Bathurst

Oud plaatsje in het binnenland met vele historische, Victoriaanse gebouwen

Bathurst is gesticht in 1815 en is daarmee de oudste plaats van Australië in het binnenland. Er zijn nog steeds vele interessante, oude Victoriaanse gebouwen. Williams Street is de belangrijkste winkelstraat. Bij het Tourist Information Centre kunt u een kaart van de historische wandelroute afhalen. Naast het Information Centre ligt het Historisch Museum. In de omgeving vindt u spookstadjes uit de goldrush periode, zoals Hill End, Sofala en Hargraves. Bathurst heeft ondertussen ca. 37.000 inwoners.

Bathurst 1000

De Bathurst 1000 (officieel: Supercheap Auto Bathurst 1000) is een 1000 kilometer lange uithoudingsrace die elk jaar wordt gehouden op het Mount Panorama Circuit. De race is onderdeel van de V8 Supercars races. De race wordt traditioneel gereden op de eerste zondag van oktober. De eerste Bathurst 1000 was op het Philip Island Circuit in 1960. De Bathurst 1000 staat in Australië ook bekend als "The Great Race".

Hoogtepunten van Bathurst

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Bathurst:

  • Mount Panorama Circuit

Mount Panorama Circuit

Het Mount Panorama Circuit is één van de oudste circuits van Australië. Op het 6,2 kilometer lange circuit wordt elk jaar in oktober de Bathurst 1000 verreden. Het is een stratencircuit met een hoogteverschil van maar liefst 174 meter met stukken met een 18% hellingsgraad. Vroeger werden op de baan ook formuleraces en motorraces gehouden, maar strengere veiligheidseisen maken het onwaarschijnlijk dat dit nog ooit zal gebeuren. Tegenwoordig wordt er bijna exclusief met toerwagens op geracet. Buiten de races is het circuit open voor verkeer, maar toeristen die denken dat ze hier te hard kunnen rijden komen vaak bedrogen uit; er wordt veel op snelheid gecontroleerd.