Ballina

Plaatsje met een levendige geschiedenis

Ballina is een plaats, gelegen aan oostkust van NSW, bij de monding van de Richmond River en vlakbij Byron Bay. De plaats heeft ca. 17.000 inwoners en ligt 750 km noordelijk van Sydney en 205 km zuidelijk van Brisbane. Waar de plaats aan ontleend is nog steeds onduidelijk. Een theorie is dat de naam afstamt van het Aboriginal woord "bullinah" (dat oestervindplaats betekent). Maar anderen beweren dat de plaats z'n naam heeft gekregen van de oorspronkelijke Ierse settlers in dit gebied (naar de Ierse plaats Ballina).

Bij de rivier staat een vuurtoren die oorspronkelijk werd gebouwd in 1866. Deze werd in 1879 vervangen door de huidige vuurtoren genaamd het 'Richmond River Light'. 

Ballina heeft een levendige geschiedenis (er werd ooit goud gevonden in de rivier) waarvan de vele historische gebouwen nog getuigen zijn. Ondertussen is het een alleraardigste plaats met een klein vissershaventje en strand.

Charles Kingsford Smith

In 1928 bereikte de Australische luchtvaartpionier Charles Kingsford Smith bij Ballina weer de Australische kust na zijn legendarische vlucht over de Grote Oceaan met z'n vliegtuig 'Southern Cross'. Nog steeds ziet u deze naam veelvuldig opduiken in het straatbeeld van Ballina.

Hoogtepunten van Ballina

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Ballina:

  • Ballina Maritime Museum
  • Big Shrimp

Ballina Maritime Museum

In het Ballina Maritime Museum ziet u het 'Las Balsa' vlot waarmee de Grote Oceaan is overgestoken vanuit Equador. Hiermee werd bewezen dat mensen uit Zuid-Amerika in de oudheid in staat kunnen zijn geweest de Grote Oceaan over te steken. Oorspronkelijk was het plan geweest dat het vlot bij Moolooba (Sunshine Coast) het Australische vasteland zou bereiken, maar door de stroming dreef het vlot veel zuidelijker af.

Big Shrimp

Bij Ballina ziet u de grootste garnaal ter wereld (gemaakt van beton en polyester). Er wordt namelijk bij de riviermonding veel op garnalen gevist.