Wollongong

Industriestad met prachtige ligging

Wollongong is een industriestad, gelegen 80 km ten zuiden van Sydney. Het is de op twee na grootste stad van New South Wales. De stad Wollongong heeft ca. 240.000 inwoners, de gehele agglomeratie (inclusief Shell Harbour en Kiama) heeft ca. 260.000 inwoners.

De stad heeft een lange geschiedenis van de steenkoolwinning en de industrie. De naam Wollongong is afkomstig uit de taal van de aboriginals, en betekent waarschijnlijk het geluid van de zee.

Wollongong bezet een smalle kustvlakte tussen een bijna continue keten van surfstranden en klifpartijen. Achter de kust strekken zich de hellingen uit van het Illawarra regenwoud.

 Als bijnaam wordt de naam vaak verkort tot "The Gong".

Tijdens de eerste landing van de Europeanen in 1796, werd de regio bewoond door de Dharwal aboriginals. De eerste Europeanen die zich in het begin van de negentiende eeuw in de regio vestigden waren kappers van cederhout. In 1834 werd een stad gepland en de twee jaren daarop werd de eerste straat aangelegd door Britse gedetineerden. In 1856 had Wollongong 864 inwoners.

De gemeente Wollongong werd officieel gesticht in 1859. De groei kwam echter pas in het begin van de twintigste eeuw nadat onder invloed van de aanwezigheid van steenkoolmijnen, zware industrieën zich hier begonnen te vestigen. In 1942 werd de naam veranderd in de stad Wollongong.

Wollongong heeft twee kathedralen, vele kerken en de beroemde Nan Tien Temple, één van de grootste boeddhistische tempels op het zuidelijk halfrond. De stad trekt elk jaar veel toeristen, en vormt een regionaal centrum voor de visserij-industrie aan de South Coast van NSW. De Universiteit van Wollongong heeft ongeveer 22.000 studenten en wordt internationaal erkend.

Hoogtepunten van Wollongong

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Wollongong:

Flagstaff Hill Fort & Wollongong Breakwater Lighthouse

In het oosten van de stad ligt Flagstaff Point, een rotsachtige landtong met geërodeerde lage kliffen bekroond door met gras begroeide heuvels. De noordelijke kant van het punt werd uitgegraven door gevangenen om het Belmore Basin te vormen, welke later werd uitgebreid met een noordelijke golfbreker om Wollongong Harbour te creëren. Op de landtong staat een historisch fort, met een aantal gerestaureerde kanonnen en twee vuurtorens. De Wollongong Breakwater Lighthouse - gelegen aan de havenmond - werd in 1871 gemaakt van smeedijzer platen en is uitgegroeid tot een icoon van de stad. De nieuwere Wollongong Head Lighthouse werd gebouwd in 1936 op de top van de Flagstaff Hill en is nog steeds in gebruik. Belmore Basin herbergt de commerciële vissersvloot.

Kiama Blowholes

De Kiama Blowholes zijn de belangrijkste toeristische attractie van het plaatsje Kiama (40 km zuidelijk van Wollongong). De 'Big Blowhole' kan onder bepaalde omstandigheden op zee wel tot 25 meter in de lucht spuiten. Er is ook een tweede - minder bekende - blowhole in Kiama die meestal wordt aangeduid als de "Little Blowhole". Het is veel kleiner dan de "Big Blowhole", maar vanwege de smalle vorm is het zelfs betrouwbaarder dan de Big Blowhole en onder de juiste omstandigheden even spectaculair.De blowholes trekken jaarlijks 600.000 toeristen.

Nan Tien Tempel

De Nan Tien Temple (Chinees: 南 天 寺; pinyin: Nantian Sì; letterlijk "Southern Heaven Templel") is een Boeddhistisch tempelcomplex gelegen in de industriële voorstad Berkeley, aan de zuidelijke rand van Wollongong. Nan Tien is een Chinese term die "het zuiden van het paradijs" betekent. Nan Tien is onderdeel van de Taiwanese Fo Guang Shan boeddhistische orde, opgericht in 1967 door Hsing Yun. De orde heeft meer dan 120 vestigingen wereldwijd. De Nan Tien tempel in Wollongong is één van de grootste boeddhistische tempels op het zuidelijk halfrond. De locatie werd naar verluidt gekozen door Hsing Yun vanwege de nabijheid van Mount Kembla, waarvan wordt gezegd dat het een gelijkenis heeft met een liggende leeuw.

De Nan Tien complex werd gebouwd met behulp van traditionele technieken en materialen door Chinese ambachtslieden, maar met tal van moderne voorzieningen. Het tempelcomplex ligt op een heuvel - temidden van fraai aangelegde tuinen - en omvat een gebied van meerdere vierkante kilometers. Naast de verschillende vergaderzalen, een museum, culturele ruimtes, en een restaurant omvat het Nan Tien tempel complex twee massieve gebedshallen , waarbinnen zich meerdere monumentale Boeddha en Bodhisattva beelden bevinden, evenals een enorme - 7 verdiepingen hoge - pagode bedoeld om de gecremeerde resten van de 7000 mensen te huisvesten.

In de hal bevindt zich de Thousand Handed Avalokitesvara (bekend als Kuan Yin in de Chinese cultuur) en de grote zaal aan de achterkant herbergt de vijf Dhyani Boeddha's, Amogasiddhi, Ratnasambhava, Vairocana, Amitabha en Akshobhya. Beide zalen hebben duizenden kleine standbeelden van Boeddha op de muren. De architectuur van het complex is opmerkelijk omdat het kenmerken bevat van verschillende stijlen van het boeddhisme. De pagode is duidelijk Chinees, met vliegende draken en een hoekprofiel. De belangrijkste tempels bevat kenmerken van de Tibetaanse klooster architectuur (zoals bij het Potala paleis). De binnenplaatsen zijn voorzien van Japanse tuinen.

De tempel is één van Wollongongs belangrijkste toeristische attracties. Bezoekers kunnen kennismaken met het boeddhisme in het algemeen en de Chinese cultuur in het bijzonder. Er worden lessen in tai chi, kalligrafie en meditatie gegeven.

Wollongong Botanic Gardens

De tuin is voorzien van diverse thema-gebieden, waaronder een rozentuin, kruidentuin, bostuin, azalea bank, vetplanten en diverse regenwouden verdeeld in Illawarra Rainforest, Subtropical Rainforest, Dry Rainforst en Exotic Rainforest. Een kreek loopt door de tuin uit in een klein meer. Eén van attracties is de houten brug in Japanse stijl over de kreek. De brug werd gebouwd als een geschenk van de vriendschap met Wollongong's zusterstad in Japan - Kawasaki - en werd gerestaureerd in 2000. Een ander voorbeeld is de karakteristieke BHP fontein bij de noordelijke ingang nabij de universiteit. Het meer is een plaatselijke bezienswaardigheid en beschikt over een fraaie promenade.

Wollongong City Gallery

De Wollongong City Gallery huisvest de belangrijkste kunstcollectie van de Illawarra regio, bestaande uit hedendaagse Australische, Aboriginal en Aziatische kunst.