Lismore

Bezoek Lismore tijdens uw rondreis Australië

Lismore is een plaatsje met ongeveer 50.000 inwoners, gelegen aan de oostkust nabij Balina en Byron Bay. Lismore ligt 764 km ten noorden van Sydney.

Er zijn een aantal regenwouden in het gebied, overblijfselen van wat ooit de Big Scrub was. Tegenwoordig zijn deze beschermd. Het dichtstbijzijnde nationale park is het Nightcap National Park.

Lismore is een regionaal centrum voor detailhandel en zorg. Maar er staat ook een grote melkfabriek in Lismore (van Norco Milk). Een groot deel van de inwoners zijn studenten aan de Southern Cross University en ouderen. Daarnaast heeft Lismore een relatief grote Aboriginal Community. De stad ligt in het gebied waar oorspronkelijk de Bundjalung Aboriginals leefden. De Bundjalung kwamen ongeveer 8.000 jaar geleden uit noord Australië.

De Europese geschiedenis van Lismore begon rond 1843. Een stuk land in het Lismore-gebied van ongeveer 93 km² werd in bezit genomen door Kapitein Dumaresq. In het gebied hield hij schapen. Later dat jaar nam Ward Stephens het over maar besloot dat het gebied niet geschikt was voor het houden van schapen. In januari 1845, namen William en Jane Wilson het gebied over. Jane Wilson vernoemde het gebied naar Lismore, Schotland, waar het koppel trouwde. De Wilsons waren zelf ook Schots en verhuisden naar Nieuw-Zuid-Wales. In 1855 kreeg Frederick Peppercorne, een onderzoeker, van Sir Thomas Mitchell de instructie om een geschikte plaats aan te wijzen om een dorpje in dat gebied te bouwen. Het gekozen gebiedwas dat van Wlliam Wilson. Het gebied werd omgedoopt in "Town of Lismore" op 1 mei 1856.

Lismore geniet het hele jaar door een mild tot warm klimaat, met weinig regenval. 's Zomers variëren de temperaturen van ongeveer 27 °C to 40 °C. Het subtropische klimaat gecombineerd met de geografische ligging zorgt er voor dat het gebied relatief vochtig is, vooral tijdens de zomer.

Hoogtepunten van Lismore

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Lismore.

Nightcap National Park

Het Nightcap National Park, onderdeel van de Gondwana regenwouden van Australië World Heritage Area, is een natuurpark vol oeroude regenwouden, magische waterwegen en spectaculair uitzichtpunten. Het weelderige regenwoud biedt een thuis voor de nieuw ontdekte Nightcap Oak, evenals een aantal bedreigde diersoorten, waaronder Albert's lyrebird and Fleay's barred frog die onderdak vindt in bladafval en een 'ok-okok-ok-ok' geluid maakt na regenval.

Het park is gemakkelijk te bereiken vanaf Lismore en Nimbin, u kunt een picknick, bushwalk of kamperen te midden van de steile hellingen, watervallen en kristalheldere beekjes. En bij veel uitzichtpunten kunt u genieten van het fantastisch uitzicht op de 20 miljoen jaar oude Wollumbin schildvulkaan.