Victoria

Tips voor uw rondreis Victoria!

Victoria is de kleinste staat van het Australische vasteland. Het ligt in de zuidoostelijke hoek van het continent en heeft een bevolking van bijna 5 miljoen inwoners.

De grens met New South Wales is de zuidelijke oever van de rivier de Murray. In het westen grenst het aan South Australia en in het zuiden aan de Indische Oceaan. De Straat Bass ligt tussen Victoria en Tasmanië. Victoria is net als Queensland vernoemd naar koningin Victoria.

Victoria heeft een oppervlakte van 227.416 km². Er zijn grote verschillen in klimaat, van het gematigde vochtige oostelijke Gippsland tot de in de winter met sneeuw bedekte en bijna 2000 meter hoge Australische Alpen in het noordoosten en de hete halfwoestijn van het noordwesten, met de weelderige irrigatiegebieden langs de Murray River.


Hoofdstad van Victoria

In de hoofdstad Melbourne woont ongeveer 70% van de bevolking van de deelstaat. De stad is gelegen aan de noordzijde van Port Philipbaai heeft de drukste containerhaven van Australië.

De stad is het economische en culturele centrum van de deelstaat. In deze stad bevindt zich ook de Staatsbibliotheek van Victoria. Enkele andere plaatsen zijn Ballarat, Beechworth, Bendigo, Echuca en Geelong.


Bezienswaardigheden in Victoria

Tussen Melbourne en Adelaide ligt de stad Geelong, met als grootste bezienswaardigheid het National Wool Museum. Volg vanaf Torquay de Great Ocean Road en geniet van het spectaculaire kustlandschap. Dit is één van de mooiste kustwegen van Australië. Baaien, kliffen, bossen en vreemde rotsformaties wisselen zich hier af.

Meer landinwaarts ten westen van Melbourne en ten noorden van de Great Ocean Road ligt het Grampians National Park. Dit natuurgebied is tevens een Aboriginal Reservaat. U ziet prachtige rode kliffen, een ouder gebergte dan waar dan ook in Australië. Ook zijn er tal van grotten met Aboriginal tekeningen.

Ten zuiden van Melbourne ligt Port Phillip Bay, waarlangs uitgestrekte voorsteden liggen. Op twee uur rijden ten zuid-oosten van de stad ligt Phillip Island, het prachtige zandeiland, bekend vanwege z'n pinguïns en zeehondenkolonies. Nog verder zuidoostelijk liggen de prachtige natuurgebieden Wilsons Promontory en het Lakes National Park, een lagune met ongerepte eilanden en moerassen, broedplaats van veel zeevogels.

Tussen Melbourne en Sydney strekken zich de Snowy Mountains uit, met wintersportplaatsen als Mount Buller, Mount Hotham, Falls Creek en Mount Buffalo. De laatste biedt ook in de zomer uitstekende wandelmogelijkheden met vergezichten over de wijde omgeving.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Great Ocean Road Twelve Appostels

Yara reed met vijf vriendinnen langs de Great Ocean Road

Yara huurde met vijf vriendinnen een camper in Melbourne om langs de Great Ocean Road te rijden.

Grampians National Park | rondreis australie

Lana neemt je mee op reis door het afwisselende Victoria!

Lana neemt je mee op reis door het afwisselende Victoria!

Lana reisde door Victoria en bezocht de 'hidden secrets' van Melbourne, de Penguin Parade op Phillip Island, de zonsondergang bij de Twelve Apostles en de prachtige natuur in de Grampians National Park. Een prachtige route!

Wijnbouw in Victoria

Victoria is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wijnprovincies van Australië. Victoria heeft met zijn zuidelijke ligging en de nabijheid van de oceaan zijn belangrijke positieve factoren voor de wijnbouw. Australië heeft een warm klimaat en wijnbouwers zoeken dus de koelste plek, dus op het zuidelijk halfrond zo zuidelijk mogelijk. De meeste wijngaarden bevinden zich niet al te ver van zee, om optimaal te profiteren van zoveel mogelijk koelte. Dat is echter lang niet het enige klimaattype van Victoria. Hoe verder naar het zuiden, des te koeler het klimaat is. Meer naar het noorden en oosten wordt het aanzienlijk heter en droger. Met name in het noordwesten is het klimaat sterk continentaal van karakter: heet en droog.

De oogst begint hier vroeg, meestal al begin februari (in vergelijking met het Noordelijk Halfrond is dat begin augustus). De grens tussen de twee klimaattypen wordt gevormd door een bergketen, de Great Dividing Range. Wijngaarden aan de westkant van deze range hebben een van de koelste klimaten van Victoria, omdat ze niet alleen nog vrij dicht bij de oceaan liggen, maar ook nog profiteren van het feit dat ze zich op enige hoogte bevinden, op de uitlopers van de range. De koelere temperaturen in combinatie met de flinke dosis zonneschijn maakt dat de druiven aromatisch van karakter zijn en een goede zuurgraad hebben. De oogst kan hier zeer lang duren, wel tot in juni, voor Australische begrippen bijzonder laat. Het gebied is met name geschikt voor laatrijpe druiven als de Shiraz.

Waverley House Cottages | rondreis Australië

Hotels

Victoria, deelstaat van Australië

Op zoek naar een accommodatie in Victoria? Wij bieden een breed scala aan hotels en kleinschalige accommodaties in deze prachtige omgeving. Kijk hier voor een overzicht.

Wijngaard Ararat | rondreis Australië

Ararat

Wijncentrum Ararat

Breng een bezoek aan Ararat waar men een reusachtige wijnkelder kan vinden in een oude goudmijn.

Bairnsdale | rondreis Australië

Bairnsdale

Historisch Bairnsdale

Tijdens een bezoek aan dit kleine plaatsje kun je een bezoek brengen aan het historische St. Mary's Church met haar beroemde muurschilderingen.

Sovereign Hill Ballarat | rondreis Australië

Ballarat

Goudzoekersstadje Ballarat

Bezoek één van de grootste steden in het binnenland van Victoria dat bekend staat om zijn vele goudzoekers in het jaar 1851 toen het goud werd ontdekt.

Echuca Wharf  | rondreis Australië

Echuca

Rivierhaven Echuca aan de Murray River

Aangekomen in Echuca kun je romantisch cruise boeken in een schoepenradstoomboot die over de Murray River vaart onder het genot van een bubbel.

Geelong | rondreis Australië

Geelong

Havenstad Geelong

Geelong is de op één na grootste stad van de staat Victoria en staat ook bekend als poort tot diverse belangrijke toeristische attracties.

Boot Gippsland Lakes | rondreis Australië

Gippsland Lakes

Veelzijdig Gippsland Lakes

Eindeloze witte zandstranden, dropen die soezen in de zond en een achterland met heuvels, bossen en een uitgebreid netwerk van binnenwateren vind je in Gippsland.

Rivier Goulburn Valley | rondreis Australië

Goulburn Valley

Wijngebied Goulburn Valley

In Goulburn Valley kun je heerlijke wijnen proeven, van Rijn-Riesling tot een heerlijke volle Chardonnay. Zeker voor de wijnliefhebber een aanrader.

Mount William Grampians NP | rondreis Australië

Grampians National Park

Zandsteengebergte de Grampians

Breng een bezoek aan het magische Grampians National Park en maak wandelingen waarbij je een prachtige zonsopgang hebt en vergezichten over het hele gebied.

Twelve Apostles | rondreis Australië

Great Ocean Road

Volg de Great Ocean Road tijdens uw rondreis

Dit is één van de mooiste kustwegen ter wereld en tijdens deze prachtige rit kun je een bezoek brengen aan de beroemde twelve apostles, een unieke belevenis.

Strand Lakes Entrance | rondreis Australië

Lakes Entrance

Bezoek Lakes Entrance National Park

Ontdek het natuurparadijs van Lakes Entrance en bewandel paden waarbij je langs een kleurenzee van bloemen en orchideeën loopt en wildlife kan spotten.

Little Desert National Park | rondreis Australië

Little Desert National Park

Little Desert National Park

Het park brengt meer dan 670 plantensoorten, 220 vogelsoorten en vele verschillende wandelroutes voor de natuurliefhebber onder ons.

Melbourne | rondreis Australië

Melbourne

Hoofdstad van Victoria

Met 3 miljoen inwoners is Melbourne de andere grote stad van Australië. De stad is de bruisend en groen en staat bekend als culturele, culinaire en de modecentrum van Australië.

kajakken bij Mildura | rondreis Australië

Mildura

Rivierstadje aan de Murray River

Mildura ligt aan de Murray River. Deze regio is vermaard om zijn heerlijke eten en wijnen en natuurlijk de rivier!

London Bridge Mornington Peninsula | rondreis Australië

Mornington Peninsula

Sla Mornington Peninsula niet over

Mornington is een moderne wijnregio dat veel te bieden heeft. Ook kun je hier Philip Island vinden dat bekend staat om de vele pinguïns en zeehonden kolonies.

Rutherglen | rondreis Australië

Rutherglen

Wijnstreek Rutherglen

Rutherglen werd ontdekt door goudzoekers en is een belangrijke producent van verrijkte, mooie wijnen en rode tafelwijnen.

Snowy Mountains | rondreis Australië

Snowy Mountains

Bergachtige Snowy Mountains

Dit bergachtige gebied is bij uitstek een wintersportgebied en voor wandelliefhebbers die willen genieten van vergezichten over de wijde omgeving.

Kust Warrnambool | rondreis Australië

Warrnambool

Havenstadje Warrnambool

In dit stadje kunnen mensen bultrug walvissen spotten van mei tot oktober van een platform bij Logan Beach en genieten van deze reuzen in het water.

Strand Wilsons Promontory | rondreis Australië

Wilsons Promontory

Voor de natuur- en wandelliefhebbers

Dit prachtig natuurgebied met zijn ongerepte stranden en prachtige rotsformaties is bij uitstek ideaal voor natuur en wandelliefhebbers.

Yarra Valley

Yarra Valley

Wijngebied Yarra Valley

Dit is het belangrijkste wijngebied van Victoria wat bezaaid is met prachtige boomgaarden, wijngaarden en bloemkwekerijen.