Orange

Bezoek Orange tijdens je rondreis Australië

Vakantie Orange - Australië

Bezoek Orange tijdens je rondreis Australië

Orange is één van de grotere plaatsen in het binnenland van New South Wales, met ongeveer 32.000 inwoners. Orange ligt op circa 270 kilometer ten noordwesten van Sydney. Orange is samen met Mudgee en Cowra het trio in het centrale deel van New South Wales.

Orange is een bekende fruitteelt district, en produceert appels, peren, en veel steenvruchten, zoals kersen, perziken, abrikozen en pruimen. Sinaasappels worden niet geteeld in het gebied, doordat het klimaat daarvoor te koud is. In de afgelopen jaren is een groot aantal wijngaarden aangeplant in het gebied, waardoor een snel groeiende wijnproductie industrie aan het ontstaan is.

De groei van deze wijnindustrie, in combinatie met de verdere ontwikkeling van Orange als een gastronomische hoofdstad van Outback NSW, zet het plaatsje steeds prominenter neer als toeristische bestemming.

De stad is gesticht in 1846, en vernoemd naar Willem I der Nederlanden. De stad ligt zo'n 250 kilometer westelijk van Sydney op een hoogte van 863 meter. De voornaamste bedrijfstakken zijn landbouw (en dan met name fruitteelt), mijnbouw, gezondheidszorg en onderwijs.

De Cadia goudmijn is een grote 'open-cut' goud-en kopermijn, gelegen op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Orange. De mijn is ontwikkeld in de jaren 1990 en is een belangrijke werkgever in de regio met een verwachte levensduur van enkele tientallen jaren. Cadia is in grootte de tweede ' open cut' goudmijn in Australië (na de Super Pit bij Kalgoorlie in Western Australië).

Oranje is de geboorteplaats van dichters Banjo Paterson en Kenneth Slessor, hoewel Paterson woonde in Orange voor slechts een zeer korte tijd als een kind. Walter W. Stone, uitgever van boeken (Wentworth Boeken) en hartstochtelijk voorstander van de Australische literatuur, werd ook geboren in Orange.

De eerste Australische Touring Car Championship, tegenwoordig bekend als V8 Supercar Championship Series, werd gehouden op het Gnoo Blas circuit in 1960.

Banjo Patterson

Andrew Barton "Banjo" Paterson (17 feb 1864 - 5 feb 1941) was een Australische bush dichter, journalist en auteur. Hij heeft vele ballades en gedichten geschreven over het Australische leven, met bijzondere aandacht voor het gebied rond Binalong, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Meer opmerkelijke gedichten van Paterson zijn onder meer "Waltzing Matilda", "The Man from Snowy River" en "Clancy of the Overflow".

Wijnbouw

Rond 1950 begon met hier pas met een experiment om wijnstokken aan te planten en in de jaren '80 nam de wijnindustrie pas echte vormen aan. . De wijngaarden liggen in Orange tussen de 600 en 1050 meter hoogte is daarmee een van de hoogst liggende wijngebieden van het land.

Bodem & Klimaat
Orange heeft een heuvelachtig landschap met kalksteen, roodbruine klei en klei vermengd met zand. Ook de Terra Rossa aarde komt soms voor. Het gebied heeft een variërend klimaat die snel kan veranderen door de ruim 1400 meter hoge vulkaan Mount Canobolas. Jaarlijks valt er tussen de 750 en 900 mm regen en er is een kans op hagel, vorst en sneeuw. De wijngaarden worden wel beschermd voor de koude zuidwestelijke wind.

De wijnen
Dit gebied is zeer geschikt voor Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot en Shiraz. Maar ook de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Riesling, Verdelho, Gewürtztraminer, Marsanne, Pinot Gris en Semillon worden hier geteeld. De wijnen uit Orange hebben een elegante structuur en een intens fruitig karakter.

Hoogtepunten van Orange

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Orange:

Cumulus Wines

Cumulus Wines is opgericht in 2004. De gloednieuwe winery is gevestigd in Orange, het hoogstgelegen wijnbouwgebied in Australië. De wijnen van Cumulus reflecteren het pure karakter van Orange, het hoogst gelegen wijnbouwgebied van Australië. Onder leiding van één van ’s werelds beste wijnmakers, Philip Shaw, tonen de wijnen al het goede van Orange - de elegantie, stijl en kracht van het koele klimaat dat hier heerst. Orange is ook als gebied een relatieve nieuwkomer in Australië, maar wel een gebied met een enorm kwaliteitspotentieel.