New South Wales

Metropool Sydney & prachtige natuurgebieden

New South Wales (NSW) is één van de belangrijkste deelstaten van Australië. Het is niet de grootste deelstaat, maar wel die met de meeste inwoners. Omdat de stad Sydney in New South Wales ligt, is het ook de staat waar de meeste buitenlandse toeristen voor het eerst aankomen in Australië. New South Wales ligt aan de zuidoostkant van Australië. De belangrijkste steden, naast Sydney, zijn Albury, Broken Hill, Byron Bay, Coffs Harbour, Dubbo, Newcastle, Port Macquarie en Wollongong. In New South Wales vindt u prachtige natuurgebieden, zoals de Blue Mountains National Park, Barrington Tops National Park, het Royal National Park en de Snowy Mountains National Park. New South Wales heeft een eigen deelstaatregering, deze zetelt in Sydney.

De geschiedenis van New South Wales

New South Wales vormde de oudste kolonie van de voormalige Australische kolonies van het Verenigd Koninkrijk. De kolonie is gesticht in 1788 en omvatte oorspronkelijk een veel groter landgebied van het Australische vasteland.

Gedurende de negentiende eeuw werden er grote gebieden afgescheiden om de Britse kolonies Van Diemen's Land (Tasmanië) (1825), Victoria (1851), Queensland (1859) en South Australia (1836) (dat in die tijd ook het Northern Territory omvatte) te vormen.

Ligging van New South Wales

New South Wales ligt aan de oostkust van het Australië, ten noorden van Victoria en ten zuiden van Queensland. In het westen grenst New South Wales aan South Australia. De kust grenst aan de Tasmanzee. New South Wales kan worden onderverdeeld in vier delen:

  • Een smalle kuststrook, met een klimaat waarvan de temperatuur varieert van gematigd aan de uiterste zuidkust tot subtropisch aan de grens van Queensland.
  • De bergachtige gebieden van de Great Dividing Ranges en de hooglanden die eromheen liggen, zoals de Zuidelijke Hooglanden, Centraal Tablelands en de regio's van New England. Ook al zijn de bergwanden niet heel steil, toch komen vele bergtoppen boven de 1000 meter uit, waarvan Mount Kosciuszko als hoogste piek 2229 meter bereikt.
  • De agrarische vlaktes, die een groot deel van de oppervlakte van de staat uitmaken. Deze gebieden zijn veel minder dichtbevolkt dan de kust. Dit deel is inclusief de regio Riverina.
  • De outback - droge, woestijnachtige vlaktes - in het verre noordwesten van de staat, die ongeschikt zijn voor nederzettingen van enige grootte.

New South Wales kent twee federale enclaves: Australian Capital Territory (Canberra) en het Jervis Bay Territorium. Ook de eilanden Norfolk Island en Lord Howe Island behoren tot New South Wales.

Recensie vakantie Australië

Recensie van Koen

"We hebben een prachtige reis gemaakt naar Australië! Dankzij Pacific Island Travel werden we volledig ontzorgt. Dat hadden we wel nodig met 3 binnenlandse vluchten, een camperreis en terugvliegen vanaf een ander vliegveld. Yara heeft ons daarbij fantastische tips gegeven. Zo zijn we op haar aanraden naar Lord Howe gegaan, een paradijs op aarde! We hadden er nog nooit van gehoord, maar het was absoluut elke euro waard!

Helaas is onze vakantie abrupt eerder geëindigd vanwege de coronacrisis. Ook daarin heeft Pacific Island Travel ons goed geholpen om veilig en snel terug naar Nederland te komen."

Wijnbouw in New South Wales

New South Wales produceert 25% van Australië’s wijnproductie. New South Wales speelt, ondanks de grootte, niet zo’n dominerende rol in de wijnproductie. Slechts 16.000 hectare zijn wijngaarden (in heel Australië is dat 110.623 hectare). Dit komt met name door het klimaat, de geografie en deels ook de geschiedenis. Australië’s eerste wijnstok werd hier geplant, en de eerste geëxporteerde wijnen stammen ook uit dit gebied.

De wijnindustrie verhuisde van de kuststreek meer landinwaarts en ontwikkelde zich o.a. in de Hunter Valley. Aangezien New South Wales geen goudkoorts beleefde (zoals Victoria) of grote stromen Europese immigranten ontving met een Europese wijncultuur (zoals South Australia) kwam de ontwikkeling nooit echt op gang. Pas na de invoering van een effectief kunstbewateringsysteem in 1914 en twee immigratiegolven van Italianen na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, raakte de ontwikkeling van de wijnindustrie in een stroomversnelling.

Terwijl het toerisme zich langs de kust ontwikkelde, heeft de wijnindustrie zich landinwaarts uitgebreid. Sinds 1990 heeft het zich tot een echte beroepsgroep ontwikkeld.

Dat het überhaupt gelukt is om een succesvolle wijnindustrie op te bouwen in dit gebied is een uitstekend bewijs van de enorme professionaliteit en het aanpassingsvermogen van de Australische wijnmakers, zowel vanuit technisch als landbouwoogpunt. Er heerst namelijk een zeer onregelmatig klimaat tussen de lokale gebieden, met sterk uiteenlopende temperaturen en neerslag in relatief korte perioden.

New South Wales is de geboorteplaats van de Australische wijnindustrie. Rond 1790 werden voor het eerst druivenstokken geplant in de nabijheid van Sydney die later, rond 1820 verder verspreid werden naar de Hunter Valley. Vandaag de dag is New South Wales nog steeds sterk groeiend, met wijnen die geproduceerd worden in dertien regio¹s. Van de Hastings Rivier in het noorden, tot Tumbarumba in het zuiden en Murray Darling in het westen. New South Wales heeft een diversiteit aan klimaten, ideaal voor het produceren van kwaliteitswijnen, dessertwijnen en versterkte wijnen.

Albury | New South Wales

Albury

Flinke stad geleden aan de noordelijke oever van de Murray River

Vanuit Albury kunt u uitstapjes maken naar de Snowy Mountains, Murray River en het schilderachtige stadje Rutherglen.

Armidale platteland | rondreis New South Wales

Armidale

Het centrum van de streek New England

Armidale heeft een historisch centrum met een kathedraal en universiteit. In de omgeving van vindt u een paar prachtige kloven en mooie watervallen.

Ballina vissershaven | rondreis Australië

Ballina

Plaatsje met een levendige geschiedenis

Gelegen aan de monding van de Richmond River, waar ooit goud gevonden werd. De vele historische gebouwen getuigen nog van deze periode. Ballina heeft ook een vissershaventje.

Barrington Tops National Park

Barrington Tops National Park

Subtropisch regenwoud met veel inheemse dieren

Barrington Tops National park heeft bergen, glooiende heuvels en valleien waardoor snelstromende rivieren zich een weg banen die zich soms met donderend geraas meters naar beneden storten. Een heerlijk gebied om te wandelen!

Batemans Bay

Batemans Bay

Bezoek Batemans Bay tijdens je rondreis Australië

Vakantie Batemans Bay in Australië? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Bathurst | vakantie australie

Bathurst

Oud plaatsje in het binnenland met vele historische, Victoriaanse gebouwen

De oudste plaats in het binnenland van Australië met ook nu nog vele interessante, oude Victoriaanse gebouwen.

Three Sisters | Blue Mountains

Blue Mountains

Natuurgebied op slechts twee uur rijden van Sydney

Dit fantastische natuurgebied staat op de werelderfgoedlijst. U vindt hier diepe ravijnen en steile rotswanden, watervallen, regenwouden en veel eucalyptusbossen. Bezoek o.a. 'Echo Point' met uitzicht op de 'Three Sisters'.

Bowral | rondreis Australië

Bowral

Het commerciële centrum van de Southern Highlands

Kort nadat het plaatsje rond 1860 was gesticht, werd het een zomervakantieoord voor de rijken van Sydney. Zij lieten hier en in het nabijgelegen Burradoo hun "country houses" bouwen.

Broken Hill

Broken Hill

Bezoek Broken Hill tijdens je rondreis Australië

Vakantie Broken Hill? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Byron Bay

Byron Bay

Bezoek Byron Bay tijdens je rondreis Australië

Vakantie Byron Bay? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Coffs Harbour

Coffs Harbour

Bezoek Coffs Harbour tijdens je rondreis Australië

Vakantie Coffs Harbour? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Dubbo

Dubbo

Poort naar de Outback van New South Wales

Dubbo vormt de poort naar de Outback van New South Wales. Bezoek hier de Taronga Western Plains Zoo waar veel leefruimte is ingeruimd voor de dieren.

Goulburn

Goulburn

Bezoek Goulburn tijdens je rondreis Australië

Vakantie Goulburn? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Griffith

Griffith

Bezoek Griffith tijdens je rondreis Australië

Gelegen in de bergen in de omgeving van Canberra. U vindt veel wijngaarden in de omgeving, mét wijnproeverijen!

Hunter Valley wijngaard | Rondreis Australië

Hunter Valley

Bezoek Hunter Valley tijdens uw rondreis Australië

Vakantie Hunter Valley? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Jervis Bay Murrays Beach | rondreis Australië

Jervis Bay

Bezoek Jervis Bay tijdens uw rondreis Australië

Vakantie Jervis Bay? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Lismore Flock Cafe| rondreis New South Wales

Lismore

Bezoek Lismore tijdens uw rondreis Australië

Vakantie Lismore? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Lord Howe Island

Lord Howe Island

Tips voor uw reis naar Lord Howe Island!

Vakantie Lord Howe Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Merimbula

Merimbula

Bezoek Merimbula tijdens je rondreis Australië

Vakantie Merimbula? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Newcastle

Vakantie Newcastle - Australië

Vakantie Newcastle - Australië

Vakantie Newcastle? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Nimbin

Nimbin

Het Australische mekka voor hippies

Een waar paradijs voor Australische subculturen. Vanaf 1973 werd het dorp, door een festival, door bezoekers met een alternatieve levensstijl en hippies bezocht, met een onvervalste cannabiscultuur ten gevolg.

Norfolk Island

Norfolk Island

Tips voor uw rondreis Norfolk Island!

Vakantie Norfolk Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Orange

Orange

Bezoek Orange tijdens je rondreis Australië

Vakantie Orange? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Port Macquarie

Port Macquarie

Bezoek Port Macquarie tijdens je rondreis Australië

Vakantie Port Macquarie? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Port Stephens

Port Stephens

Bezoek Port Stephens tijdens je rondreis Australië

Vakantie Port Stephens? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Royal National Park

Royal Np

Bezoek Royal National Park tijdens je rondreis Australië

Vakantie Royal NP? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Snowy Mountains

Snowy Mountains

Bezoek de Snowy Mountains tijdens je rondreis Australië

Vakantie Snowy Mountains? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Sydney

Vakantie Sydney

Sydney (New South Wales)

Een heerlijk bruisende metropool, gelegen aan vele baaien met prachtige stranden!

Wagga Wagga

Wagga Wagga

Bezoek Wagga Wagga tijdens je rondreis Australië

Vakantie Wagga Wagga? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Wollongong Flagstaff Lighthouse | rondreis Australië

Wollongong

Industriestad met prachtige ligging

Wollongong bezet een smalle kustvlakte tussen een bijna continue keten van surfstranden en klifpartijen. Achter de kust strekken zich de hellingen uit van het Illawarra regenwoud.