Griffith

Bezoek Griffith tijdens je rondreis Australië

Griffith ligt in de bergen - in de Riverina Region - in de omgeving van Canberra, op een hoogte van 192 meter.

De stad is in 1916 opgericht als onderdeel van de ontwikkeling van het Murrumbidgee Irrigation Area. Net als de hoofdstad Canberra en het nabijgelegen Leeton is Griffith ontworpen door Walter Burley Griffin. Griffith werd echter genoemd naar Arthur Hill Griffith (1861 - 1946), de eerste minister van Publieke Werken in NSW.

De plaats telt ongeveer 16.000 inwoners. Griffith kan worden bereikt via de Hume Highway vanuit Sydney en Canberra en via de Burley Griffin Highway vanuit Melbourne.

De stad Griffith bevatte tot februari 2010 geen verkeerslichten, toen de eerste stoplichten werd geïnstalleerd op de kruising van Burrell Place en Wakaden Street.

Griffith heeft vele toeristische attracties. Deze omvatten Pioneer Park, het Regional Theater, het Italian Museum en de Griffith Regional Art Gallery. Daarnaast vindt u in het plaatsje vele leuke ambachtelijke winkels en een groot aantal uitstekende restaurants. In het Cocoparra National Park kunt u mooie wandeltochten maken. U kunt ook het gebied langs de Murrumbidgee River en Lake Wyangan te voet verkennen.

Evenementen in Griffith zijn:

 • Riverina Field Days, die jaarlijks wordt gehouden in mei
 • La Festa, wijn, eten en Multiculturele Festival, dat jaarlijks wordt gehouden tijdens het paasweekend
 • Festival of Gardens, die jaarlijks wordt gehouden in oktober
 • Sikh Games, jaarlijks gehouden op de in juni (Long Weekend)
 • Unwined, jaarlijks gehouden op de in juni Long Weekend

Wijnbouw in de Riverina Regio

Riverina ligt in het zuiden van New South Wales zo'n 480 kilometer van de stad Sydney. Het hoogtepunt van dit gebied is de dessert wijn, Botrytis Semillon. De regio is groter dan alles New South Wales gebieden bij elkaar en is één van de meest succesvolste landbouwprojecten in de Australische geschiedenis.

In 1913 werd in Riverina de eerste wijnstok aangeplant en het aantal wijngaarden groeide sterk na de Eerste Wereldoorlog, omdat soldaten als beloning een stuk land kregen. In de jaren '50 lag de focus op dessertwijnen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied het thuis van veel Italiaanse immigranten, die er wijnhuizen begonnen. Een aantal namen zijn De Bortoli, Rossetto en Cessale.

Bodem & Klimaat
De bodem bestaat uit zandachtige rivierafzettingen met grind en klei. Ook kalksteen komt voor en het gebied is vruchtbaar om druiven te verbouwen. Kunstmatige bewatering kan problemen veroorzaken, omdat het zout mee de grond in trekt. Het klimaat is warm en droog en geeft gezond fruit die bijna geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben. De regen valt in de oogstperiode, waardoor de groei van de botrytis wordt bevorderd. In januari is de gemiddelde temperatuur 23,8 graden Celsius.

De wijnen
De druif Semillon is veel aangeplant en ook Trebbiano en Chardonnay is hier veel te vinden. Er komen veel eenvoudige en ongecompliceerde wijnen uit Riverina, maar de laatste jaren onderscheiden veel wijnhuizen zich door imponerende Chardonnay wijnen op de markt te brengen. Shiraz is de meest dominerende druif voor rode wijnen en wordt vaak gebruikt voor massaproductie. De meeste wijnen die in Riverina geproduceerd worden zijn soepel, warm en toegankelijk.

Veel van de wijngaarden rond Griffith hebben ook een wijnproeverij, zoals bij:

 • De Bortoli Wines,
 • McWilliams,
 • Beelgara Estate (formeel Rossetto Wines),
 • West End Wines,
 • Miranda Wines en
 • Riverina Wines.

Griffith is beroemd om zijn botrytis, waaronder Noble One De Bortoli, en om sterkere wijnen - zoals McWilliams' Hanwood Port.

Hoogtepunten van Griffith

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Griffith.

De Bertoli Winery

De Bortoli is een van de grootste Australische wijnbedrijven die nog in familiebezit zijn. De bescheiden grondslag ervoor werd gelegd in 1928 door een Italiaans immigrantenpaar. Hun eind 2003 overleden zoon Deen zorgde er echter voor dat De Bortoli uit zou groeien tot de grote en dynamische onderneming die het tegenwoordig is. Het heeft wijngaarden en productiefaciliteiten in gebieden als Riverina, Yarra Valley, King Valley en Hunter Valley.

De Bortoli produceert een uitgebreid gamma wijnen op verschillende kwaliteitsniveaus, uiteenlopend van eenvoudige generieke blends, zoals bijvoorbeeld Shiraz-Cabernet en Semillon-Chardonnay, tot prestigieuze terroirwijnen uit de Yarra Valley. Grote specialiteiten van De Bortoli zijn de dessertwijnen Noble One en Black Noble. De eerste is een Semillon met botrytis in de stijl van Sauternes, de tweede een typisch Australische Black Muscat.

De Bortoli is een modern middelgroot wijnbedrijf. De batterij met roestvrijstalen tanks is op afstand zichtbaar en een imposant aangezicht vanaf de hoofdweg uit Griffith. Ralph Graham, de hoofdwijnmaker van De Bortoli, zal dit jaar 70.000 ton druiven verwerken. Hij heeft pas 20.000 ton achter de rug, en dus nog een aantal weken te gaan. Victor de Bortoli, de jongste broer in het bedrijf verantwoordelijk voor export, heeft hem gevraagd zich even te komen voorstellen. De commerciële lijn van het bedrijf is de Deen de Bortoli range, cépage wijnen geblend van diverse wijngaarden, van eigen druiven en vooral ook van anderen, vertelt Graham. Daarnaast heeft men hogere kwaliteit wijn uit Yarra Valley maar de reputatie ontleent dit familiebedrijf toch vooral aan de sauternes-versie van Riverina: Noble One. De natuur legt hier in de herfst een mistig deken over de wijngaarden dat in de loop van de ochtend door de penetrante zon wordt weggebrand. Maar de mist hangt er lang genoeg om de Botrytis cinerea aan het werk te zetten, een schimmel die de druiven doet uitdrogen en een honingachtige sensatie veroorzaakt in de resulterende wijn. Darren de Bortoli is de oudere broer en aanvankelijk hoofd wijnmaker, maar tegenwoordig de algemeen directeur.

Nericon Swamp

Nericon Swamp, een deel van de Griffith Wetlands Important Bird Area, is een belangrijk gebied voor trekvogels. U kunt hier prachtige wandeltochten maken en er zijn diverse uitkijkpunten.

Scenic Hill

Scenic Hill heeft verschillende wandelroutes, uitkijkposten en is ook het gebied waar de beroemde Hermit's Cave ligt.