Victoria

Tips voor uw rondreis Victoria!

Victoria is de kleinste staat van het Australische vasteland. Het ligt in de zuidoostelijke hoek van het continent en heeft een bevolking van bijna 5 miljoen inwoners.

De grens met New South Wales is de zuidelijke oever van de rivier de Murray. In het westen grenst het aan South Australia en in het zuiden aan de Indische Oceaan. De Straat Bass ligt tussen Victoria en Tasmanië. Victoria is net als Queensland vernoemd naar koningin Victoria.

Victoria heeft een oppervlakte van 227.416 km². Er zijn grote verschillen in klimaat, van het gematigde vochtige oostelijke Gippsland tot de in de winter met sneeuw bedekte en bijna 2000 meter hoge Australische Alpen in het noordoosten en de hete halfwoestijn van het noordwesten, met de weelderige irrigatiegebieden langs de Murray River.


Hoofdstad van Victoria

In de hoofdstad Melbourne woont ongeveer 70% van de bevolking van de deelstaat. De stad is gelegen aan de noordzijde van Port Philipbaai heeft de drukste containerhaven van Australië.

De stad is het economische en culturele centrum van de deelstaat. In deze stad bevindt zich ook de Staatsbibliotheek van Victoria. Enkele andere plaatsen zijn Ballarat, Beechworth, Bendigo, Echuca en Geelong.


Bezienswaardigheden in Victoria

Tussen Melbourne en Adelaide ligt de stad Geelong, met als grootste bezienswaardigheid het National Wool Museum. Volg vanaf Torquay de Great Ocean Road en geniet van het spectaculaire kustlandschap. Dit is één van de mooiste kustwegen van Australië. Baaien, kliffen, bossen en vreemde rotsformaties wisselen zich hier af.

Meer landinwaarts ten westen van Melbourne en ten noorden van de Great Ocean Road ligt het Grampians National Park. Dit natuurgebied is tevens een Aboriginal Reservaat. U ziet prachtige rode kliffen, een ouder gebergte dan waar dan ook in Australië. Ook zijn er tal van grotten met Aboriginal tekeningen.

Ten zuiden van Melbourne ligt Port Phillip Bay, waarlangs uitgestrekte voorsteden liggen. Op twee uur rijden ten zuid-oosten van de stad ligt Phillip Island, het prachtige zandeiland, bekend vanwege z'n pinguïns en zeehondenkolonies. Nog verder zuidoostelijk liggen de prachtige natuurgebieden Wilsons Promontory en het Lakes National Park, een lagune met ongerepte eilanden en moerassen, broedplaats van veel zeevogels.

Tussen Melbourne en Sydney strekken zich de Snowy Mountains uit, met wintersportplaatsen als Mount Buller, Mount Hotham, Falls Creek en Mount Buffalo. De laatste biedt ook in de zomer uitstekende wandelmogelijkheden met vergezichten over de wijde omgeving.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Great Ocean Road Twelve Appostels

Yara reed met vijf vriendinnen langs de Great Ocean Road

Yara huurde met vijf vriendinnen een camper in Melbourne om langs de Great Ocean Road te rijden.

Grampians National Park | rondreis australie

Lana neemt je mee op reis door het afwisselende Victoria!

Lana neemt je mee op reis door het afwisselende Victoria!

Lana reisde door Victoria en bezocht de 'hidden secrets' van Melbourne, de Penguin Parade op Phillip Island, de zonsondergang bij de Twelve Apostles en de prachtige natuur in de Grampians National Park. Een prachtige route!

Wijnbouw in Victoria

Victoria is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wijnprovincies van Australië. Victoria heeft met zijn zuidelijke ligging en de nabijheid van de oceaan zijn belangrijke positieve factoren voor de wijnbouw. Australië heeft een warm klimaat en wijnbouwers zoeken dus de koelste plek, dus op het zuidelijk halfrond zo zuidelijk mogelijk. De meeste wijngaarden bevinden zich niet al te ver van zee, om optimaal te profiteren van zoveel mogelijk koelte. Dat is echter lang niet het enige klimaattype van Victoria. Hoe verder naar het zuiden, des te koeler het klimaat is. Meer naar het noorden en oosten wordt het aanzienlijk heter en droger. Met name in het noordwesten is het klimaat sterk continentaal van karakter: heet en droog.

De oogst begint hier vroeg, meestal al begin februari (in vergelijking met het Noordelijk Halfrond is dat begin augustus). De grens tussen de twee klimaattypen wordt gevormd door een bergketen, de Great Dividing Range. Wijngaarden aan de westkant van deze range hebben een van de koelste klimaten van Victoria, omdat ze niet alleen nog vrij dicht bij de oceaan liggen, maar ook nog profiteren van het feit dat ze zich op enige hoogte bevinden, op de uitlopers van de range. De koelere temperaturen in combinatie met de flinke dosis zonneschijn maakt dat de druiven aromatisch van karakter zijn en een goede zuurgraad hebben. De oogst kan hier zeer lang duren, wel tot in juni, voor Australische begrippen bijzonder laat. Het gebied is met name geschikt voor laatrijpe druiven als de Shiraz.