Port Stephens

Bezoek Port Stephens tijdens je rondreis Australië

Vakantie Port Stephens - Australië

Bezoek Port Stephens tijdens je rondreis Australië

Port Stephens is eigenlijk de verzamelnaam van het gebied rondom een grote baai, die een natuurlijke haven vormt. Deze baai biedt een oase van rust‚ azuurblauw water en bijna verlaten zandstranden. De baai is bekend vanwege de aanwezigheid vele dolfijnen. Port Stephens ligt ongeveer 2,5 uur rijden ten noorden van Sydney (175 km) en 45 km ten noorden van Newcastle. De baai heeft, zoals veel plaatsen aan de Australische oostkust, een rijke historie.

Voordat de eerste Europeanen hier kwamen leefden hier al eeuwen lang Aboriginal stammen. In het jaar 1770 was het James Cook die melding maakte van de baai, die hij omschreef als een geschikte plaats om voor anker te gaan. Hij gaf de baai en omgeving de naam Port Stephens, ter ere van Sir Philip Stephens, secretaris van de Engelse admiraliteit. Cook is hier echter nooit aan wal gegaan in dit gebied en het duurde tot 1791 voordat de eerste Europeanen zich hier vestigden.

De totale omvang van het gebied van Port Stephens is veel groter dan dat van de haven van Sydney. Het had maar weinig gescheeld of in dit gebied had men een hoofdstad gesticht en zou Sydney niet de huidige hoofdstad zijn.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Port Stephens gebruikt door de geallieerden. Gelukkig is dat allemaal achter de rug en is het tegenwoordig een stuk rustiger en een prima omgeving om te verblijven.

Port Stephens heeft schitterende brede zandstranden die bij Stockton Beach overgaan in hoge zandduinen waarvan sommige meer dan 30 meter hoog zijn. Het water van Port Stephens en de lagunes is kristalhelder en is een perfect leefgebied voor dolfijnen. Vaak kunt u hier dan ook dolfijnen zien zwemmen.

In en rond Port Stephens zijn tal van activiteiten die u kunt doen, zoals paardrijden, parasailing, zeilen, kajakken diepzeeduiken en nog veel meer.

Walvissen

Een fantastische belevenis is het aanschouwen van Bultrug-walvissen die zich oprichten vanuit het water en vervolgens met de nodige golfslag en opspattend water weer in de oceaan storten. Dit schouwspel kunt u hier het hele jaar door zien voor de kust. De beste periodes om deze gigantische zoogdieren te zien is van mei tot en met juli wanneer de walvissen van het zuiden naar het noorden, van de Antarctische wateren naar de warmere delen van de Pacific zwemmen, en dit weer in omgekeerde richting doen van september tot en met november. Er zijn diverse cruises te boeken vanuit Port Stephens.

Hoogtepunten van Port Stephens

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Port Stephens:

Stockton Beach

Bijzonder is het 'sandboarden' vanaf de hoge duinen, onder andere bij Stockton Beach. Quad biken op één van de stranden is ook een erg populaire en spectaculaire bezigheid. Bij Stockton Beach is het toegestaan met een 4 Wheel drive het strand op te gaan. Wanneer uzelf over een 4 Wheel drive beschikt kunt u zelf over het strand 'racen', maar zorg dan wel eerst voor een vergunning, die is verplicht!

Tilligerry Peninsula

In de baai ligt het Tilligerry schiereiland waar de grootste kolonie koala's van New South Wales leeft. Deze 'knuffeldieren' zijn het best te zien tegen zonsondergang, het moment dat ze actiever worden en door de bomen springen.

Nelson's Bay

Het plaatsje Nelson's Bay‚ aan de zuidkant van Port Stephens‚ staat ook bekend als de dolfijnhoofdstad van de wereld. Genoeg reden dus voor een boottochtje om deze tuimelaars te ontmoeten. Met de boot kunt u ook naar het Broughton Island met zijn prachtige zandstranden‚ ongerepte natuur‚ vele vogels en fascinerend onderwaterleven.