Nimbin

Het Australische mekka voor hippies

Nimbin ligt zo'n 30 km ten noorden van Lismore, 33 km zuidoostelijk van Kyogle, en 70 km westelijk van Byron Bay. Vanuit deze plaatsen worden allerlei excursies naar Nimbin georganiseerd. Het gebied is een deel van de zogeheten 'Rainbow Region'. Het is vooral vanuit cultureel oogpunt belangrijk voor de Bundjalung Aboriginals en is de laatste jaren een waar paradijs geworden voor Australische subculturen.

Tot 1973 was Nimbin een klein en rustig dorpje. Toen werd het Aquarius Festival georganiseerd, dit zorgde voor een toestroom van studenten, mensen met een alternatieve levensstijl, 'hippies' en andere feestgangers. Dit evenement trok de aandacht van de autoriteiten, de politie besloot een kijkje te nemen. Het duurde niet lang voor het algemeen bekend was dat veel van de 'hippies' frequent marihuana gebruikten. Veel van de festivalgangers besloten te blijven en communes te vormen. Sommigen leefden vanuit een speciale filosofie of levensovertuiging, maar velen ook niet. Vanaf 1973 trok het gebied veel schrijvers, artiesten, muzikanten, acteurs, milieuactivisten, kleinschalige boeren en andere alternatievelingen.

Er zijn een aantal winkels in Nimbin gewijd aan de cannabis cultuur: 

  • The Nimbin Hemp Embassy is een "soft entry point for drug information", en een winkel die alles wat gerelateerd is aan hennep verkoopt, behalve cannabis zelf
  • Clothing & Natural skin products, gemaakt van industriële hennep producten
  • The Nimbin HEMP Bar biedt de gasten de mogelijkheid om cannabis te roken tijdens het genieten van een kop verse koffie en cake. Ze verkopen ook hasj brownies

Vooral tijdens de late zomer en de lente is Nimbin een belangrijke toeristische attractie voor toeristen. Allerlei typen accommodatie zijn aanwezig voor bezoekers, van campingplaatsen en hostel tot blokhutten en luxe hotels. Nimbin bevat voorts een politiestation, ziekenhuis en medisch centrum, restaurants, cafés en een pub. Er zijn veel kreekjes en riviertjes in de buurt waarin gezwommen kan worden.

Cannabiscultuur en MardiGrass

In New South Wales is het verbouwen, verkopen en bezitten van cannabis illegaal. In Nimbin worden alle drie deze activiteiten echter onverminderd toegepast. Het verbouwen van de cannabisplant (marihuana) wordt er min of meer gedoogd. Het wordt veelvuldig en openlijk gekocht, verkocht en gebruikt op straat.

Om te stimuleren dat het verbod op cannabis in Australië opgeheven wordt, organiseert Nimbin jaarlijks het MardiGrass festival. In het eerste weekend van mei, komen er duizenden geïnteresseerden naar Nimbin voor cannabis gerelateerde festiviteiten en activiteiten. Onder deze activiteiten vallen bijvoorbeeld: een Prohibition Protest Rally en Parade met de Ganja Faeries, de Nimbin Cannabis Cup, de Hemp Olympix, Joint Rolling en het Grower's Iron Person evenement. 's Avonds en 's nachts varieert het entertainment van het Harvest Ball en het Picker's Ball, allerlei feesten, tot poëzie en jazz in lokale cafés.

Hoogtepunten van Nimbin

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nimbin:

New Age Healing

New Age healing is verkrijgbaar in bijna elke vorm. De lokale kunst prijkt in veel galerieën en op kunst evenementen. Ook zijn er enkele bedrijven in Nimbin gevestigd, die louter biologische producten maken, waaronder de Rainbow Power Company, Djanbung Perma-culture Gardens, Nimbin Environment Centre, Ecosilk Bags en de Nimbin Candle Factory.

Nimbin Rocks & Blue Knob

In dit natuurpark ziet u allerlei rotsformaties en kloven, die veroorzaakt zijn door de erosie van de vulkaan en uitbarstingen daarvan.