Batemans Bay

Bezoek Batemans Bay tijdens je rondreis Australië

Batemans Bay is een klein plaatsje aan de monding van de Clyde River ongeveer 4 uur rijden (275 km) ten zuiden van Sydney. Voor het eerst werd melding gemaakt van de baai, vernoemd naar Nathaniel Bateman, in het scheepsjournaal van James Cook in 1770 tijdens zijn ontdekkingstocht langs de oostkust van Australië. Pas jaren later ontstond hier de eerste nederzetting. Tegenwoordig is Batemans Bay een rustig badplaatsje waar naast de (oester-) visserij, de oorspronkelijke bron van inkomsten, het toerisme een belangrijke plaats inneemt. In het bijzonder watersportliefhebbers komen aan hun trekken. Windsurfen, (zee-) vissen of gewoon lekker zwemmen in zee behoort tot de mogelijkheden. De mooie uitgestrekte zandstranden nodigen uit voor een lui dagje badderen.

Maar de omgeving van Batemans Bay heeft meer te bieden. Zo kunt u met de boot stroomopwaarts naar het plaatsje Nelligen. Nelligen was in het verleden een belangrijk handelsplaatsje. Goederen uit het binnenland werden hier op schepen geladen voor verder vervoer. 

Nadat aan het einde van de 19e eeuw goud gevonden werd in de omgeving trok de plaats veel gelukszoekers aan die allemaal een graantje wilde meepikken. De 'goldrush' was van korte duur aangezien de goudvoorraden snel uitgeput waren. In de omgeving kunt u nu nog verschillende herinneringen aan deze dagen ontdekken, zoals een aantal verlaten mijnen.

Hoogtepunten van Batemans Bay

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Batemans Bay:

  • Morton National Park
  • Art Galleries
  • Seafood

Morton National Park

Wandelaars komen aan hun trekken in het Morton National Park ten noordwesten van Batemans Bay of het Duea National Park dat ten westen ligt. U vindt hier goed uitgezette routes waar u prima 'bushwalks' kunt maken. De tochten variëren van licht tot zwaar. Onderweg heeft u grote kans naast veel mooi gekleurde papegaaien ook kangoeroes, wallibies en zelfs een vogelbekdier te zien. 

Art Galleries

Kunstliefhebbers kunnen terecht in één van de kunstgalerijen in de omgeving waar tentoonstellingen van zowel lokale als nationale kunstenaars te zien zijn. Daarnaast komen ook traditionele Aboriginal kunstvoorwerpen aan bod, zoals houtsnijwerk, schilderijen en (houten) sieraden.

Seafood

Wat u zeker niet moet vergeten wanneer u in Batemans Bay bent, is een restaurantje opzoeken en genieten van de overheerlijke vismaaltijden. De oesters die in de baai gevangen worden, worden door fijnproevers tot de beste van de wereld gerekend.