Goulburn

Bezoek Goulburn tijdens je rondreis Australië

Vakantie Goulburn - Australië

Bezoek Goulburn tijdens je rondreis Australië

Het stadje Goulburn ligt op een hoogte van 690 meter boven zeenivo in de Great Dividing Range, ca. 100 km ten noorden van Canberra. Goulburn is in 1833 gesticht en heeft ongeveer 21.000 inwoners.

Bij Goulburn komen de Wollondilly River en de Mulwaree River samen, die verder noordoostwaarts stromen naar het Lake Burrangorang (die via de Hawksbury River uitmond in de oceaan). De stad vormt een spoorwegknooppunt (in het XPT netwerk) en ligt aan de Hume Highway tussen Canberra en Sydney.

Goulburn werd door landmeter James Meehan genoemd naar Henry Goulburn, staatssecretaris van Oorlog en de Koloniën. De Aboriginal naam voor Goulburn is Burbong, een Murring/Wiradjuri woord dat een speciale inheemse culturele ruimte aanduidt.

De koloniale overheid gaf vanaf 1820 grond aan vrije kolonisten, zoals Hamilton Hume, ter ontwikkeling van het gebied. Grond werd later ook op grote schaal verkocht aan kolonisten, waardoor de lokale inheemse Gandangara bevolking verdreven werd (als gevolg van het verdwijnen van hun traditionele voedselbronnen en ziektes). Sommige lokale Aborigines overleefden echter lange tijd in het Tawonga Billabong Aboriginal Settlement onder het toezicht van de Tarago politie. Toen in de jaren rond 1930 de lokale billabong opgedroogd raakte, trokken ook deze Aboriginals weg, hoewel sommigen sindsdien weer zijn teruggekeerd.

George Johnson kocht het eerste land in het gebied tussen 1839 en 1842 en werd een centrale figuur in de ontwikkeling van de stad. Hij vestigde hier in 1848 een kruidenierswinkel met drankvergunning. In 1851 had Goulburn ca. 1200 inwoners - met een kerk, ziekenhuis en een postkantoor. Het plaatsje vormde het middelpunt van een groot landbouw- en schapenteelt-gebied in het binnenland van New South Wales. In 1855 werd er een "change station" (voor paarden) gevestigd voor de postkoetsservice van Cobb & Co. Een jaar later werd er ook een politiebureau geopend en in 1958 kreeg het stadje een eigen school. In 1859 werd Goulburn uitgeroepen tot stad met een eigen gemeentelijke overheid. In 1862 werd er een telegraaf station in Goulburn geopend, daarna volgde een gerechtsgebouw en 2 hotels.

De komst van de spoorlijn Sydney naar Albury in 1869, die werd geopend op 27 mei door de Gouverneur Lord Belmore (een gebeurtenis die herdacht wordt in het Belmore Park), gaf een verdere boost aan het stadje. Later werden er aftakkingen aangelegd naar Cooma (geopend in 1889), Nimmitabel, Bombala, Crookwell en Taralga. Goulburn werd daarmee een belangrijk spoorweg-knooppunt, en kreeg een roundhouse, fabriek voor motorrevisie en een fabriek die geprefabriceerde betonelementen voor seinhuizen en stationsgebouwen maakt.

Omdat Goulburn lange tijd de belangrijkste plaats in het binnenland van NSW was, vindt u hier tal van historische gebouwen. James Barnet - de koloniale architect in de periode 1862-90 - bouwde hier een aantal gebouwen, zoals de St Salvators Cathedral (1884), The Old Goulburn Gaol (1884), het Court House (1887) en het postkantoor (1881). De opvolger van Barnet, Walter Liberty Vernon, was verantwoordelijk voor de Kenmore Hospital (1894). De Anglicaanse St. Saviour's Cathedral werd ontworpen door Edmund Blacket. De bouw begon in 1874 en de kerk werd gewijd in 1884. De St. Saviour's Catheral vormt nog steeds de zetel van de bisschop van Canberra en Goulburn. Ook EG Manfred was een prominente lokale architect, die verantwoordelijk was voor een groot aantal gebouwen in de stad, zoals het eerste openbare zwembaden (1892), het oude stadhuis (1888), het Goulburn Base Hospital(1886), de oude brandweerkazerne (1890) en de Masonic Temple (1928).

In 1984 werd de NSW Police Academy van Sydney naar Goulburn verplaatst. De academie is ondergebracht op de voormalige campus van de Goulburn High School, gelegen aan de oevers van de rivier de Wollondilly. De New South Wales Police Academy is de grootste onderwijsinstelling voor wetshandhavers op het zuidelijk halfrond.

Goulburn is de thuisbasis van Goulburn Correctional Centre, meer algemeen bekend als Goulburn Gaol. Het is de strengst beveiligde gevangenis van Australië en is de thuisbasis van enkele van de meest gevaarlijke en beruchte, gevangenen.

Hoogtepunten van Goulburn

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Goulburn.

Big Merino

Goulburn is het centrum van de schapenteelt in New South Wales. U vindt er de Big Merino, het grootste betonnen beeld van een schaap ter Wereld - het is 15 meter hoog en 21 meter lang.

Goulburn Roundhouse Museum

The Roundhouse in Goulburn was een belangrijke locomotief depot, zowel in het tijdperk van de stoomtreinen als de dieseltreinen. Na sluiting werd het een spoorwegmuseum met een aantal fraaie oude stoom-en diesellocomotieven alsmede ander interessant rollend materieel.