Dubbo

Poort naar de Outback van New South Wales

Dubbo ligt ver in het binnenland, ongeveer 420 kilometer noordwestelijk van Sydney, aan de oever van de Macquarie River. Het stadje is de poort naar de Outback van New South Wales en de belangrijkste bron van inkomsten is de schapen- en veeteelt. Het gebied waar het stadje nu ligt, werd voor het eerst in 1817 bezocht door een expeditie geleid door John Oxley. Ondanks dat hij het gebied geschikt vond voor landbouw en veeteelt duurde het nog zeker 10 jaar voordat de eerste kolonisten zich hier vestigden en het stadje Dubbo, dat rode aarde betekent in de Aboriginal taal, stichtte.

Dubbo groeide in het begin erg langzaam, maar door de strategische ligging op de handelsroute van noord naar zuid en het vinden van goud in 1850, kwam hier verandering in. Het stadje werd een handelscentrum en middelpunt van de 'goudkoorts' die er toen heerste. In 1881 werd Dubbo aangesloten op het spoorwegnet, dat bracht een snelle groei teweeg. Er vestigden zich een bank, een kruidenier en een politiebureau met gevangenis die de verre omtrek van het stadje bedienden.

Tegenwoordig heeft het stadje, dat in 1966 pas officieel stadsrechten kreeg, bijna 40.000 inwoners. Ook tegenwoordig heeft Dubbo de verzorgende taak voor de omgeving die het eind 19e eeuw al had.

Dubbo heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals The Old Dubbo Gaol, Dundillimal Homestead en uiteraard de beroemde Taronga Western Plains Zoo.

Hoogtepunten van Dubbo

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Dubbo.

The Old Dubbo Gaol

'The Old Dubbo Gaol' is de gevangenis van Dubbo waar in het verleden gevangenen uit de wijde omgeving ondergebracht werden. Het gebouw ligt in het centrum en is gemakkelijk bereikbaar. Tegenwoordig is het een museum dat de geschiedenis en het leven van de gevangenen in die tijd laten zien.

Dundillimal Homestead

Een paar kilometer buiten het centrum staat het oudste gebouw van Dubbo, Dundillimal Homestead. De schapen-boerderij, gebouwd in 1840, is opengesteld voor het publiek en geeft een beeld van het koloniale leven in de 19e eeuw.

Taronga Western Plains Zoo

Hét hoogtepunt in Dubbo is toch wel de Taronga Western Plains Zoo. Deze bijzondere dierentuin ligt 5 kilometer buiten het centrum en werd geopend in 1977. De opzet van de dierentuin is dat de dieren meer leefruimte hebben en daardoor op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven. De dierentuin herbergt o.a. olifanten, neushoorns, antilopen, leeuwen, tijgers, giraffen en nijlpaarden. Kortom, dieren uit alle werelddelen. Door het park loopt een 6 kilometer lang traject dat u te voet of per fiets kunt afleggen en waarbij u alle dieren goed kunt zien.