biedt een mooi podium voor de liefhebber van schilderijen en kunst door zowel westerse als Aboriginal kunstenaars. Het museum herbergt de grootste collectie schilderijen vann Europese meesters, als Monet, Rodin, Picasso, maar ook van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhall. Vooral de afdeling 'Art of Aboriginal Australia' is erg populair, hier ziet u wisselende tentoonstellingen van Aboriginal kunst uit alle delen van Australië.
Parliament House
Een bezoek aan het Parliament House is onontbeerlijk, als u in Canberra verblijft. Binnen in het gebouw hangen meer dan drieduizend kunstvoorwerpen, allemaal kunstwerken van Australische kunstenaars. Het gebouw is vrij toegankelijk en u kunt dagelijks, onder begeleiding van een gids, tours maken door het gebouw. Mocht u interesse hebben in een debat tussen de regering en de oppositie, neem dan plaats op de publieke tribune. Hiervoor kunt u een gratis kaartje krijgen, dat u wel op tijd moet bestellen want de debatten zijn razend populair. De debatten beginnen om 14.00 uur.
Namadgi National Park & Tidbinbilla Nature Reserve
Beklim, of abseil van, de granieten rotsformatie van de Booroomba Rocks in Namadgi National Park. Fiets met je mountainbike op de vuurpaden of maak een bushwalk naar de Bimberi-wildernis. Rijd in je 4x4 naar de top van Mount Coree, vis in beekjes vol forel en langlauf over de winterse hellingen. Je komt kangoeroes, wallaby's en noordelijke corroboree-kikkers tegen in de sneeuwgombossen, moerassen en prairies vol wilde bloemen. Verken de kampeerplaatsen, de ceremoniële steenopstellingen en de rotskunst die duizenden jaren geleden door de Ngunnawal-bevolking zijn achtergelaten.
In de nabijgelegen Tidbinbilla Nature Reserve bezoekt u de 21.000 jaar oude Birrigai Rock Shelter en Bogong Cave, waar stammen eens samenkwamen om de bogong-motten te cultiveren. Volg dan het spoor van de schapenfokkers en goudzoekers en bezoek het gedenkteken op de plek waar de Apollo-ruimtevluchten werden gevolgd, in Honeysuckle Creek.